Bilgi Güvenliğinde ISO 27000 Standartlarının Yeri ve Öncelikli ISO 27002 Kontrolleri |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
megabros
Security Professional Kayıt Tarihi: 08-06-2009 Konum: Turkey Status: Aktif Değil Points: 752 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı megabros
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Gönderim Zamanı: 10-06-2009 Saat 13:06 |
Bilgi Güvenliği konusunda adını sıkça duyduğumuz iki standart ISO/IEC 27001:2005 ve ISO/ IEC 27002:2005 standartlarıdır. Makalemizde bu standartların bilgi güvenliğindeki yerini ve birbirleri ile ilişkilerini açıklamaya çalışacağız. ISO 27001 StandardıISO 27001 standardı yaşayan, dolayısı ile tehdit ve saldırılara reaksiyon gösteren ve kendini yenileyen bir bilgi güvenliği sisteminde yer alması gereken öğeleri tanımlamaktadır.
Bu sürecin planlama adımı içerisinde, kurumda bilgi güvenliği şemsiyesi altında bulunacak varlıkların korunması için risk analizi çalışmasının yapılması gerektiği kaydedilmekte, bu çalışmanın sonuçları göz önünde bulundurularak ISO 27002 standardında tanımlanan önlemlerden kuruma en iyi hizmet edecek olanların seçilmesi ve uygulanması talep edilmektedir (Şekil 2). Böylece ISO 27001 ve ISO 27002 standartları arasındaki ilişki kurulmuş olmaktadır. Şöyle ki, ISO 27001 standardında tarif edilen döngü, ISO 27002 standardından seçilen önlemler için çalıştırılarak bilgi güvenliği süreci gerçekleştirilmeye ve yaşatılmaya çalışılmaktadır. ISO 27002 standardıISO 27002 standardı, bilgi güvenliği sürecinde işletilebilecek tedbirleri içeren bir önlem havuzudur [3, 4]. ISO 27002 standardının giriş bölümünde bilgi güvenliğinin seçilen önlemler aracılığı ile gerçekleştirileceği belirtilmekte, her önlem için uygulama, izleme ve iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiği belirtilerek ISO 27001 döngüsüne gönderme yapılmaktadır (Şekil 3). Özetle önlemler ISO 27002 standardında, önlemlerin nasıl yaşatılacağı ise ISO 27001 standardında açıklanmaktadır. ISO 27000 standartları ve bisiklet örneğiİki standart arasındaki ilişkiyi bir örnekle açıklamak gerekirse, aşağıdaki fotoğrafta bisikletin parmaklığa kablo ile bağlanması, bu süreçte kablonun seçilmesi, daha sonra bağlantının ve kablonun gözden geçirilmesini ISO 27001 döngüsüne, seçilen kabloyu da belirlenen ISO 27002 önlemlerine benzetmek yanlış olmayacaktır (Şekil 4). Alınan önlemin gerekenden fazla olduğu fotoğraftan rahatça anlaşılabilmektedir. Kablolara harcanan para ve kabloların bisikletin park edileceği yere taşınması göz önünde bulundurulduğunda, alınan tedbir ile ihtiyaç arasındaki dengenin kurulamadığı dikkat çekmektedir. Bu durum hem harcanan kaynak hem de kullanım açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. ISO 27002 önlemlerinin standart içindeki organizasyonuBağlama halatı veya kablosu nasıl hiyerarşik bir yapı içerisinde daha ince kablolardan oluşuyorsa ISO 27002 standardında yer alan önlemler için de aynı durum söz konusudur (Şekil 5). ISO 27002 standardında onbir grup altında 133 güvenlik önlemi yer almakta, bu önlemler kurumun kanuni yükümlülüklerinin belirlenmesinden insan kaynakları güvenliğine kadar geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. ISO 27002’deki öncelikli güvenlik önlemleriBu güvenlik önlemlerinin ilk üçü kurumun yasalardan ve kontratlardan kaynaklanan yükümlülüklerini gözden kaçırmaması ile ilgilidir. Bunlar, standardın
başlıkları altında incelenmektedir. Standart, bu alanda uzmanlaşmış hukukçular yardımı ile ilgili mevzuat ve kurumu bağlayan sözleşmelerin incelenmesi ve kurumun yükümlülüklerinin belirlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Belirlenen yükümlülüklerin sağlanması için politika ve prosedürlerin geliştirilmesi ve kurumda uygulanması gerekmektedir. Diğer yedi önlem ise bilgi güvenliği konusunda yaygın olarak kullanılan ve standardın hemen her kurum için gerekli olduğunu belirttiği önlemlerdir. Bu önlemlerin
olduğu belirtilmiştir. 7 ve 8 numaralı önlemler standardın 2005 versiyonunda öncelikli uygulamalar arasına eklenmiş olup, bu durum Dünya’da gerçekleşmekte olan bilgi güvenliği olaylarının seyrini ortaya koyma açısından da önem arz etmektedir. Makalemizin geri kalan kısmında 4-10 numaralı önlemleri açıklamaya çalışacağız. Bilgi güvenliği politikası dokümanı (ISO 27002, 5.1.1)Politika dokümanının oluşturulmasının amacı yönetimin yasal mevzuat ve diğer bilgi güvenliği ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kurumda bilgi güvenliğine yön vermesini ve sahip çıkmasını sağlamaktır [7] (Şekil 6). Bilgi güvenliği politikası, bilgi güvenliği konusunda kurumsal yaklaşımı yansıtarak bilgi güvenliğinin temelini oluşturur.
Bilgi güvenliği sorumluluklarının atanması (ISO 27002, 6.1.3) Kapsam dâhilindeki tüm bilgi sistemleri için;
Güvenlik sorumluluğuna sahip personel, görevini bir başkasına verse de sorumluluğunu aktaramaz. Bilgi güvenliği eğitimi ve bilinçlendirme (ISO 27002, 8.2.2)Kapsam dâhilindeki tüm çalışanlar, üçüncü taraf kullanıcıları ve personeli, bilgiye veya bilgi servislerine erişim hakkı verilmeden önce kurumun bilgi güvenliği politika ve beklentileri konusunda eğitime tabii tutulmalıdır. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları bilgi güvenliğinin en zayıf halkası olan kullanıcılardan kaynaklanan hataların asgari düzeye indirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir [8].
ile ilgili bilgiler aktarılmalıdır (Şekil 8).
Eğitim çalışmaları periyodik olarak tekrarlanarak personele hem güncel bilgiler aktarılmalı, hem de personelin bilgi güvenliği kültürünü kazanması sağlanmalıdır. Uygulamaların doğru çalışması (ISO 27002, 12.2)Yazılım teknolojisi Dünya’da en hızlı değişen ve gelişen teknolojilerin başında gelmekte, programlama dilleri, iletişim ve işlemci teknolojilerinde yaşanan devinim, sektörde hemen her kurumda rastlanan personel yetersizliği ve zaman baskısı ile birleşerek yazılımı hataya en açık alanlardan biri haline getirmektedir. Bu duruma ilave olarak, yazılım açıklarını kullanarak bilgi sistemlerine yetkisiz erişim gerçekleştirme yeni bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkmış, bu konuda çalışma yapan adeta bir sektör oluşmuştur. Bu bilgiler ışığında 27002 standardının 2005 sürümünde “12.2 Uygulamaların doğru çalışması” başlığının “olmazsa olmaz”lar arasına eklenmesi son derece yerinde bir değişiklik olarak değerlendirilmektedir.
faaliyetlerini bünyesinde barındıran bir “Yazılım Geliştirme Prensipleri Süreci”nin (Şekil 9) oluşturulması faydalı olacaktır. Teknik açıklık yönetimi (ISO 27002, 12.6)Teknik açıklık yönetimi kısaca “Teknik açıklıklardan kaynaklanan risklerin yönetilmesi” olarak tanımlanmaktadır [9]. Teknik açıklıklar sunucu bilgisayarlarından çeşitli ağ birimlerine kadar uzanan geniş bir yelpaze üstünde çalışan yazılımların yama yönetimi, yapılandırma ayarları ve diğer teknik özelliklerinden kaynaklanan açıklıkların takibi ve kapatılması anlamına gelmektedir. Bu madde de ISO 27002 “12.2 Uygulamaların doğru çalışması” maddesi gibi standardın 2005 sürümünde en önemli güvenlik uygulamaları arasına katılmıştır. Bu iki başlıkta ele alınan konular birbirini tamamlar niteliktedir.
9. ve 10. şekillerin incelenmesi ile standardın 12.2 ve 12.6 başlıklı güvenlik uygulamalarının gerçekleştirilmesi için benzer yapılanmalara ihtiyaç olduğu görülebilmektedir. Varlık envanterini ve test sonuçlarını izleyip literatür takibini gerçekleştirecek bir “Bilgi Güvenliği Teknoloji Sorumlusu”nun kurumlarda her iki görevi üstlenebileceği değerlendirilmektedir. Bilgi güvenliği olaylarının yönetilmesi (ISO 27002, 13.2)Standart uyarınca, rapor edilen bilgi güvenliği olaylarına hızlı ve etkili tepki verebilmek için prosedür ve sorumlulukların tanımlanması ve tutarlı bir yaklaşımın oluşturulması, bilgi güvenliği olayları ile ilgili izleme, değerlendirme, müdahale ve gerektiğinde delil toplama faaliyetlerinin bir süreç yaklaşımı içerisinde (gözden geçirme ve iyileştirmeye tabii tutularak) gerçekleştirilmesi gerekmektedir [10].
ve gerekli görülen diğer durumlarda çalıştırılacak prosedürlerin oluşturulması, bunlara ilave olarak;
hususlarının da prosedürler çerçevesinde düzenlenmesi gerekmektedir. Bilgi güvenliği olaylarının algılanması konusunda
önem arz etmektedir (Şekil 11). İş sürekliliği yönetimi (ISO 27002, 14)İş sürekliliği yönetimi, kurum bilgi sistemlerinin büyük arıza, sabotaj veya doğal afetlerin etkilerini önleyici ve giderici eylemlerin belirlenmesi ve kurum bünyesinde bir süreç olarak yaşatılması anlamına gelmektedir [11].
gerçekleştirilmelidir. SonuçBilgi güvenliği, ISO 27001 standardında tarif edilen döngünün ISO 27002 standardında açıklanan önlemler için çalıştırılması ile sağlanmaktadır. Bu konuda esas olanın 27001 süreci olduğunu, risk analizi gerçekleştirilmeden devreye sokulan önlemlerin kuruma hizmet etmesinin tesadüflere bağlı olacağını söylemek yanlış olmaz. Bununla beraber ISO 27002 standardında açıklanan önlem havuzunda yer alan 133 kalemden on tanesinin öncelikli olduğu ve başlangıç aşamasında bile gerçekleştirilmesinin gerektiği de ISO 27002 standardının söylemidir. Bu söylemin de gözden kaçırılmaması gerekir. ISO 27002 standardında açıklanan öncelikli önlemlerin her kurumun kendi süzgecinden geçirilmesi ve uygulanması ile bilgi güvenliğine büyük katkı sağlanacaktır. Saygılar..
Düzenleyen megabros - 10-06-2009 Saat 13:06 |
|
Yanıt Yaz | |
Tweet |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma |