Türk Musikisi'nde Makamlar - BESTENİGAR MAKAMI |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
invertor
Security Professional İnventor Kayıt Tarihi: 18-01-2008 Status: Aktif DeÄŸil Points: 3365 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı invertor
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Gönderim Zamanı: 06-04-2009 Saat 19:20 |
BESTENİGAR MAKAMI
Bestenigar Makamı Dizisi, Irak perdesindeki Segah dörtlüsü ve yerinde Saba Makamı dizisinin birlikte kullanılmasıyla meydana gelmiştir. a. Durak: Irak perdesidir b. Seyir: İnici - Çıkıcıdır c. Güçlü: Çargah perdesidir d. Yeden: Acemaşiran perdesidir e. Donanım: Si koma bemol, Re bakiye diyez Dizinin Seyri: Bestenigar Makamının seyrine genellikle dizinin orta sesleri kullanılarak başlanır. Dügah perdesi üzerinde bulunan yerinde Saba Makamı dizisinin seslerinde dolaşılarak Güçlüsü olan Çargah perdesinde Hicaz'lı kalış gösterilir. Saba dizisinin sesleri kullanılarak Dügah perdesinde Saba'lı kalışlar yapılır.Segah dörtlüsünün sesleri kullanılarak ve bazen yeden'li olarak Irak perdesinde karar verilir. Bu makamdaki bazı şarkılar: * Ben seni sevdim seveli kaynayıp coştum (Dede Efendi) * Cana sana aşık nice bir münhasır olsun (Kanuni Ahmet Bey) * Çok sürmedi geçti tarab-ı şevk-i baharım (Hafız Hüsnü Efendi) * Farkı yok bir cennet-abadın bugün viraneden (Hayri Yenigün) * Halimi arz eyleyim sultanıma (Rifat Bey) * İstedin de gönlümü verdim sana (Şekerci Hafız Cemil Bey) * Mızrabı bırak, zülfünü sinemde gezindir (Bimen Şen) * Yar ağlamadan didelerim kana boyandı ((Hacı Faik Bey) |
|
Yanıt Yaz | |
Tweet |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |