Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - 5651 sayili kanun gereksinimleri icin loglari imzalamak !
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

5651 sayili kanun gereksinimleri icin loglari imzalamak !

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 5651 sayili kanun gereksinimleri icin loglari imzalamak !
    Gönderim Zamanı: 10-06-2009 Saat 12:52

2008 yilinda adini sıkca duydugumuz ve uzun bir sure daha tartismali bir sekilde duyacagimiz 5651 sayili kanun(internet aktivitelerini izleme ve zararlilarini engelleme vs..) gereksinimlerine gore kurum/firmalar internet kullanimi ile ilgili  cesitli duzeyde loglama yapmakla yukumluler. Yukumlulukleri sadece loglama degil bu loglarin dogrulugunun saglanmasini da kapsiyor. Kanun maddeleri bu dogrulugu saglama isleminin nasil yapilacagi konusunda bize  ipuclari veriyor. Mesela diyorki bu is icin   Elektronik zaman damgası , kullanacaksiniz.

Elektronik Zaman Damgasi ne derseniz ; kisaca üzerine vurulan verinin o tarihte alındığı ve değiştirilmediğini kanıtlamak için kullanılan bir sayisal damga. Yani  bir dosyanin x tarihinde sayisal imzasinin alindigi ve bu tarihten sonra bir degisiklige ugramadigini kanitlayan sistem .

Normal hash almaktan  farki dosyanin x tarihinde alindigi bilgisinin saklanmasi. Mesela bir beyan vermek istiyorsunuz ve bu beyani sayisal imza kullanarak vereceksiniz ve verdiginiz beyanin tarihi onemli. Bu durumda sayisal zaman damgasi kullanarak hem beyan verdiginiz tarihi hem de beyanin iceriginin degistirilmedigini kanitlayabilirsiniz.

Sayisal Zaman Damgasi Nasil Olusturabilirim?

Bu soru icin kullandiginiz isletim sistemine gore iki farkli cevap cikacaktir. Eger Windows kullaniyorsaniz TIB’in bu islemler icin yazdigi bir yazilim var onu kullanabilirsiniz. Linux/UNIX kullaniyorsaniz OpenSSL’e bir patch gecerek benzeri islemleri yapabilirsiniz.(Piyasada bunu hizmet olarak veren cesitli firmalar da var. Ben burada bu isi ucretsiz nasil yapabilecegimizi anlatmaya calistim.)

Detay bilgi

Openssl ts komutu basitce TSA(zaman damgası otoritesi) işlemleri için kullanilabilir fakat piyasada bulunan Linux/UNIX sistemlerdeki OpenSSL surumlerinde  ts destegi yoktur. www.opentsa.org’da yazdigina gore yeni surum OpenSSL’lerle birlikte gelecek. Isteyenler http://www.opentsa.org/ adresinden ilgili yamaları alarak openssl’e ts destegi ekleyebilir.

Kurulum

# cd
#mkdir openssl
#cd openssl/
#wget http://www.openssl.org/source/openssl-0.9.8c.tar.gz
#tar zxvf openssl-0.9.8c.tar.gz
#cd openssl-0.9.8c
#wget http://www.opentsa.org/ts/ts-20060923-0_9_8c-patch.gz
#gzip -cd ts-20060923-0_9_8c-patch.gz |patch -p1
#./config
# make
# make install

Yeni kurdugumuz openssl’in dosyaları  /usr/local/ssl dizini altındadır.

#ls /usr/local/ssl/

Buradan ts komutları çalıştırılabilir

home-labs openssl-0.9.8c #  /usr/local/ssl/bin/openssl ts
usage:
ts -query [-rand file:file:...] [-config configfile] [-data file_to_hash] [-digest digest_bytes][-md2|-md4|-md5|-sha|-sha1|-mdc2|-ripemd160] [-policy object_id] [-no_nonce] [-cert] [-in request.tsq] [-out request.tsq] [-text]
or
ts -reply [-config configfile] [-section tsa_section] [-queryfile request.tsq] [-passin password] [-signer tsa_cert.pem] [-inkey private_key.pem] [-chain certs_file.pem] [-policy object_id] [-in response.tsr] [-token_in] [-out response.tsr] [-token_out] [-text] [-engine id]
or
ts -verify [-data file_to_hash] [-digest digest_bytes] [-queryfile request.tsq] -in response.tsr [-token_in] -CApath ca_path -CAfile ca_file.pem -untrusted cert_file.pem

Nasıl işler?

TSA istemcisi veri dosyasının tek yönlü hash’ini alır ve TSA’ya gönderir.

TSA (zaman damgası otoritesi) gelen hash’i alır imzalar ve geri gönderir(time stamp token). Böylece TSA kendisine gelen hash’in x zamanındaki durumunu belgelendirir/onaylar.

TSA istemcisi gelen time stamp token’i alır ve dogrular, bu işlem aynı zamanda gelen jetonun hash’ini de kontrol eder.

TIB’in sayfasindan…

IP Log İmzalayıcı Yazılımı Hakkında Duyuru

01.11.2007 tarihli ve 26687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in 5 inci maddesi birinci fıkrasının (e) bendine istinaden, (d) bendi gereğince, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının elektronik ortamda sistemlerine kaydettikleri dahili IP dağıtım loglarının doğruluğunun ve bütünlüğünün teyit edilebilmesi amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan IP Log İmzalayıcı programı yayımlanmıştır.

Saygılar..
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.227 Saniyede Yüklendi.