|
|
Hastalıksız bir kış için 6 kural
Havaların soğuduğu şu günleri sağlıklı geçirmek için yapılması gerekenlerin bir listesini hazırladık
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet
1- Baklagilleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya
gibi türleriyle iyi birer protein kaynağı olan baklagiller, et veya
kıyma eklenmeden de tüketilebilecek bir besin grubudur. Haşlama olarak
sebze yemeklerinize ve salatalarınıza da ilave edebilirsiniz. Haftada
2-3 kez tüketilmelidir.
2- Gribe karşı C vitamini: Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren
gripten korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber,
roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yönünden
zengin meyve ve sebzeler daha fazla tüketilmelidir.
3- Bağışıklık için sebze tüketin: Sebze ve meyveler, önemli vitamin ve
mineral kaynağı olmalarının yanı sıra antioksidan özellik gösterirler.
Toksinlerin uzaklaştırılmasında önemli rol üstlenen A, C, E
vitaminlerinin kaynaklarıdır. Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu,
kırmızı ve mor sebze ve meyveler beslenme düzeninde sıklıkla yer
almalıdır. Her gün en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
4- Kahve yerine kuşburnu: Soğuk kış günlerinde çay, kahve, kola, kakao
gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini yönünden zengin olan
kuşburnu çayı gibi bitki çayları, yeşil çay, rezene, melisa, papatya ve
ısırgan otu çayı gibi rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici
bitki çayları tercih edilmelidir. Su tüketimine de yaz dönemindeki
kadar önem verin, 2.5-3 litre suvı tüketin.
5- Sıvıyağ kullanın: Kış aylarında fazla miktarda yağ tüketimi, kilo
artışlarına neden olur, vücudun bağışıklık sistemini olumsuz
etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini artırır ve hastalık süresini
uzatır. Bu nedenle tereyağı ve margarinlerden kaçınılmalı, sıvı yağlar
kullanılmalı.
6- Güneş ve süt ürünleri şart: Kış mevsiminde güneş, yüzünü daha az
gösterdiğinden, güneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D
vitamininden bu mevsimde yoksun kalınır. Özellikle kemik ve diş
gelişimi için önemli olan kalsiyumun vücutta kullanılmasını,
depolanmasını sağlayan D vitamini gereksinimini karşılamak için güneş
ışınlarından yararlanılabildiği ölçüde yararlanılmalı, süt ve süt
ürünleri, balık gibi diğer D vitamini kaynakları da tüketilmelidir.
Sebze çorbası
Malzemeler: Bir orta boy lahananın 4'te biri, 2 adet kabak, 1 adet
kereviz (sapıyla), 1 pırasa, 1 paket brokoli, 4 adet domates, 1 yemek
kaşığı sıvıyağ ve baharat.
Hazırlanışı: Malzemeleri bir tencerenin içine doğrayın. Yağı,
dilediğiniz baharatları, 5-6 bardak suyu ekleyerek pişirin. Piştikten
sonra limon ve pul biber de eklenebilir.
konu
|
|