DOMATESLİ YEŞLİ MERCİMEK |
(Lentilles a la tomate) |
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Mercimekleri 1 gece suda bekletin. Ertesi sabah tuzlu suda 30 dakika kaynatın.
Çelik tavada ince ince çentilmiş soğan, dövülmüş sarımsak, ince ince kesilmiş maydanoz, kereviz ve kekik saplarını limon suyu ile birlikte 5 dakika kadar çevirin. Üzerine tuz ve karabiber ekleyip, mercimekleri de koyun.
Domateslerin kabuklarını çıkarıp, dörde bölün ve bunu da üstüne ilave edin.
Tüm karışımı bir fırın tepsisine ya da cam tabağa koyup, 130 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. |
Hazırlık : 15 dak. Pişirme : 60 dak. |
400 gr Yeşil Mercimek |
1 adet Kuru Soğan |
6 adet Domates |
200 gr Kereviz Sapları |
10 sap Maydonoz |
1 diş Sarımsak |
1 sap Taze Kekik |
1 adet Limon |
Tuz, Karabiber |
Sıcak servis yapınız. |
Afiyet olsun...... |
EBEGÜMECİ KAVURMASI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
İnce ince çentilmiş soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. İçine biber salçası katılarak öldürülür. Tuz ve sonra da ince ince doğranmış ebegümeci eklenir. Ateş kısılır. Kavrulmaya devam edilir. En son kırmızı biber eklenir. |
1 Kg EbeGümeci |
2 adet Kuru Soğan |
1 tatlı kaşığı Biber Salçası |
1 çay bardağı Zeytinyağ |
Tuz, Kırmızı Biber |
Soğuk Servis yapılır. Limon ve Nane ile süslenir. |
Afiyet olsun...... |
ETLİ BAMYA |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Kart ve çok çekirdekli olmayan bamyaların tepeleri külahvari sivri şekilde kesilir. İçine suyun girebilmesi için alt uçları da hafifçe kesilir. Ayıklanmış bu bamyalar Tuz ve Sirkeli suya konarak yarım saat bekletilir (sirke ve tuz bamyaların salyalarını bırakmaması içindir)
Bir tencereye, 5 kaşık yağın içine çentilmiş soğan konularak hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra 200 gr et eklenir. 10 dakika kadar daha kavrulur. Üzerine küçük küçük doğranmış 3 adet domates eklenir. 5 dakika daha kavrulur.
Daha sonra tencereye 2 yeşil biber, 1 adet Limon suyu, tuz, 3 bardak su ve yarım saat bekletilen bamyalar eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak 45-60 dakika pişirilir. |
750 gr Bamya |
250 gr Kuşbaşı Et ya da Kıyma |
3 adet Kuru Soğan |
3 adet Domates |
5 kaşık Yağ |
2 adet Yeşil Biber |
1 küçükçe Limon Suyu |
3 su bardağı Su ya da Et Suyu |
Tuz |
BAMYALARI TEMİZLERKEN |
1,5 kahve fincanı Sirke |
3 silme yemek kaşığı Tuz |
|
Afiyet olsun...... |
TAZE ETLİ BEZELYE |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Kuşbaşı Et ile çentilmiş soğan birlikte ve et suyunu çekene kadar yağda kavrulur. Üzerine kabuğu soyulmuş ve ince ince kesilmiş domates eklenir. Kavrulmaya devam edilir.
Domatesler öldürüldükten sonra, İç bezelye atılır ve rengi hafifçe dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
Bu yarı pişmiş karışımın üstüne, 3 bardak Su, tuz, bir tatlı kaşığı şeker konur ve kapağı kapatılarak, bezelye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. |
1 Kg Taze Bezelyenin içi |
250 gr Kuşbaşı Et |
1 adet Kuru Soğan |
3 adet Domates |
3 kaşık Yağ |
3 su bardağı Su |
1 tatlı kaşığı Toz Şeker |
Tuz |
Bu yemek konserve bezelye ile yapılırsa, domateslerin kavrulması sonrası, bezelye kavrulmadan, doğrudan su ilave edilerek içine katılır ve pişirilir. Miktar olarak 2 su bardağı bezelye yeterlidir. |
Afiyet olsun...... |
ETLİ BİBER DOLMASI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Biberlerin saplarından tutulup baş parmak ile bastırılarak üzerleri açılır. İçindeki tohumlar boşaltılıp, kesilir.
Bir tasa kıyma, çentilmiş soğan, pirinç, ince ince doğranmış domates, maydanoz ve dereotu, 1 fincan su, tuz ve karabiber konularak, iyice yoğrulur ve iç hazırlanır.
Hazırlanan iç, biberler fazla sıkıştırılmadan doldurulur. Üzerlerine çkarlarak kesilmiş kendi saplar ya da domatesden kapak yaplr. Bir tencereye biberlerin başlar üste gelecek şekilde fazla skştrlmadan sralanr.
Hepsi doldurulduktan sonra, dolmaların üzerine çıkacak kadar su konulur ve hafif ateşte pişirilir. |
12 tane Dolmalık Biber |
250 gr orta yağlı Kıyma |
1 adet Kuru Soğan |
3 adet Domates |
3 yemek kaşığı Yağ |
1 kahve fincanı pirinç |
1 demet Maydanoz |
1 demet Dereotu |
Tuz, Karabiber |
|
Afiyet olsun...... |
HANIMAĞA SARMASI |
|
|
Malzemeler ; 4-6 kişi için |
Patlıcanlar boyuna dilim dilim kesilir. Üzerlerine tuz ekilip 15 dakika bekletilir.
Patlıcanlar yıkanıp, tuzları akıtılır. Yağın yarısı tavaya konulup, hafifçe pembeleşincek kadar kızartılır.
Mantarlar dilimlenir. Tavaya atılır ve suyu çekene kadar sote edilir. Ateşten almadan önce tuz ve karabiberi konulur. Soğuyunca da üstüne maydanozlar ince ince doğranır.
Patlıcan dilimleri yayılır, mantarlı malzeme içine konur. Rulo şeklinde sarılır. Küçük bir fırın tepsisine, uç kısımları dışarıya gelecek şekilde sıralanır.
Kalan yağa, ufak ufak doğranmış domatesler, karabiber, tuz ve toz şeker ilavesi ile sote edilir. Bir taşım kaynatılır.
Patlıcanın üstüne bu sos gezdirilir. Kaşar peynir rendesi de ilave edilir. Orta ısıdaki fırında 10 dakika pişirilir. |
3 adet ortaboy Patlıcan |
10 adet Mantar |
2 adet ortaboy Soğan |
2 adet ortaboy Domates |
½ demet Maydanoz |
1 su bardağı Sıvı Yağ |
6 diş Sarımsak |
1 tatlı kaşığı Toz Şeker |
100 gr rendelenmiş Kaşar Peyniri |
Tuz, Kara Biber |
Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur |
Afiyet olsun...... |
Düzenleyen kral - 26-03-2008 Saat 16:33
|
|
|
HÜNKAR BEĞENDİ |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
1 kaşık yağda çentilmiş soğan ve kuşbaşı etleri birlikte kavurun. Küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilerek biraz daha kavrulur. Tuz ve karabiber katılarak, 3 bardak Su konur ve kaynamaya bırakılır.
Patlıcanlar alevli ateşte ya da ocakta çevrilerek her tarafı eşit pişirilir. Sonra kabukları soyularak, içi çıkarılır mikserden geçirilir.
Kalan yağda un hafifçe kavrulur. İçine patlıcanlar ve süt ilave edilir. Tuzu da konur. Kıvamlı bir hal alıncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın, kaşar peynir ilave edilir.
Servis tabağına patlıcanlı karışım konur. Ortasına da sıcak pişmiş et konur. |
½ Kg Kuşbaşı Kuzu Eti |
6 adet Patlıcan |
2 adet Soğan |
2 adet Domates |
1 su bardağı Süt |
3 bardak Su |
5 yemek kaşığı Yağ |
1 kahve fincanı Kaşar Peynir |
2 yemek kaşığı Un |
5-10 sap Maydanoz |
Tuz, Kara Biber |
Sıcakken servis yapın
Üzerine ince kıyılmış maydonoz koyabilirsiniz. |
Afiyet olsun...... |
KABAK GRATEN |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Kabakları iyice yıkayıp kazıyın. Uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Az tuzlu suda 5-10 dakika pişirin. Yumuşayınca içlerini karnıyarık gibi açarak boşaltın.
Beyaz peynir, dereotu.ve karabiber karışımı ile doldurun. Diğer tarafta süt, un ve yağı karıştırarak pişirip Bir beşamel sos hazırlayın. Tek tek kabakların üzerine yayın. 180° Clik fırına verin. Biraz kızardıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ve pul biberle süsleyerek tekrar fırınlayın. |
6 adet irice Kabak |
2 su bardağı Süt |
1 yemek kaşığı Tereyağ |
2 yemek kaşığı Un |
1 kase Beyaz Peynir |
1 bağ Dereotu |
1 kahve fincanı Kaşar Peynir |
Tuz, Kara Biber, Pul Biber |
Sıcakken servis yapın
Kısık ateşte pişirilen yemek daha lezzetli olur |
Afiyet olsun...... |
KABAK MÜCVER |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Kabağı rendeleyip, içine 1 yumurta, ince ince doğranmış soğan ve yine ince ince kesilmiş maydanozları, tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe göre) ekleyin. Bir kenarda yarım saat bekletin.
Daha sonra bu karışıma unu ilave edin. İyice karıştırın. Bir kepçe ile alıp tavaya dökerek kızartın. Kalın olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde içi pişmez. |
1 Kg Kabak |
1 Yumurta |
1 çay bardağı Un |
1 adet Kuru Soğan |
10 sap Maydanoz |
|
Düzenleyen kral - 26-03-2008 Saat 16:42
|