Türkiye'de korsan yazılım kullanımının yüzde 10 oranında düşürülmesinin, bilişim teknolojileri sektöründe yerel endüstri gelirlerinde 500 milyon dolar ek kaynak sağlanmasına ve vergi gelirlerinde 80 milyon dolar ek kazancın elde edilmesine katkıda bulunmasının beklendiği belirtildi.
Business Software Alliance (BSA) tarafından PC yazılım ürünleri üzerinde yaptırılan ve 42 ülkeyi kapsayan International Data Corporation (IDC) araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'deki BT sektörü istihdama, vergi gelirlerine ve GSYİH'ya büyük katkısı bulunuyor.
Türkiye'de korsan kullanım oranında gerçekleşecek 10 puanlık bir düşüşün, 2008 - 2011 yılları arasında GSYİH'ya 625 milyon dolar ilave kaynak oluşturacağı ve vergi gelirlerinde de 80 milyon dolar artışa olanak sağlayacağı tahmin ediliyor.
IDC'nin verilerine göre, Türkiye'de yüzde 64 oranında olan korsan yazılım kullanımının yüzde 10 oranında düşürülmesinin, 4 yıllık bir süreçte ekonomiye sağlayacağı faydaların çarpan etkisi yaratması, bilişim teknolojileri sektöründe yerel endüstri gelirlerinde 500 milyon dolar ek kaynak sağlanmasına ve vergi gelirlerinde 80 milyon dolarlık ek kazancın elde edilmesine katkıda bulunması bekleniyor.
BSA Türkiye Sözcüsü Elçim Barkay konuya ilişkin değerlendirmesinde, ülkelerin korsan yazılım kullanımını önlemeye ve düşürmeye yönelik adımlar attığında, bundan herkesin fayda göreceğini kaydetti.
Barkay, "Korsan yazılım kullanım oranının düşürülmesi, daha fazla sayıda ve daha iyi koşullarda iş fırsatları, daha güçlü ve daha güvenli iş ortamı ve güçlü BT sektöründen ekonomiye çok daha fazla katkı anlamına geliyor. Korsan yazılım kullanımını düşürmek hükümetler ve yerel ekonomiler için önemli ölçüde maddi yararlar sağlayacaktır" dedi.
"Her 1 dolar için 1,25 dolar daha fazla bütçe"
IDC verilerine göre, yasal yazılım için harcanan her 1 dolar sayesinde, yazılımın kurulması, personelin eğitilmesi ve bakım servisleri gibi ilgili hizmetler için 1,25 dolar daha fazla bütçe ayrılıyor. Bu faydaların birçoğu, yerel yazılım hizmetlerine ve kanal tedarikçisi şirketlere katkı sağlıyor, bu da korsan yazılım oranının azaltılmasının faydalarının doğrudan o ülkeye yarar getirdiğini gösteriyor.
2007 yılı Mayıs ayında BSA tarafından açıklanan IDC Araştırmasının sonuçlarına göre 2006'da Türkiye'de kişisel bilgisayarlara yüklenen yazılımların yüzde 64'ünün lisanssız olduğu belirlendi.