Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Kimliğe Dayalı Şifreleme (Identity-based Encryption)
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Kimliğe Dayalı Şifreleme (Identity-based Encryption)

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kimliğe Dayalı Şifreleme (Identity-based Encryption)
    Gönderim Zamanı: 06-04-2010 Saat 09:48

Identity-based%20Encryption

 
Paylaşımlı anahtar şifrelemesi, elektronik bağlantılar için çok güçlü bir koruma sunar. Gücünün çoğunu, bir mesajı şifreleyen ya da şifresini çözen, biri paylaşımlı diğeri ise sadece alıcının bildiği, birbirinden ayrı olan (fakat matematiksel olarak bağlantılı) çift anahtar kullanımından alıyor.

 
 
Fakat kullanımı çok zor olduğu için, paylaşımlı anahtarları çok az kişi kullanıyor. Alıcının hem paylaşımlı hem de özel anahtarları bilmesi ve bu anahtarlara hazırlıklı olması gerekiyor. Göndericinin ise alıcının paylaşımlı anahtarını bilmesi ya da bir şekilde bu anahtarı bulabilmesi gerekiyor. Birçok durumda, hedefteki alıcının paylaşımlı anahtarını elde etmek için göndericinin sertifika yetkisi sorgulaması gerekiyor. Bu işlem, bir şirket içinde kolay olsa da, kurumun dışındaki göndericilerin merkezi bir konuma erişme olanakları olmadığından, bu göndericilerin, şifrelenmiş mesaj göndermeleri daha zordur. Daha da önemlisi, işlem, sadece alıcının kullanmaya daha önceden karar vermiş olması ve uygun bir anahtar yapmış olması durumunda işe yarayacaktır. Çoğu kişinin de paylaşımlı anahtarı yoktur.
 
Tanım

Kimliğe Dayalı Şifreleme (Identity-based encryption- IBE), üçüncü parti bir server'ın, elektronik mesajların şifrelenmesi ve şifrelerinin çözülmesi için kullanılabilen bir paylaşımlı anahtar oluşturmak için, bir e-posta adresi gibi basit bir tanımlayıcı kullandığı bir çeşit paylaşımlı anahtar şifrelemesidir. Diğer normal paylaşımlı anahtar şifrelemeleriyle kıyaslandığında, kimliğe dayalı şifreleme yöntemi, hem kullanıcılar hem de yöneticiler için şifreleme işleminin zorluğunu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Sunulan bir diğer faydalı özellik ise, alıcının mesajı okuması için gelişmiş bir hazırlık yapmasına ya da uzmanlaşmış bir yazılım kullanmasına gerek olmaması.


Bir Çözüm

Bu zorluklara çözüm getirmeyi vaat eden şifreleme yönteminin adı ise kimliğe dayalı şifreleme ya da İngilizce adıyla identity-based encryption (IBE)'dir. Gönderici tarafından başlatılabilen bu işlemde, paylaşımlı anahtarı hesaplamak için, alıcının özel bir tanımlayıcısı (örneğin alıcının e-posta adresi) kullanılır. Kişisel Anahtar Oluşturucu adlı güvenilir bir üçüncü parti sunucu, paylaşımlı anahtarla ilgili kişisel anahtarı hesaplamak için şifresel bir algoritma kullanır. Bu sayede, alıcılar gerek duyduklarında sunucuda doğrudan bir şekilde kendi kişisel anahtarlarını oluşturabilirler ve kişisel anahtarlarını kullanma konusunda endişe duymayı bırakabilirler.


Kimliğe Dayalı Şifreleme (IBE) Nasıl Çalışır

Kimliğe dayalı şifreleme (IBM) yönteminin başarısı, kişisel anahtarlar oluşturan, üçüncü parti IBE sunucusuna bağlıdır. Bu sunucunun kaydettiği tek bilgi, gizli bir ana anahtardır. Sunucu, IBE yazılımını kuran her kullanıcıya verilen, genel bir paylaşımlı anahtar değişkenleri (sunucu adresi de dâhil) dizisi yaratmak için bu anahtarı kullanır.
 
 
Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.