Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - E-Posta Güvenliği Neden Önemlidir?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

E-Posta Güvenliği Neden Önemlidir?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: E-Posta Güvenliği Neden Önemlidir?
    Gönderim Zamanı: 06-04-2010 Saat 17:31

 
Günümüz dünyasında e-postalar gerek bireysel gerekse kurumsal iletişim için vazgeçilemeyecek derecede önemli bir haberleşme aracıdır. İletişimin yüksek oranlarda e-postalar aracılığıyla yapılması, bu iletişim üzerinden yapılan saldırıların da artmasına sebep oldu. Bu açıdan bakıldığında e-posta güvenliğinin ne denli önemli olduğunu görmek zor olmayacaktır. Güvenli e-posta kullanımı, hem bireysel kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvenliği açısından hem de şirketlerin ve kurumların kendileri açısından paylaşılmaması gereken bilgilerin korunması açısından önemlidir. Kurumların, şirketlerin, bireysel kullanıcıların bu konuda alması gereken önlemleri almaları ihtiyaç haline gelmiştir.

Kötü niyetle, kişisel ya da kurumsal bilgilerin ele geçirilmesi amacıyla gönderilen e-postalarda son yıllarda büyük bir artış gözlenmektedir. Özellikle bilinen bir isimden ya da markadan gönderiliyormuş izlenimi vermek suretiyle gönderilen virüslü e-postalar azımsanmayacak bir çoğunluk tarafından açıldığı görülmektedir.

Örneğin; 13 Ocak 2009’da birçok bilgisayar kullanıcısı herkesçe bilinen bir şirketten geliyormuş gibi görünen e-postalar aldılar. Kullanıcıların çoğu bu durumdan şüphelenerek e-postaları açmadan silmeyi tercih ederken 20 kadar kullanıcı e-postaları açmayı seçtiler.

Sonuç; E-posta içerisindeki virüs, e-posta gönderme yazılımının adres defterindeki tüm kişilere aynı e-postayı ileterek virüsün hızla yayılmasına sebep oldu. Virüsün, incelemenin yapıldığı kurumda 100 kişi/gün’lük iş kaybına sebep olduğu tespit edildi. Virüsün kurum dışındaki zararı ise tam olarak bilinmemektedir.

Bireysel kullanıcıların bu tür tuzaklara düşmesi ya bu konuda yeterli derecede bilinçli olmaması, ya da meraktan kaynaklanıyor. Eski tabirle “merak kediyi öldürür” misali böyle bir durumda da bilinçsizlik ve merak hem bilgisayarımızın ölmesine, hem de kişisel bilgilerimizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine sebep olur.

Çok masum gibi gördüğümüz ve aynı zamanda da bir eklentiye sahip bir e-postanın meraktan veya herhangi bir sebepten açılması,
Çevrimiçi mesajlaşma yazılımları kullanırken arkadaşımızdan geliyor görünen bir web adresi bağlantısının tıklanması,
Korsan bir yazılımın bilgisayara kurulması, hoşumuza gitmeyen ve hiç tahmin bile etmediğimiz bir sonuçla, sorunla karşılaşmamıza neden olabilir.

Art niyetli kişilerin kullandığı yöntemlerden biri de, internette araştırma yaparken ya da gezinirken “bilgisayarınızda virüs bulaştı. Temizlemek için tıklayın!” türü ifadelerle sizi farklı adreslere yönlendirmek suretiyle bırakın virüsten kurtulmayı, yeni virüslerin bilgisayarınıza bulaşmasına sebep olabilirler. Art niyetli kişilerin amacı, tuzaklarına düşürdüğü kişilerin bilgisayarlarına kişisel bilgileri ele geçirmek amacıyla zararlı kod yüklemektir.

Bu tür tehlikelerden korunmak için almamız gereken azami tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz;

• E-posta aldığınız kişiyi tanımıyorsanız içeriği okumadan e-postayı siliniz.

• E-posta aldığınız kişi tanıdık fakat e-posta sizde şüphe uyandırıyorsa tanıdığınız kişiyi arayarak e-postayı onun gönderdiğini teyit ediniz.

• Dosya paylaşım ağları virüs yaymak için kullanılabilir. Bu tür ağlardan indirdiğiniz herhangi bir uygulamanın virüs içerme ihtimali vardır. Bu tür tehlikelerle karşılaşmamak için bu tür paylaşım yazılımları kullanmamaya özen gösteriniz.

• İnternette gezinirken aniden açılan pencerelere aldanmayın. Bu tür pencereler yoluyla çekilişi kazandığınızı, bilgisayarınızda virüs olduğunu ve hemen tıklamanız gerektiğini belirten ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Bunların bir tuzak olduğunu unutmayın ve bu tuzağa düşmemek için bu tür pencerelerdeki bağlantılara asla tıklamayınız.

• Kullandığınız işletim sistemini güncel tutmaya çalışınız, en son çıkan güncellemeler varsa bilgisayarınızı güncelleyiniz. Aynı şekilde bilgisayarınızda kurulu olan güvenlik duvarı, antivirüs uygulaması ve yazılımların güncellemelerini belirli aralıklarla mümkün ise günlük yapınız.

• Antivirüs uygulamanızı e-postalarınızı da tarayacak şekilde ayarlayınız. Böylece gelen e-postalarınız e-posta sunucusundan alınırken ekleriyle birlikte virüs taramasından geçirilmiş olacaktır.

Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.158 Saniyede Yüklendi.