Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sini satın aldı
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sini satın aldı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sini satın aldı
    Gönderim Zamanı: 18-10-2006 Saat 06:50
 
 
Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sini satın aldı  
Citigroup, Akbank'ın yüzde 20 hissenini 3.1 milyar Dolar'a satın aldı. 
  
Konuya ilişkin olarak Akbank ve Citgroup'dan yapılan ortak açıklama şöyle,
  
"Citigroup ve Akbank bugün  stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmaya göre Citigroup Akbank'ın %20 hissesini yaklaşık 3,1 milyar  dolardan, her 100 hissesini 9,50 YTL'den,  satın alacaktır. Akbank 35,8 milyar dolarlık aktifi, 17,7 milyar dolarlık kredileri ve 22,7 milyar dolarlık mevduatıyla bireysel, ticari ve özel bankacılık alanlarında hizmet veren lider  bankadır. Akbank Türkiye'deki en karlı banka olup, aktif büyüklüğünde  üçüncü sıradadır.
  
Akbank'ın %34'üne sahip olan Sabancı Holding ve   Akbank'a hissedar olan Sabancı Holding iştirakleri, Citigroup'a ilerde üçüncü kişilere yapılacak hisse devirlerine ilişkin olarak ön alım ve ön teklif hakkı vermiştir. Aynı hakkı Citigroup da Akbank hisseleri için Sabancı Holding'e vermiştir. Citigroup ortaklığı süresince, Sabancı Holding veya iştiraklerinden yapılacak hisse alımları ve benzeri istisnalar dışında,  Akbank'daki stratejik payını %20'nin üzerine çıkarmayacaktır. Sözkonusu işlem ilk yılında Citigroup hisse karlılığına katkı sağlayacaktır.
  
Anlaşma aynı zamanda Citigroup ve Akbank arasında,  bilgi ve teknoloji paylaşımında, yeni ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ve ortak yatırımlarda stratejik işbirliği yapma imkanı sağlamaktadır. Sözleşmeye göre, Citigroup'ın, Akbank'ın dokuz kişilik Yönetim Kurulu'nda icra yetkisi olmayan bir üyesi, Sabancı Holding'in de, Citibank A.Ş. (Türkiye) Yönetim Kurulu'nda icra yetkisi olmayan bir üyesi olacaktır.
  
Citigroup İcra Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Charles Prince  "Sabancı Ailesi Türk iş camiasının en saygın ve önde gelen ailelerinden birisidir. Akbank da Citigroup için ideal bir ortaktır. Hızla büyüyen dinamik Türkiye piyasasında, çok yetenekli ve  üstün  performansa sahip yöneticiler tarafından yönetilen lider  kuruluştur." demiştir. "Bu ortaklığı özellikle çekici kılan unsur, stratejik bir işbirliği olması ve uluslararası dağıtım imkanlarımızın genişlemesiyle kişi ve kurumlara dünya standardında finansal ürünlerimizi sunma imkanını sağlamasıdır" diye sözlerine devam etmiştir.
  
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı  bu işbirliğinin, Dünya'nın ve Türkiye'nin en değerli finansal kurumlarını, uzun vadeli stratejik bir işbirliğinde bir araya getirdiğini ve Akbank'ın büyüyen Türk Bankacılık Sektörü'nde öncü pozisyonunu daha da güçlendireceğine inandıklarını söylemiştir. "Citigroup ile bu ortaklığın büyüme arzumuzu ve iş hedeflerimizi daha da ileriye götürmek yönünde yaratacağı stratejik işbirliği olanaklarını heyecanla beklemekteyiz" demiştir.
  
"Türkiye'nin Citigroup açısından finansal ve stratejik önemi büyüktür" diyen Citigroup Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Sir Win Bischoff sözlerine şu şekilde devam etti: "Mükemmel yönetimiyle ve olağanüstü itibarıyla seçkin bir finansal kurum olan Akbank'ta hissedar olmak bize kuvvetlerimizi birleştirme imkanını sağlayarak, bu önemli pazardaki gücümüzü ve hızımızı artıracaktır."  
 
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da şu açıklamada bulunmuştur: "Son beş yıldır Akbank çok başarılı bir değişim programı uygulamış ve Türk Bankacılık Sektörü'ndeki lider banka konumunu güçlendirmiştir. Finansal kurumların Türkiye'ye ilgisinin her geçen gün artması ve Türkiye'nin cazip bir pazar haline gelmesi ve Citigroup ile yapılan işbirliği Akbank'ın büyüme ve genişleme açısından yeni bir döneme girmesini sağlayacaktır."   

Citigroup, Akbank'daki hisselerini (a) Sabancı Ailesi  ve Sabancı Holding iştiraklerinden her 100 hisse için 9,5 YTL karşılığı 28 milyar hisse satın alarak, (b) 20 milyar yeni Akbank  hissesini, aynı fiyat üzerinden,  primli sermaye artışı sonucu alarak elde edecektir.
    
Hissedar ve yasal onay işlemlerinin 60-90 gün içinde biteceği tahmin edilmektedir.
   
Yaygın ve güçlü bir marka olan Akbank'ın 674 şubesi, 1.551 ATM'si bulunmaktadır ve aynı zamanda taşıt ve konut kredilerinde birinci, ticari kredilerde ikinci, mevduat büyüklüğünde ise üçüncü büyük bankadır. Akbank'ın 2006 ilk altı aylık karının %65'ini bireysel bankacılık faaliyetleri, %13'ünü ise ticari ve kurumsal bankacılık işlemleri oluşturmaktadır.
   
1975 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteren  Citigroup'un, kurumsal, ticari ve bireysel müşterilerine 24 şubesi ve 45 ATM'i ile hizmet veren 1.700 çalışanı bulunmaktadır. Citibank Türkiye, yaklaşık 2,1 milyar dolar aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin 19. büyük bankasıdır ve toplam  mevduatları 420 milyon dolardır
Yukarı Dön
mesuth Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 10-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 101
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı mesuth Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21-10-2006 Saat 05:28
 Yabancılar bu sıralar yerli bankalara iyi dadandılar. Hayrolsun...
www.elektronikders.com
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.188 Saniyede Yüklendi.