Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Fanlardan Kurtulun, 30 Litre Yağ Kullanın
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Fanlardan Kurtulun, 30 Litre Yağ Kullanın

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
kral Açılır Kutu Gör
Administrator
Administrator


Kayıt Tarihi: 08-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 957
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Fanlardan Kurtulun, 30 Litre Yağ Kullanın
    Gönderim Zamanı: 21-04-2006 Saat 07:59

Athlon FX-55'i 30 Litre (8 Gallon) Yağa Daldırmak?


Athlon FX-55'i 30 Litre %288 Gallon%29 Yağa Daldırmak

Normal bir insanın sağduyusu pahalı bir bilgisayarı yemeklik yağın içine daldırmayı pek mantıklı bulmaz. Fakat mühendislik başarıları ve bilimsel buluşlar alışılmışın dışına çıkmayı ve hiç denenmemişi denemeyi sevenler tarafından yapılabilir. Münih merkezli THG deney ortamında bu gerçeği severek kabul eden bir ekip var. Bu deney sonunda sadece AMD Athlon FX-55 ve GeForce 6800 Ultra donanımlı sistemimizin kasayı yemeklik yağ ile doldurduğumuzda kısa devre yapmadığını öğrenmedik aynı zamanda iletken olmayan bu sıvı sayesinde fanların gürültüsünden arındırılmış, tamamen serin ve sessiz bir bilgisayarımız oldu. Ayrıca içi yağ dolu kasa bileşenlerin daha romantik görünmesini de sağladı.

Sıvı nitrojenle soğutmanın sınırlarını zorladığımız  Rekor Denemesi: 5 GHz Projesi ,  Kendi XGA Yansıtıcını Kendin Yap!  veya 37 Watt ile çalışan bilgisayar yazılarımızı hatırlayın. Tabii bir de  Espresso makinesini bilgisayar kasasına yerleştirmek  var. Şimdi de Sorunları ve aksaklıkları gidermek için harcanan bir sürü saatten sonra karşınızda yeni projemiz.
Sıvı nitrojenle soğutmanın sınırlarını zorladığımız Rekor Denemesi: 5 GHz Projesi, Kendi XGA Yansıtıcını Kendin Yap! veya 37 Watt ile çalışan bilgisayar yazılarımızı hatırlayın. Tabii bir de Espresso makinesini bilgisayar kasasına yerleştirmek var. Şimdi de? Sorunları ve aksaklıkları gidermek için harcanan bir sürü saatten sonra karşınızda yeni projemiz.

Yağ ve plastik kap ile yaptığımız başlangıç deneyleri.
Yağ ve plastik kap ile yaptığımız başlangıç deneyleri.

Teknik açıdan bakıldığında deneyde kullandığımız bilgisayar en yeni ve en hızlı sistemlerle boy ölçüşebilecek seviyede sadece gürültü açısından biraz sıkıntı yaşıyor ve gerçekten gürültücü sistemler sınıfına giriyor. Büyük miktarda kullandığımız sıvı, sistemin tamamen sessiz ve serin çalışmasını sağlıyor. Hatta tam güçte çalışırken bile üç ana bölüm yeteri kadar serin kalabiliyor: işlemci (cpu), ekran kartı ve yongaseti (chipset).

 

VIDEO 18: Yağlı Bilgisayarın Cazibesi


Kendin Yap Yağlı PC: 30 Litre bitkisel yağı çalışan Athlon FX-55 sistemin üstüne boşaltın. Ayrıca GeForce 6800 Ultra ve diğer bileşenlerde var.
Kendin Yap Yağlı PC: 30 Litre bitkisel yağı çalışan Athlon FX-55 sistemin üstüne boşaltın. Ayrıca GeForce 6800 Ultra ve diğer bileşenlerde var.

Video 18 güçlü bir sistemin soğutulması konusuna tamamen farklı bir yaklaşım getiriyor: özel hazırlanmış bir bilgisayar kasası içinde bulunan güçlü donanıma sahip bir sistemi 30 litre yağın içinde çalıştırmak. Ayrıca bunu deneyler devam ederken yapıyoruz!

Münih deney merkezi tarafından yapılan videolar ilki 2001 yılında yayınlandığından beri büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Daha önceki filmlerde olduğu gibi Video 18'i de üç farklı biçimde sunuyoruz. Yine her zaman olduğu gibi fazla yer kaplamdan en kaliteli görüntüyü yakalamaya çalıştık.

Sistemine fazladan kodek yüklemek istemeyen kullanıcılar için bu videoyu MS Windows Media Player'ın WMV-9 ve Apple Quicktime (H.264) biçimlerinde de sunuyoruz.

Apple Quicktime biçimi %287.0.3 Pro%29 H.264 ile kodlandı.
Apple Quicktime biçimi (7.0.3 Pro) H.264 ile kodlandı.

Ek olarak dosya ZIP sıkıştırma aracıyla sıkıştırıldı, sonuç olarak 20 MB'lık dosya indirilmeye hazır hale geldi. Üç dakika ve 45 saniye süren video ortalama 5.7 MB/dk veya 93 kB/s bit hızına sahip.

DivX kodeki için tercihimiz değişti çünkü yeni 6 sürümü eski 5.2.1 sürümüne göre kodlama konusunda daha az verimli. Sonuç olarak bu video için şimdilik "eski" sürümü kullandık. Sıkıştırma pazarında toptan bir değişim yaşanıyor, Microsoft'un WMv-9 kodeği DivX 5.2.1'e benzer güzel özellikler sunuyor ve çok daha kolay kullanılabiliyor. Apple'ın Quicktime Pro 7.0.3'ü de arayı kapayarak arkadan yetişti ve şimdi modern H.264 kodekini kullanıyor. Kullanımı son derece kolay ve kesinlikle DivX ya da WMV-9'dan daha iyi sonuçlar veriyor. Videonun Apple sürümünü indirerek buna kendiniz karar verebilirsiniz.

Batmaya Hazır

Münih deneyimiz için alınacaklar listesi fazla uzun değildi. İşlemci olarak bir AMD Athlon 64 FX-55 yaklaşık 1079$, ekran kartı olarak PCIe GeForce 6800 Ultra fiyatı 359$ civarı. Diğer bileşenler için fiyatı 220$'ın hemen altında NForce 4-SLI yongasetli Gigabyte K8NXP-SLI anakart, 120 $ civarına 1 GB DDR400 bellek ve 155 $ gibi cazip bir fiyata Maxtor 320 GB kapasiteli IDE sabit disk aldık. Klavye, fare ve DVD sürücü gibi ufak tefek eksikleri de tamamlayınca 2000 $ civarında bir fiyata yeni bir sistem toparlamış oluyoruz.

ÇN: Burada belirtilen fiyatlar yurtdışı fiyatlarıdır.

Saf Suyla Yapılan Denemeler

Sıvıyla soğutulmuş bir bilgisayar fikri pek yeni değil. Eskiden hızaşırtma ve ince ayar konuları çok ilgi görürken ciddi soğutma çözümleri üzerinde çok kafa yormuştuk. Fakat tam o sırada sulu soğutma sistemleri ortaya çıktı ve bu düşünceleri bastırdı. Yılbaşından kısa bir süre önce bu fikirler yeniden kafamıza üşüştü ve saf suyla (iyonlarından arındırılmış) bazı denemeler yaptık. Suyun en büyük artısı kasa tamamen suyla doluyken bile içinde bulunan bileşenlerin açık ve net bir şekilde görülebiliyor olması. Ayrıca iyi bir ısı iletimi sağlıyor ve bu da Athlon FX-55 ve GeForce 6800 Ultra gibi yüksek başarımlı yongalar kullanıldığında büyük önem kazanıyor.

Saf suyla yapılan deneylerde beş dakika içinde kısa devreyle karşılaştık.
Saf suyla yapılan deneylerde beş dakika içinde kısa devreyle karşılaştık.

Donanım bir kap içine yerleştirildi ve yaklaşık 19 Litre saf su üzerine boşaltıldı. Herkesi şaşırtırcasına sistem beş dakika sonra çakılana kadar tamamen sorunsuz çalıştı. Bileşenler kuruduktan sonra aynı deneyi defalarca tekrarladık. Pahalı bileşenlere hiç bir şey olmadı. Sonuç olarak bu yöntemin işe yaramayacağına karar verdik.

Yağ Banyosuna Alıştırma Çalışmaları


Ön deneyler
Ön deneyler

Athlon FX-55 sistem plastik bir kap içine yerleştirildi. Ayrıca resimde bir Zalman soğutucu da görebilirsiniz; sistemin son halinde bu şekilde kullanılmıyor. Saf suyla yaşadığımız sorunlardan sonra hemen yağ deneyeme karar verdik.

Suyun tersine bu sıvının pek çok artısı var, bunlardan en önemlisi akım kaçaklarına neden olan serbest iyonların yağın içinde çok az sayıda olması. Suyla yaptığımız deneylerde bölgesel olarak kalan kısa devrelerin bileşenin geneline zarar vermediğini gördük. Yine de 2000 $ harcayarak toparladığımız sisteme zarar gelme olasılığı bizi hemen başka bir sıvı denemeye yöneltti.

Yağ banyosu içindeki sistemin önemli noktalarında ısı ölçümleri yaptık.
Yağ banyosu içindeki sistemin önemli noktalarında ısı ölçümleri yaptık.

Sistemin kararlı çalışması için hem işlemci hem de ekran kartı ve yongaseti için kaçınılmaz bir gereksinim olan ısı emiciler (heat sink) üzerlerindeki fanlar çıkarılarak kullanıldı. Resimde AMD Athlon FX-55'in üzerinde bulunan Zalman soğutucu Pleksiglas kasaya yerleştirilen son sistemde kullanılmadı. Aynı şekilde GeForce 6800 Ultra'nın da üzerinde sadece metal ısı emicisi kaldı. Gigabyte'ın K8NCP-SLI anakartı üzerinde bulunan yongaseti fanı düşük devirlerde pek iyi sonuçlar vermedi. Sonuç olarak onun da fişi çekildi.

Bazı önemli noktalarda yapılan ölçümler yağın, devamlı çalışan bir sistemi pasif soğutmak için yeterli olduğunu gösterdi. Şimdi sıra uygun bir kasa bulmakta.

Zalman soğutucunun sıcaklığını ölçtük.
Zalman soğutucunun sıcaklığını ölçtük.

Adım Adım Kendin Yap: Araçlar Ve Yardımcılar

Sistemin kararlı çalıştığını gördükten sonra sıradaki araçlar gerekiyor: özel bir yapıştırıcı, silikon, aletler ve en önemlisi yeteri miktarda bitkisel sıvı yağ.

Ucu değiştirilebilen tornavidalar dar alanlarda çalışmak için bire bir.
Ucu değiştirilebilen tornavidalar dar alanlarda çalışmak için bire bir.

Çapakları temizlemek için maket bıçağı.
Çapakları temizlemek için maket bıçağı.

Açıklıkları kapatmak için Pleksiglas.
Açıklıkları kapatmak için Pleksiglas.

Kenarlardaki açıkları kapatmak konusunda hiç bir şey silikondan iyi olamaz.
Kenarlardaki açıkları kapatmak konusunda hiç bir şey silikondan iyi olamaz.

30 Litre yağ.
30 Litre yağ.

Pleksiglas Kasayı Sızdırmaz Yapmak


Kendin Yap Yağlı PC Projesini size göstermek açısından saydam bir kasa bulduk.
Kendin Yap Yağlı PC Projesini size göstermek açısından saydam bir kasa bulduk.

Bu projenin altında yatan temel mantık, bileşenleri tamamen sıvının içine batırarak soğutmaya çalışmaktı. Ayrıca deney mühendislerimiz iki tane daha kısıtlama getirdiler: Sistem sessiz çalışmalı ve seçkin donanımlar kullanılmalıydı. Bu arada çekici bir kap ya da kasa için de gözümüzü açık tuttuk. Kablolar ve bağlantılar içeriden dışarıya temiz bir şekilde çıkarılamayacağından bir akvaryum kullanma fikri en başta seçenekler arasından atıldı. Sistemin aynı zamanda güzel de görünmesi gerekiyordu. Sonuç olarak her ne kadar bir sürü fazladan iş çıkaracak olsa da Pleksiglas malzemeden yapılmış saydam bir bilgisayar kasasında karar kıldık. Bütün birleşim noktaları ve her köşe tek tek yapıştırılarak hava geçirmez hale getirildi. Vida deliklerinin sızdırmaz hale getirilmesi biraz daha fazla zamanımızı aldı. Adım adım anlatmak gerekirse önce özel yapıştırıcı sonra da silikon kullandık. Özellikle silikon sıkıldıktan sonra biraz zamana gereksinim duyuyor, yanınızda bir saç kurutma makinası olursa işlemi biraz hızlandırabiliyorsunuz.

Kasa üzerinde bulunan bütün vidalar biraz gevşetilip özel yapıştırıcı sürüldükten sonra tekrar sıkıldı.
Kasa üzerinde bulunan bütün vidalar biraz gevşetilip özel yapıştırıcı sürüldükten sonra tekrar sıkıldı.

Pleksiglas Kasayı Sızdırmaz Yapmak

Açıklıkları kapatmak için özel olarak kestiğimiz Pleksiglas tabakaları kullandık. Eğer yağ kokusunun sorun olacağını düşünüyorsanız kasanın üstünü de kapatmak için bir şeyler düşünmeniz gerekiyor. Ancak sıvı yağ ile ortam arasındaki ısı değişimini kötü etkileyeceğinizi unutmayın.

Kasanın her yanı hava geçirmez olmalı.
Kasanın her yanı hava geçirmez olmalı.

Önemli Bir Adım İşlemci Tabanını Yalıtmak


İşlemci tabanının yağ sızdırmaması için yalıtılması gerekiyor yoksa bazı sorunlar yaşanabilir. Bunu sağlamak için sabitleyici birim ısı emiciye %28heat sink%29 ve anakarta yapıştırılıyor, daha sonra silikonla sızdırmaz hale getiriliyor. Ancak işlemciyi değiştirmek isterseniz bu silikon kolayca çıkarılabiliyor.
İşlemci tabanının yağ sızdırmaması için yalıtılması gerekiyor yoksa bazı sorunlar yaşanabilir. Bunu sağlamak için sabitleyici birim ısı emiciye (heat sink) ve anakarta yapıştırılıyor, daha sonra silikonla sızdırmaz hale getiriliyor. Ancak işlemciyi değiştirmek isterseniz bu silikon kolayca çıkarılabiliyor.

İlk deneylerimizde yağın içine batırılan sistem sık sık kilitlenme sorunları yaşıyordu. Bunun nedenini kolayca bulduk: İşlemci tabanı, işlemci ve ısı emicinin sıvı geçirmez hale getirilmesi gerekiyor. Bu işlem için bir miktar zaman ve emek harcamalısınız. Aynı kasada olduğu gibi önce yapıştırıcı sonra da silikon kullandık. Başarılı bir yalıtımın ardından sistem her hangi bir sorun yaşamadan kararlı bir şekilde çalışıyor.

Önemli Bir Adım İşlemci Tabanını Yalıtmak

Bu durum için şöyle bir açıklamamız var: Anakart üzerinde işlemci tabanın olduğu kısımda yağ, her bir devre yolunun arasındaki kapasitif direnci arttırıyor. Kısacası yağ burada yalıtkan (dielectric) bir malzeme olarak davranıyor. Anakart üzerinde çok yüksek frekanslar olduğundan kapasitif direnç düşüyor. Bu da sinyal kalitesini kötü yönde etkiliyor özellikle de işlemci tabanının olduğu yerde. Ne de olsa 939 adet iğne (pin) çok küçük bir alana sığdırılmış şekilde duruyor.

Birleştirme Ve Bileşenlerin Yerleştirilmesi


Anakartı deneme amaçlı yerine yerleştiriyoruz ve ilk deneme için fanları yerine bağlıyoruz. Daha sonra anakartı çıkararak işlemciyi yalıtmak gerekiyor.
Anakartı deneme amaçlı yerine yerleştiriyoruz ve ilk deneme için fanları yerine bağlıyoruz. Daha sonra anakartı çıkararak işlemciyi yalıtmak gerekiyor.

Burada hala fanlar sisteme takılı olarak görülüyor. Hala çalışır durumdalar ancak bir süre sonra çalışmaz hale gelecekler. Daha sonra bunları çıkaracağız.
Burada hala fanlar sisteme takılı olarak görülüyor. Hala çalışır durumdalar ancak bir süre sonra çalışmaz hale gelecekler. Daha sonra bunları çıkaracağız.

Kasanın altından bir görünüm - her yer yapıştırılmış durumda. Az önce bahsettiğimiz fanlar burada da görülüyor.
Kasanın altından bir görünüm - her yer yapıştırılmış durumda. Az önce bahsettiğimiz fanlar burada da görülüyor.

Kasanın altındaki lastik tıpa gerektiği zaman yağı boşaltmak için kullanılabilir.
Kasanın altındaki lastik tıpa gerektiği zaman yağı boşaltmak için kullanılabilir.

Sistem Çalışırken Yağı Doldurmak


Bilgisayar zaten pasif soğutma ile çalışırken yağı yavaş yavaş kasanın içine boşaltıyoruz.
Bilgisayar zaten pasif soğutma ile çalışırken yağı yavaş yavaş kasanın içine boşaltıyoruz.

Sistem Çalışırken Yağı Doldurmak

Kasa tamamen sızdırmaz olduktan sonra yağı koyma işlemine geçebiliriz. Sistemi çalıştırdığımızda sadece pasif soğutucuyla çalışıyor olması bizi gerçekten endişelendirdi. Bu yüzden kasayı beklemeden hızlı bir şekilde yağ ile doldurmak istedik yoksa işlemci veya ekran kartının fazla ısınmasına neden olabilirdik. Önce yağı doldurup sonra sistemi çalıştırmak çok daha az tehlikeli.

Bitti: 30 litre bitkisel sıvı yağ kasanın içine boşaltıldı - sistem sorunsuz ve sessiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Bitti: 30 litre bitkisel sıvı yağ kasanın içine boşaltıldı - sistem sorunsuz ve sessiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Her şey tam olarak yalıtıldığında ortaya bu resim çıkıyor.
Her şey tam olarak yalıtıldığında ortaya bu resim çıkıyor.

Kasanın kenarından bir görünüm.
Kasanın kenarından bir görünüm.


 Sonuç: Athlon FX-55 İşlemcili Kendin Yap Yağlı PC

Deney sırasında saydam kasalı ve ağzına kadar yağ ile dolu olan bilgisayar kesinlikle göze hitap ediyordu. Sessiz bir şekilde bütün işlemleri yerine getirdi. Yavaş yavaş ısınan yağ 40 derecenin hemen altına geldi ve durdu. Hepsinden önemlisi sistemin tam yükte çalıştığını hiç bir şekilde fark etmedik.

Anakartı çıkarmadan önce yağın boşaltılması gerekiyor.
Anakartı çıkarmadan önce yağın boşaltılması gerekiyor.

Aslında yağlı bilgisayarı Athlon FX-60 ile çalıştıracaktık fakat bu işlemci AMD tarafından resmen duyurulmadı. Bu yüzden AMD Athlon FX-55 (2.6 GHz, 1 MB Önbellek) Soket 939 anakart ve GeForce 6800 Ultra kullanıldı. Yine de sistem rakibi olan Pentium D 840'a göre hala daha hızlıydı. 2000 $seviyesinde bir fiyata mal olan Kendin Yap Yağlı PC'miz kesinlikle sessiz çalışıyor. Otuz litre yağ ile pasif soğutulmuş bir kasayı herkes görmek isteyecektir. Böyle bir kasaya sahip olmak için videoda gösterdiğimiz, resimlerle ve yazıyla açıkladığımız bazı olmazsa olmazları yerine getirmeniz gerekiyor. Bir önürün (prototip) aşamasında olan yağlı bilgisayarımız kesinlikle yeni bir başlangıç olacak. Örneğin ısı dağılımını daha iyi hale getirmek için yavaş dönen fanlar sisteme ilave edilebilir.

Sonuç: Athlon FX-55 İşlemcili Kendin Yap Yağlı PC

Eski yön var mı?

Tecrübeli kullanıcılar bir şeyden kesinlikle emindirler: kasanın içinde bulunan büyük miktarda sıvı bazı riskleri de yanında getirir. Örneğin bu yazıda olduğu gibi su yerine yağ kullanıldığında bir kaçak olması durumunda çok daha büyük hasar oluşacaktır fakat su da bulunan serbest iyonlar yüzünden su kullanmak imkansız. En ufak bir kirlilik ya da yabancı madde bile elektrik kaçağına neden olabilir. Bileşenleri değiştirirken bütün yağı boşaltmanız ve parçaları temizlemeniz gerekiyor. Bu yüzden kasanın alt tarafına bir tane lastik tıpa yerleştirdik.

Bazı tür yağların (asitli türler) plastikler üzerindeki etkileri hafife alınmamalı. Kolaylık olsun diye biz bildiğiniz bitkisel yağ kullanmayı tercih ettik ama tavsiyemiz motor yağı kullanmak.

Sonuç: Athlon FX-55 İşlemcili Kendin Yap Yağlı PC

Günlük monotonluktan kurtulmak istiyorsanız ve yeterli vaktiniz varsa, bu ilginç Kendin Yap projesini hayatınıza biraz eğlence katmak için deneyebilirsiniz.

Video olarak izlemek için


Düzenleyen kral - 21-04-2006 Saat 08:24
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.188 Saniyede Yüklendi.