Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Rusya G.Osetya ve Abhazya'yı tanıdı
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Rusya G.Osetya ve Abhazya'yı tanıdı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
S3Z3R Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 31-03-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 820
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı S3Z3R Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Rusya G.Osetya ve Abhazya'yı tanıdı
    Gönderim Zamanı: 26-08-2008 Saat 17:48
Rusya G.Osetya ve Abhazya'yı tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bağımsızlıklarının tanınması için Rusya'ya başvuruda bulunan Güney Osetya ve Abhazya'nın bu talebini kabul ettiklerini söyledi.





Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Gürcistan'dan ayrılmak isteyen Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacak kararnameye imza attığını söyledi.

Medvedev, Rus televizyonlarından ve radyolardan canlı yayımlanan açıklamasında, Gürcistan'ın Zviad Gamsahurdiya döneminde bu cumhuriyetlerde "soykırım girişiminde bulunduğunu" ve Mihail Saakaşvili yönetiminin de aynı yöntemi tercih ettiğini öne sürerek, "Her iki olayda da Gürcü Osetleri soykırımdan Rusya kurtarmıştı" dedi.

Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve başından beri bu sorunun diplomatik yollardan çözülmesi taraftarı olduğunu ama Gürcü yönetiminin son saldırısıyla da böyle bir gündeminin olmadığını ve tek seçeneklerinin şiddetten yana olduğunu gösterdiğini söyledi.

Güney Osetya ve Abhazya'nın Rusya'ya yaptığı başvurunun dün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edildiğini hatırlatan Medvedev, "Bu konuda artık bizim de bir karar almamız gerekiyor. İlgili bütün uluslararası hukuku göz önünde bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını tanıyoruz" dedi.

Medvedev, "İnsanların hayatını kurtarmanın tek yönteminin bu olduğunu düşünerek diğer devletlerin de bu konuda Rusya'yı örnek alarak hareket etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Gürcistan: "Rusya'nın kararı ilhaktır"
Gürcistan, Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasını, "ilhak" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria, "Bu karar, Gürcistan'ın parçası olan bu toprakların açıkça ilhakıdır" diye konuştu.

Rusya'nın açıklamasının ardından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Bu toplantıda Rusya'nın bu kararı geniş şekilde ele anılacak ve değerlendirilecek.

Gürcistan Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya, Rusya ileilişkilerini "tümüyle sona erdirdiklerini" söyledi. Rusya'nın kararının Gürcistan için "hukuki hiçbir geçerliliği olmadığını" belirten Lomaya, "Rusya ile ilişkilerimizi tümüyle sona erdirdik" dedi.

Rusya'nın kararı ülkedeki diğer sivil toplum kuruluşları ve muhalefet çevreleri tarafından da sert tepkiyle karşılandı.

Abhazya'da onbinlerce kişi sokaklara döküldü
Rusya'nın, Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Abhazya'nın bağımsızlık talebini kabul etmesinin ardından, onbinlerce Abhaz sokaklara dökülerek sevinç gösterilerinde bulunuyor.

Abhaz yetkililer, A.A muhabirine telefonda yaptıkları açıklamada başkent Sohumi'de on binlerce insanın sokaklarda olduğunu belirterek, sevinç gösterilerinde bulunduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararını açıklamasını bekleyen Abhazlar, Rusya'nın bağımsızlıklarını tanımasıyla birlikte, coşkulu sevinç gösterilerine başladı.

Sohumi'de, top atışlarıyla birlikte kentin her köşesinin Abhaz bayraklarıyla süslendiği bildirildi. Abhazya lideri Sergey Bağapş'ın da halkın sevinç gösterilerine katılması bekleniyor.

Güney Osetya üs istiyor
Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti, Rusya'dan askeri üs kurmasını isteyeceklerini söyledi.

Tepkiler
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'nın kararını, "son derece talihsiz bir karar" olarak değerlendirdi.

Rice, ülkesinin Güney Osetya ve Abhazya'yı Gürcistan'ın uluslararası toplumca tanınan sınırları içinde görmekte olduğunu vurguladı.

"ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde Güney Osetya ve Abhazya'nın statülerinin değiştirilmesine yönelik olası bir Rusya girişimini engellemek için veto hakkını kullanacağını" da belirten Rice, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, ülkesinin uluslararası toplumca desteklenen ateşkese uyma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ifade etti.

Rice, Kuzey Kore'nin "nükleer tesislerini devre dışı bırakma işlemlerini durdurup, Yongbyon reaktörünü restore etme" kararıyla ilgili olarak da "Halen Kuzey Kore ile görüşmeler yürütmekteyiz ve bu süreçte nereye geldiğimizi birkaç hafta içinde görebileceğiz" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rusya'nın bu kararını kesinlikle kabul etmediklerini, Gürcistan'ın bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarını söyledi.

Sözcü, bunun, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi kararlarında defalarca üstlendiği yükümlülüklerle çatıştığını belirterek, "Bunun, Kafkaslar'da barış umutlarını artırmaya hiçbir faydası olmaz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın kararını "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Estonya'da bulunan Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in kararının uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi.

Fransa da Rusya'nın kararından üzüntü duyduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Eric Chevallier, düzenlediği rutin basın toplantısında, Fransa'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da Rusya'nın kararını kınadı. AGİT dönem başkanı Aleksander Stubb, "Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması temel AGİT ilkelerinin ihlalidir" dedi.

Stubb, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstererek AGİT ilkelerine uymasını, Gürcistan'daki tüm askerlerini derhal çekmesini ve ateşkes anlaşmasına uymasını istedi.

Gürcü sivillere uyarı
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kafkasya'daki çatışmadan sonra evlerine dönen Gürcü sivilleri bölgedeki mayınlar ve patlamamış bombalar konusunda uyardı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Ron Redmond, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve bölge sınırındaki evlerine dönen binlerce sivile, patlamamış bombalara dikkat etmeleri ve yetkililerce mayınlardan arındırılmayan köylerden uzak durmaları uyarısını yerel basın vasıtasıyla yaptıklarını söyledi.

Redmond, bölgede özellikle çocukların mayına basma olasılığından endişe ettiklerini belirterek, geride bırakılan patlayıcıların tam sayısına ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

Kafkasya'da bu ay başında çıkan çatışmada yaklaşık 158 bin kişi evlerini terk etti. Rus ve Gürcü yetkililere göre, çatışmanın sona ermesinden sonra evlerine dönen sivillerin sayısı 33 bin ila 38 bin.

Kaynak
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.