TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi
Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacı
doğrultusunda, yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında 2 yıl dayanabilen,
vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu geliştirdi.
Başta doğal afet ve savaştan etkilenen insanlar olmak üzere ülke savunmasında
görev alan ordunun savaşta veya karargah dışı hizmet durumunda günlük tüketilen
ekmek dışında dayanıklı ekmeğe ihtiyacı bulunması bu projenin hayata
geçirilmesindeki en büyük etken.
İlk sırada Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde
konu ile ilgili araştırmalara uzun yıllar önce başlandığı belirtilirken, büyük
bir askeri güç barındıran Türkiye’de bilimsel verilere dayalı ayrıntılı bir
çalışmanın daha önce yapılmadığına dikkat çekildi.
İthal edilen ekmek formülünün ise Türk askerinin damak tadına uygun olmadığı
için kullanılmadığı bu nedenle özellikle TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda TÜBİTAK
Gebze Yerleşkesi Marmara MAM’da 2 yıl dayanıklı ekmeğin üretildiği ifade edildi.
Ayrıca deprem, sel gibi doğal afet durumlarında da tüketilmek üzere
kullanılabilecek olan dayanıklı ekmeğe büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek şu
ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin, özellikle İstanbul’un deprem kuşağı üzerinde yer aldığı
düşünülürse dayanıklı ekmek formülasyonu geliştirilmesi ve üretiminin çok önem
kazandığı anlaşılacaktır. Ülkemizde ekmek çok önemli bir besin kaynağı olduğu
için ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi dayanıklılığının yanı
sıra doğal afet durumlarında beslenme açısından da çok faydalı olacaktır. Bu
gerekçelerden hareketle yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında uzun süre
dayanabilen, vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu
geliştirilmiştir.”
KONSERVE EKMEK
“Retort Pouch” olarak adlandırılan 3 katmanlı (polyester/Al/polipropilen)
özel plastik torbalarda ambalajlanan ekmek, özel plastik torbalara konulan hazır
yemeklerin konserve teknolojisine benzer bir şekilde korunuyor.
Ekmeğin konulduğu torbalar, vakum altında kapatılarak yüksek basınç altında
“otoklav” adı verilen cihazlarda sterilize ediliyor. Sterilizasyon işlemi ekmeğe
en az 2 yıl raf ömrü sağlıyor.