Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - NE ETİ YİYORUZ ACABA?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

NE ETİ YİYORUZ ACABA?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: NE ETİ YİYORUZ ACABA?
    Gönderim Zamanı: 14-04-2006 Saat 23:04
" Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve bilmediğiniz yerden yemek
yiyin bakalım..."
 
Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300
metre mesafedeki Sazlıdere Barajı 'na akıyor. Baraj on milyon kişinin su
ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et
üretiliyor. Bu 
rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen
domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde
satılıyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık
kullanılan yöntem.
 
 
Peki neden domuz?
 
"Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden
domuz cazip bir konu?"
 
 
 
Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan.
Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında
15-20 'ye kadar varan 
yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez
doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400
yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar
çıkabiliyor.
Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte 
iken
bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75
kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih
edilmesinde önemli bir etken.
 
Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor. Her domuz da
ortalama 80-100 kiloya
ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda
yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor.
 
Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz
önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya
değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.
 
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz 
önüne
alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1ile 3.5 milyon lira
arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve
sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk
'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, 
yemek
fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.
 
Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor:
 
Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve 
Şütte ...
1. Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda
Teşvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki bu firmanın
bir de TADET adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha
bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir 
mağazalarda
satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...
 
2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE firması da
salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalar
ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde
piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri
son dönemde PIGGY adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food
zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et
mamullerini ŞÜTTE 
firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor.
 
3- POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip
MİGROS'larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden
ürünler imal ettiğini iddia ediyor.
 
"Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri
aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar
mı sizce?"
 
POLONEZin ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS' tur.
O dönem Migros 'un et mamulleri satın almasında olan (Şu an oyuncak
reyonunda satın almacılık yapan) Coşkun bey'in büyük paralar karşılığında
POLONEZ'le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren
kişi olduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya Migros'ta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda
POLONEZ'in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan
ALI ÖZYAVAŞ 'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri
üzerinden ) aldıklarını biliyor 
muydunuz?
 
Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki) satın almacılığını
yapan kişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü
restoranları'nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
 
 
 
Peki İzmir'in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satın almacılığını
yapan bayanın Polonez'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?
 
Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren USAŞ-GATEGOURMET
firmasının satın almacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan yazlık
villasının POLONEZ 'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?
 
PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER
PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYOR
MUYDUNUZ?
 
 
PEKİ GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI ÜRÜNLERİ POLONEZ'İN
ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?
 
"Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?"
 
 
 
4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki - Her şey
dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı
turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar 
özellikle
büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar. Ancak küçük
Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan
domuz ürünlerini satın alabiliyor . Üstelik işin ilginç tarafı bu firma
Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük
hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor.Ama 7 TEPE
SOSIS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satılıyor.
Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını
bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar . Domuz hammaddeli salam ve
sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA'nın
üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane.( İDEAL markalı
salam sosis imalatçısı )
 
5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır tanınan 
NAMLI
PASTIRMACI'nın modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPAŞA
MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye
geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24 saati
çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede 
NAMET
ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor.
 
Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne idüğü
belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yap tırıp üzerine
' %100 NAMET KALITESI' bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA'daki
adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.
 
Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı benzer
taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim 
yaparak
gururla ülkemizi temsil ediyor.
 
Peki, Cem Yılmaz'ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI pastırmaları
'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin aynı zamanda Çorlu'daki
domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını da biliyor muydunuz?
 
 
 
2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI
pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler tarafından
getirildiğini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve
kameraların gözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nın Show TV'ye, o dönemin 1
trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet, Hürriyet
ve Sabah gazetelerine 
verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve baskınları
yalanladıklarını biliyor muydunuz?
 
NAMLI Pastırmaları nın hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat
müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile Bağcılar
semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden yaptığı pastırmaları
dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını biliyor muydunuz?
 
2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda
gösterildiğini hatırlayabildiniz 
mi?
 
Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketicinin yapması
gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü
İrfan Yılmaz özetliyor;
"- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor."
 
"Kısacası ne yediğinize dikkat edin. Çok emin olmadığınız bilmediğiniz
markaların ambalaj güzelliğine kanmayın."
 ALINTIDIR
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.