Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bilgi Güvenliği Genel Tanımlar !
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bilgi Güvenliği Genel Tanımlar !

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilgi Güvenliği Genel Tanımlar !
    Gönderim Zamanı: 08-06-2009 Saat 14:00

Gizlilik
Saklanan, işleme tabi tutulan ya da aktarılan her türlü bilginin, yalnızca bilgiye erişmeye ve kullanmaya yetkili kuruluşa ve/veya sahibine ait olmasını sağlamak için korunması gerekir.
Erişim kontrolünün pek çok şekli, temelde gizliliğin korunması hakkındadır. Şifreleme, bilginin gizli kalmasını sağlayan bir kontrol örneğidir.
Kontroller, bilgi güvenlik yönetimi sisteminin her aşamasında uygulanabilir:
Fiziksel aşama (örneğin; kapıların, muhafaza kaplarının, kasaların kilitlenmesi); mantıksal aşama (örneğin; bir veri tabanında ayrı veri alanları, uygulamadaki veri, kâğıt halindeki belge). Her koşulda tehditler ve hassasiyetler tanımlanmalı, ilişkili riskler değerlendirilmeli ve bir kontrol sistemi seçilmeli, gerçekleştirilmeli ve söz konusu bu risklere karşı koruma amacıyla uygulanmalıdır.

Bütünlük
Saklanan, işleme tabi tutulan ya da aktarılan bilginin doğru ve eksiksiz olmasının; doğru bir biçimde işleme tabi tutulduğunun ve yetkisiz kişilerce herhangi bir şekilde değiştirilmediğinin teyit edilmesi.
Ayrıca kuruluş, olmasını tasarladığı ağ şebekelerinin ve bilgi sistemlerinin bütünlüğünü tesis etmeyi de isteyebilir. Bellek sürücüler ve diğer ortamlar ile iletişim sistemleri de dahil olmak üzere pek çok veri işlem aygıtının veriyi bozmadığından emin olmak için otomatik bütünlük kontrol etme araç gereçlerini içerir.
Bütünlük kontrolü; işletim sistemlerinde, yazılımda ve uygulama programlarında veya işleme alınmış olan veride programların bilerek ya da kazara bozulmasını önlemesi bakımından önemlidir. Bütünlük kontrollerinin; giriş/çıkış veri geçerleme kontrolleri, kullanıcı eğitimi ve diğer işletim türü kontrolleri gibi insandan kaynaklanan riskleri ya da hırsızlık veya dolandırıcılığı azaltmak için işlem seviyesinde uygulanmasına ihtiyaç vardır.

Kullanılabilirlik
bilgiyi kullanma yetkisi bulunan kuruluş ya da kuruluş içerisindeki kullanıcıların, bilgiyi ne zaman ve nerede kullanmaya ya da işleme tabi tutmaya ihtiyaç duyarlarsa bilgiye erişmelerinin sağlanması.
bilginin kullanılabilirliği, uygulamada bir kontrol sistemini gerektirir.
Örneğin; bilginin yedeklenmesi, kapasite planlaması, sistem kabul prosedürleri ve kriterleri, ihlal olayı yönetimi prosedürleri, çıkarılabilir bilgisayar ortamı yönetimi, bilgi işlem prosedürleri, donanım bakımı ve test edilmesi, sistem kullanımının izlenmesi prosedürleri ve iş süreklilik prosedürleri.
Güvenlik ihlali olaylarının izlenmesi, gözden geçirilmesi ve kontrol edilmesi, servis kademeleri, zamanında ve sürekli sistem performansı; kullanılabilirliliğin sağlanmasında koruyucu bir kontrol mekanizması olabilir.

Hassas veya kritik bilgi
ISO/IEC 17799, hem kritik, hem de hassas bilgiye uygulanabilen bir dizi kontrolü tanımlar. Hassas ya da kritik bilgi nedir ve hassas veya kritik bilgiyi nasıl fark ederiz? Tanım, her kuruluş için farklıdır. Bazı tanımlar, bireysel kuruluşlar kapsamında gerektiğinde bilginin hassas ya da kritik olarak, geriye kalan bilginin ise hassas ya da kritik olmayan şeklinde etiketlenebilmesi amacıyla bilginin değerini ya da kullanımını ortaya k****k için yapılabilir.


Bu kapsamda bir zaman unsuru da bulunmaktadır. Örneğin; kuruluşun mali durumu, sermaye piyasasına bilgi vermeden önce çok hassas olabilir, ancak bir kez rapor edildikten sonra hassasiyeti ortadan kalkar. Hassasiyet, veriye verilen sınıflandırma seviyesinde de görülmelidir.
Hassas ve kritik bilginin korunmasındaki en önemli öğe, risk değerlendirmesidir. Risk değerlendirme sürecinin bölümü ISO 27001:2005 ve ISO/IEC 17799’in 4’üncü Maddesinde genel hatlarıyla; daha ayrıntılı olarak da BS 7799-3:2005’te verilmiştir ve söz konusu bölüm, uygun bir kontrol sistemi kullanılarak, varlıkları korumak için gerekli olan güvenlik seviyesi ve riskleri hesaplamak amacıyla bilgi varlıklarının değerlendirilmesini, tehditlerin ve hassasiyetlerin değerlendirilmesini içerir.
 
Saygılar..
 
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.250 Saniyede Yüklendi.