Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Çocukların sosyal ağ’ları kullanımı
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Çocukların sosyal ağ’ları kullanımı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çocukların sosyal ağ’ları kullanımı
    Gönderim Zamanı: 07-04-2010 Saat 13:31
Belki biliyorsunuzdur, blogging – herkese açık çevrimiçi bir “Web günlüğü” tutmak – gençler arasında yaygınlaşmaktadır.

Ve artık gençler Facebook, Myspace, Friendster, Windows Live Spaces gibi sosyal ağ sitelerinde kişisel web sayfaları yaratabiliyorlar. Bu sayfaların bazıları Internet erişimi olan herhangi biri tarafından da görüntülenebiliyor.

Gençler arasında popüler olan bu servisler ile profillerine; Fotoğraflar, Videolar, Ad Soyad, Yer ve telefon numarası gibi bilgiler içerebilen kişisel bilgiler girebiliyorlar.

Bu tip servisleri sunan sosyal ağ siteleri kullanıcıların kendi aralarında haberleşebilmeleri için blogging ve hızlı mesajlaşma gibi özellikler sunarlar.

Çocuklar bu tip sitelerde dünyanın diğer ucundaki çocuklarla ve okul koridorlarında her gün rastladıkları çocuklarla haberleşmede kullanıyorlar.

Sosyal ağlar çocukların kendi duygularına ifade edebilmesine ve okulda veya başka yerde yeni tanıştıkları diğer çocukların neleri sevdiğini öğrenip arkadaş olmada karar vermelerine yardımcı olabilir.

Fakat maalesef çocukların sayfalarına koydukları bilgiler kötü niyetli kişiler tarafından da kullanılabilir.

Aşağıdaki ipuçları çocuklarınızın sosyal ağ sitelerini güvenli olarak kullanabilmelerine yardımcı olacaktır.

Evinizin Internet Kurallarını Belirleyin

Çocuğunuz Internet’i kendi başına kullanmaya başlar başlamaz hepinizin anlaştığı ortak bir kural listesi oluşturmak iyi olacaktır. Bu kurallar arasında çocuğunuzun bu tip siteleri kullanıp kullanamayacağı ve nasıl kullanacağını içermelidir.

Çocuklarınızın sitelerdeki yaş sınırlamalarına uyduğuna emin olun
Sosyal ağ sitelerine üye olmada tavsiye edilen yaş genelde 13 ve üzeridir. Eğer çocuklarınız bu yaşların altında ise o siteyi kullanmalarına izin vermeyin. Tamamen bu hizmeti verenlere güvenemezsiniz.

Site hakkında bilgi edinin

Çocuğunuzun kullanmayı planladığı siteyi araştırın ve gizlilik politikalarını dikkatlice okuyun. Ayrıca sitenin gönderilen mesajları monitör edip etmediğini öğrenmeye çalışın. Ayrıca cocuğunuzun sayfasına periyodik olarak bakın.

Çocugunuzun sadece online olarak muhabbeti olduğu kişilerle, gerçek hayatta buluşup görüşmemesi konusunda ısrar edin

Çocuklar için tehlike yaratabilecek durumlardan birisi de sadece online tanıdıkları kişilerle buluşmaları ve görüşmeleridir. Çocuğunuzun önceden tanıdğı kişi ve arkadaşları ile bu tip sitelerde görüşmesini olumlu karşılayın fakat gerçek hayatta hiç görmedikleri, sadece sitede tanıştıkları kişiler ile görüşmemeleri konusunda uyarın.

Çocuğunuza sadece “tanımadığın kişilerle konuşma, görüşme” demek yeterli değildir. Çünkü online olarak sitede arkadaş oldukları kişileri yabancı olarak kabul etmezler.

Çocuklarınızın tam ad ve soyadlarını kullanmadığına emin olun

Çocuklarınız sadece ilk isimlerini veya takma isim (fakat farklı yönde etki yapacak olmayan bir lakap) kullansınlar. Ayrıca arkadaşlarının tam isimlerini de sitede yazmasınlar.

Çocuğunuzun sitedeki profilinde özel bilgiler olmadığına emin olun

Bazı sosyal ağ siteleri çocukların – belirli bir okula gidenler gibi- herkese açık gruplara katılmasına izin verir.
Çocuğunuzun bu ve benzeri bilgileri ifşa etmemesi konusunda dikkatli olun.

Bilgileri herkesin görmesine izin vermeyen siteler kullanmaya özen gösterin

Bazı sosyal ağ siteleri, sitenizi (veya profil kısmını) sadece çocuğunuzun tanıdığı kişilere izin verecek şekilde şifre veya benzer koruma metodları sunar. Önreğin MSN spaces sitesinde sitenizi kimlerin görebileceğini belirleyebilirsiniz.

Fotoğraflardaki detaylar hakkında dikkatli olun

Çocuğunuza fotoğrafların pek çok kişisel bilgiyi ortaya çıkarabileceğini açıklayın. Kendilerinin veya arkadaşlarının, sokak isimleri, araba plakası veya t-shirtlerinde okul isimlerinin yazması gibi bilgileri içeren resimler yüklememeleri konusunda uyarınız.

Çocuğunuzu yabancılara kendisini ifade edişi konusunda uyarın

Çocuklarınıza, eğer bu sitelerden birinde kendisini rahatsız eden bir şey olursa mutlaka söylemesini tenbihleyin. Sakin karşılayın ve size bu tip şeyleri söylemelerinin bir problem yaratmayacağını belirtin.

Çocuğunuzun sayfasını silin

Eğer çocuğunuz güvenliğinizi korumak için belirlediğiniz bu kurallara uymazsa sosyal ağ web sitesi ile kontak kurarak sayfanın silinmesini isteyin. Ayrıca, ebeveyn müdahelesinin yerini almayacak, sadece yardımcı ek araç olarak, Webjini ve ishield gibi Internet filtreleme araçları kullanabilirsiniz.
 
Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.164 Saniyede Yüklendi.