TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi 
Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacı 
doğrultusunda, yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında 2 yıl dayanabilen, 
vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu geliştirdi. 
Başta doğal afet ve savaştan etkilenen insanlar olmak üzere ülke savunmasında 
görev alan ordunun savaşta veya karargah dışı hizmet durumunda günlük tüketilen 
ekmek dışında dayanıklı ekmeğe ihtiyacı bulunması bu projenin hayata 
geçirilmesindeki en büyük etken. 
İlk sırada Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde 
konu ile ilgili araştırmalara uzun yıllar önce başlandığı belirtilirken, büyük 
bir askeri güç barındıran Türkiye’de bilimsel verilere dayalı ayrıntılı bir 
çalışmanın daha önce yapılmadığına dikkat çekildi. 
İthal edilen ekmek formülünün ise Türk askerinin damak tadına uygun olmadığı 
için kullanılmadığı bu nedenle özellikle TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda TÜBİTAK 
Gebze Yerleşkesi Marmara MAM’da 2 yıl dayanıklı ekmeğin üretildiği ifade edildi. 
Ayrıca deprem, sel gibi doğal afet durumlarında da tüketilmek üzere 
kullanılabilecek olan dayanıklı ekmeğe büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek şu 
ifadelere yer verildi: 
“Ülkemizin, özellikle İstanbul’un deprem kuşağı üzerinde yer aldığı 
düşünülürse dayanıklı ekmek formülasyonu geliştirilmesi ve üretiminin çok önem 
kazandığı anlaşılacaktır. Ülkemizde ekmek çok önemli bir besin kaynağı olduğu 
için ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi dayanıklılığının yanı 
sıra doğal afet durumlarında beslenme açısından da çok faydalı olacaktır. Bu 
gerekçelerden hareketle yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında uzun süre 
dayanabilen, vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu 
geliştirilmiştir.” 
KONSERVE EKMEK 
“Retort Pouch” olarak adlandırılan 3 katmanlı (polyester/Al/polipropilen) 
özel plastik torbalarda ambalajlanan ekmek, özel plastik torbalara konulan hazır 
yemeklerin konserve teknolojisine benzer bir şekilde korunuyor. 
Ekmeğin konulduğu torbalar, vakum altında kapatılarak yüksek basınç altında 
“otoklav” adı verilen cihazlarda sterilize ediliyor. Sterilizasyon işlemi ekmeğe 
en az 2 yıl raf ömrü sağlıyor.