Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Büyük Birader Sizi Ýzliyor

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8592
Tarih: 27-04-2024 Saat 17:34


Konu: Büyük Birader Sizi Ýzliyor
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Büyük Birader Sizi Ýzliyor
Mesaj Tarihi: 18-04-2010 Saat 11:27

Zaman ne kadar izafi – rölatif, göreceli bir þey? Hatta, ayný zaman dilimi bile, koþullara göre kýsa veya uzun olarak algýlanýyor. Eðlenceli býr ortamda fazla çabuk geçiyor, sýkýntýlý dönemlerde, mesela hapishanede, geçmek bilmiyor.

Hayatýn sonlarýna yaklaþýrken, gençken geçtiðini pek fark etmediðiniz zaman, hýzla, hem de delerek geçiyor.


Gençken 1930’lu yýllarda, 1940 yýlýnýn çok uzak olduðunu sanýrdýk. Okulu bitireceðimiz zamanýn hiç gelmeyeceðini bile düþünürdük.

Sonra 1940’larda George Orwell’in ünlü “1984” romanýný okurken de, o romandaki müthiþ kehanetlerin gerçekleþeceði “1984” yýlýnýn çok uzakta olduðunu düþünür ve rahatlardýk. Ancak, 1984 geldi de geçti bile ve Orwell’in o kehanetlerinin çoðu da gerçekleþti, gerçekleþiyor..

“1984” romanýnýn karabasanlarý, insanlarýn yaþamlarýnýn her anýný izleyen “Büyük Birader” sendromu idi. Evet, “Büyük Birader” elektronik alanda insanlarý yakýn takibe almýþtý…Sloganý “ Büyük Birader Sizi Ýzliyor” idi.. Romanýn bir baþka öðesi de, çeliþkilerdi. Mesela “Savaþ barýþtýr” gibi.

Bugün, Ýnternette –siber alanda ve bilgisayarlar vasýtasýyla insanlar, yaptýklarý yazdýklarý her þey ile yakýn takipte. Telefonlarýn dinlenmesi ahvali adiyeden …Öðendim ki, Ýntranet baðlantýlarý, linkler ile, Türk Telekom tarafýndan kayda geçiriliyormuþ…bir merkezde! (Proxy) Mazereti veya izahý da, makul görünüyor; özellikle dýþ linklere baðlanmanýz daha ucuz olsun diye imiþ! Ama Amerika’da,ve Ýngiltere’de, Batý ülkelerinde, bu izlemenin daniskasýný istihbarat ajanslarý “Carnivore - (etobur)” kod adlý býr sistemle yýllardýr yapýyorlarmýþ!

Eðer bu sistemler, yani modern BIG BROTHER (Büyük Birader), gizli kameralar teröristleri ve “kötü adamlarý”, izlemek ve yakalamak için kullanýlacaksa ne ala.. Nitekim söylediklerine göre, þimdi Londra’daki terör olaylarýnýn faillerini bulmak ve yakalamak için BÝG BROTHER –Büyük Birader- iþ baþýnda!

Ýngiltere'de zaten daha bomba olaylarýndan önce BÜYÜK BÝRADER ülkesi olmuþmuþ; Londra’da ve Ýngiltere'nin önemli kentlerinde 4 milyon kamera halkýn her hareketini izliyormuþ…Tahminlere göre Londrada metro sisteminde 6.000, Tren istasyonlarýnda 1.800 kamera ve ayrýca büyük maðazalarda binlerce kamera ve portatif dijital kamaralar, halkýn hemen her halini izliyor ve kaydediyormuþ… ve tahminlere göre vasat bir Ýngiliz günde hiç olmazsa 300 defa bu kameralara yakalanýyormuþ..

Ama her sistem gibi bu sistemin de kötüye kullanýlmasý pek ala mümkün!

TÜRKÝYE’DE DE! Büyük Þehirlerimizde de trafik ve asayiþ kontrolü için kamera sistemleri kuruluyor. Fiþleme gibi, bu da liberalleri rahatsýz ediyor. Ama, bir yerde, uygarlýðýn gerekleri olduðu kadar, uygarlýðýn araçlarýndan yararlanan kötü adamlarý da izleyip yakalamak için zorunlu! …

“Zaman” mefhumu gibi, “özgürlükler” de zaman gereði,göreceli,izafi! Orwell’den alalým sözü; “Mutsuzluk Mutluluktur!”

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat