Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Ýnternette Huzursuzluk Kaynaðý: Spam

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8577
Tarih: 24-04-2024 Saat 20:49


Konu: Ýnternette Huzursuzluk Kaynaðý: Spam
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Ýnternette Huzursuzluk Kaynaðý: Spam
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:45

Ýnternet kullanýmý yaygýnlaþtýkça, Ýnternet etiði tartýþmalarý da hýz kazanýyor. Bugünün Ýnternet etiði tartýþmalarýnýn en önemli odaklarýndan birisi “spam” tabir edilen e-posta mesajlarý ile ilgilidir.

Spam sözcüðünün biliþim jargonundaki tanýmý Ýnternet üzerinde ayný mesajýn yüksek sayýdaki kopyasýnýn, bu türden bir mesajý alma talebinde bulunmamýþ kiþilere, zorlayýcý nitelikte gönderilmesi olarak veriliyor; ne yazýk ki henüz bu sözcük için üretilmiþ her hangi bir Türkçe karþýlýk mevcut deðil.

Ýnternet e-posta’sýný sýkça kullanan herkes, isteði dýþýnda kendisine ulaþtýrýlan ve esasýnda kendisi ile hiç de ilgili olmayan iletileri giderek artan sýklýk ile okumaya mecbur kalmaktadýr. Tipik bir Türk Ýnternet kullanýcýsýnýn bugünlerde günde üç-dört adet “spam” iletisi okumaya mahkum olduðunu tahmin ediyoruz.

Bize ulaþan spam iletiler arasýnda cinsel hayatý renklendirecek oyuncaklardan iþ makinalarýna (vinç, kepçe vb.) deðin uzanan geniþ bir yelpazedeki ürünlerin satýþýný arttýrmayý hedefleyen reklamlarý, saadet zinciri davetlerini ve din deðiþtirme önerilerini örnek olarak sýralayývermek mümkün.

“Aman caným, günde üç beþ fazla mesajdan ne çýkar; siliverin gitsin” demeyin. Bugün posta kutularýmýza zorla giren bu mesajlarýn sayýsý Ýnternet kullanýcý sayýsýnýn artýþý ile paralel dahi gitse –ki önlem alýnmaz ise daha hýzlý gidecek gibi görünüyor- birkaç yýl içerisinde günde ellinin üzerinde spam mesaj alacaðýmýza kesin gözü ile bakýlýyor. Bu kadar mesajý evden modem ile baðlandýðýmýzda inceleyip silmek için gerekecek toplam sürenin yarým saati aþacaðý kestirilebilir.

Bireysel kullanýcýlar için böyle bir huzursuzluða neden olan spam mesajlar, Ýnternet e-posta hizmet sunucularýný iþleten sistem yöneticileri için ise tam bir kabus durumunda. Onbin e-posta adresinin tanýmlý olduðu Hacettepe Üniversitesi’ne gönderilen spam iletilerinde posta sunucusu oldukça aðýr bir yük altýna girmekte, kýsa süreli de olsa posta sunucusunun baþarýmý ortalamanýn oldukça altýna inmektedir. Daha da kötüsü, spam iletisinin büyüklüðüne baðlý olarak posta sunucusu üzerinde 100MB’a varan disk alanlarý bir anda doluveriyor.

Bireyleri böyle rahatsýz etmesine raðmen, spam iletiler nasýl var olabiliyor? Posta kutularýmýza ulaþan spam iletilerin büyük bir çoðunluðu reklamlardan oluþuyor. E-posta ile yapýlmaya çalýþýlan bu türden bir reklam göndericisinden ziyade alýcýsý için maliyetli bir durum teþkil ediyor; zira reklam yapmaya çalýþan gönderici sadece bir iki saatlik Ýnternet baðlantýsý süresinde onbinlerce mesajý gönderebiliyor. Ne yazýk ki, daha önce de sözünü ettiðimiz biçimde alýcýlar ilgilenmedikleri bu iletileri okumak için daha fazla Ýnternet baðlantýsýna ihtiyaç duyuyorlar (daha fazla para ödüyor) ve daha fazla bir zamaný bilgisayar karþýsýnda geçirmek zorunda kalýyorlar.

Spam ile mücadele konusunda ülkemizdeki en büyük hareket, sanal bir çalýþma grubu olarak faaliyet gösteren ve 1999 yýlýnda kurulmuþ olan “Türk Anti-Spam Organizasyonu - TASO” isimli gruptur. Organizasyonun hedefi kamuoyunu bilinçlendirmek ve Türkiye’de spam ile mücadele edebilmek için teknolojik çözümleri tartýþmak ve oluþturmaktýr.

Bu hedefine ulaþabilmek üzere grup kýsa sürede adresindeki web sitesini açmýþ ve bir tartýþma listesi oluþturarak aktif çalýþmalarýna baþlamýþtýr. Yine ekibin çalýþmalarý baðlamýnda Türkiye’de Ýnternet üzerinden ulaþýlabilen e-posta sunucularýnýn büyük bölümü sýnanarak problemli olanlarýn düzeltilmesi için teknik destek önerilmiþ ve gerçekleþtirilmiþtir.

Bilgilendirme ve alternatif reklam kanallarýný önerme dýþýnda grubun sürekliliði hedeflenen bir diðer çalýþmasý spam iletilerin gönderilmesine vesile olan ve uyarýlara raðmen iþbirliðine yanaþmayan kurumlarýn bir tür elektronik kara-liste’sinin oluþturulmasý yönündedir. E-posta hizmet birimlerinde yapýlabilen küçük ayar deðiþiklikleri ile bu kara listede yer alan kuruluþlardan ileti akýþýný engellemek mümkün olmaktadýr. RBL-TR adlý bu hizmet ve diðer TASO çalýþmalarý konusunda bilgi almak ve aktif katký vermek üzere organizasyonun web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ancak her þeye raðmen, spam iletilerin engellenmesi ile ilgili bir takým teknik çözümler mevcut olsa da, kesin çözümün Ýnternet etiði ve buna baðlý olarak uluslararasý hukuki düzenlemelerden geçtiðine kesin gözüyle bakýlýyor.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat