Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bilgisayarýnýz güvende mi?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8576
Tarih: 27-04-2024 Saat 13:59


Konu: Bilgisayarýnýz güvende mi?
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Bilgisayarýnýz güvende mi?
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:43

ABD’de yapýlan bir araþtýrma ev biligisayarlarýnýn yüzde 81’inin temel güvenlik yazýlýmlarýna sahip olmadýðýný ortaya çýkardý.

Pek çok internet kullanýcýsý online ortamda kendilerini güvende hissetseler de America Online ve National Cyber Security Alliance tarafýndan ABD’de gerçekleþtirilen bir araþtýrma bunun tersini kanýtlýyor. Rakamlar, kullanýcýlarýn yüzde 80’den fazlasýnýn internetten gelecek tehditlere karþý savunmasýz olduðunu gösteriyor.

Ýnternet kullanýcýlarýnýn yarýsýndan fazlasýnýn ya hiç bir virüs koruma programý yok ya da bu programlardaki virüs tanýmlarý güncel deðil. Kullanýcýlarýn yarýya yakýnýn bilgisayararýnda düzgün çalýþan bir güvenlik duvarý bulunmuyor. Diðer bir güvenlik açýðý da kullanýcýlarýn yüzde 40’ýnýn bilgisayarýnda spyware koruma programý bulunmamasý. Bu koruma önlemleri bir arada incelendiðinde her beþ kullanýcýdan dördü bu üç temel koruma önlemini yerine getirmiyor.

GÜVENLÝK YANILGISI


Güvenlik açýðýnýn bu derecede yüksek olmasýna karþýn araþtýrmaya katýlan bilgisayar kullanýcýlarýnýn yüzde 83’ü online tehditlere karþý güvende olduklarýný belirtiyorlar.

Araþtýrma sonuçlarý yine ayný kurumlar tarafýndan geçen sene yapýlan araþtýrmayla benzerlik gösteriyor. Her iki senenin sonuçlarýna göre de kullanýcýlarýn en büyük yanýlgýsý güncel olmayan ayarlar ve virüs tanýmlarýna sahip olmalarýna karþýn bu ayarlarýn güncel olduðuna inanmalarý.

E-POSTA


Araþtýrma sýrasýnda katýlýmcýlarýn e-posta mesajlarýný bir ay boyunca silmeden saklamalarý istenmiþ. Bu postalar arasýnda yapýlan incelemede her dört kullanýcýdan birinin özel bilgilerini ele geçirmeye çalýþan spam mesajlar aldýklarý tespit edilmiþ. Sahte mesajlar alan her 10 kullanýcýdan 7’si bu mesajlarýn yasal ve ciddi kurumlardan geldiðini zannediyor.

Uzmanlar bu kadar güvenlik açýðýnýn bulunduðu bir ortamda e-ticaret ve bankacýlýk iþlemlerinin gerçekleþtiriliyor olmasýnýn da ciddi bir risk taþýdýðý uyarýsýnda bulunuyorlar. Araþtýrmaya katýlan her dört kullanýcýdan üçünün ev bilgisayarlarý üzerinden bankacýlýk iþlemleri, hisse senedi alým satýmý gibi hassas iþlemleri gerçekleþtiriyor olmasý bu uyarýyý dikkate deðer kýlýyor.

Kullanýcýlarýn bilgisayarlarýný güvenlik altýna almalarý için tek gerekli þey yazýlým satýn almak deðil. Araþtýrma sonuçlarýna göre pek çok kullanýcý bilgisayarlarýnda yüklü halde gelen antivirüs programlarýný hiç güncellememiþler. Uzmanlar bu durumu önlemek için pek çok yazýlýmda otomatik güncelleme fonksiyonu bulunduðunu ancak kullanýcýlarýn bu fonksiyonu aktif hale getirmediði uyarýsýnda bulunuyorlar.

KABLOSUZ GÜVENLÝK


Wi-fi modemlerin çoðalmasý ve kablosuz iletiþimin yayýlmasýyala birlikte pek çok kullanýcý artýk evlerinde kablosuz aðlar kuruyor. Araþtýrma sonuçlarýna göre bu rakam ABD’de yüzde 25 oranýna çýkmýþ durumda. Ancak bu aðlarda kullanýmý güvenlik açýsýndan gerekli olan þifreleme özelliðini kullanan kullanýcý oraný yüzde 47’de kalýyor. Yani kablosuz ev aðlarýnýn yarýsýndan fazlasý dýþarýdan gelecek bir müdahaleye açýk olarak çalýþýyor.

Araþtýrmanýn ortaya çýkardýðý temel sonuç ise ev kullanýcýlarýnýn güvenliðini saðlayacak hizmet ve yazýlýmlarýn mevcut olmasýna karþýn, bu kullanýcýlarýn güvenliðe verdikleri önem kadar güvenlik altýnda olabilecekleri.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat