Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Enigma Þifresi

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8572
Tarih: 20-04-2024 Saat 10:12


Konu: Enigma Þifresi
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Enigma Þifresi
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:38

Enigma Þifresi , Almanlarýn tarafýnda 1nci Dünya savaþýna olan katkýlarýndan dolayý iyi bilinir. Almanlar þimdiye kadar bilinegelen Enigma Makinesini geliþtirdiler. Makine, düz yazý harflerini þifreli yazý harflerine çeviren 3 ROTORlu bþir sistem üzerine kurulmuþtur.Rotorlar diðer dotorlar ile kendi eksenleri etrafýnda dönerler, böylece Sezar Þifresindeki(Caesar Cipher) gibi yer deðiþtirme iþlemini tamamlarlar. Makinenin klavyesine bir harf basýldýðý zaman, önce ilk rotora gönderilir ve makinenin o andaki ayarýna göre o harf deðiþtirilir(baþka bir harf ile). Yeni harf, o andaki ayarýna göre dönüþtürülecek harf ile yer deðiþtireceði ikinci rotora geçer.

Bu yeni harf üçüncü rotora dönüþerek geçecek, yine uygun olarak yer deðiþtirecek. Sonra, bu yeni harf bir yansýtýcýdan yansýyacak ve 3 rotordan da ters sýrayla geçecek.enigmayý zamanýnda bu kadar güçlü yapan rotorlarýnýn kendi eksen ler etrafýnda dönmeleriydi. Düz metin harfi ilk rotordan geçtiðinde ilk rotor bir kere dönecekti. Diðer, ikinci rotor ilk rotor 26 kez(alman alfabesi için) dönene kadar sabit ve hareketsiz(fonksiyonsuz) kalacaktý. Sonra ikinci rotor harekete baþlýyacaktý. Ýkinci rotor 26 kere döndüðünde(26x26 harf, ilk rotor 26 kez dönmüþtü sonra ilk rotor ikinci 26'yý tamamladýðýnda ikinci rotorda bir kez 26yý tamamlamýþ oldu ), üçüncü rotorda 1 yönde hareket edecekti. Döngü bütün mesajýn uzunluðu kadar bunun gibi devam edecekti.Sonuç deðiþririlen dönüþüm. Diðer bir deyiþle, bir "s" ilk bölümde "b" olarak kodlanabilir, ama mesajýn ilerleyen bölümlerinde "m" olarak da kodlanabilir. Rotorlarýn dönmesi prensibi 26x26x26 = 17576 mümkün pozisyona izin verir.

Aþaðýdaki diyagram "Alan Turing: The Enigma; Simon and Schuster; 1983" 'den alýnmýþtýr. Þekil enigmada bir harfe basýldýðýnda neler olduðuna grafiksel bir açýklama getiriyor.Sadelik için alfabenin ilk 8 harfi aþaðýdaki þekilde kullanýlmýþ, oysaki gerçek makinede 26 harf vardýr. Aþaðýdaki örnekte kullanýcý "b" girdiðinde "d" çýktý alýyor:

Alýcýnýn mesajý dekode edebilmesi için rotorlarýn ilk ayarlarýný bilmesi ve þifrelenmiþ metni makineye koymasý gerekiyor. Almanlar bütün alýcýlarýn tarihe göre rotorlarýný ayarlayabilecwk bir sistem tasarladýlar. Her yazýcýnýn tarihlere göre detaylandýrýlmýþ ayarlar kitabý vardý. Bu sistemin en büyük açýðý ise iþte bu tarih kitabi idi. Açýkçasý, biri rotorlarýn ayarlarýnýn belirli günlere göre olduðunu anlasaydý, kendilerinde enigma olduðunu düþünürsek, o günlerin mesajlarýný dekode edebilirlerdi.

Enigma þifresi sonunda Alan Turing ve bir grup bilim adamý tarafýndan savaþýn sonlarýna doðru kýrýldý. Savaþýn sonucuna harikulade etkisi olan bu kodun kýrýlýþý , ittifak güçlerinin Alman mesajlarýný çözme ve engelleme yeteneðinin önünü açtý. Bazý insanlar, enigma þifresi kýrýlmamýþ olsaydý savaþýn sonucu çok farklý olurudu diye düþünmüþlerdir..

Saygýlar.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: invertor
Mesaj Tarihi: 09-04-2010 Saat 23:19
Eline saðlýk megabros
 
Enigma nýn çalýþma prensibini  merak edenler için  Enigma simulator
 


-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)


Mesajı Yazan: wolf
Mesaj Tarihi: 09-04-2010 Saat 23:32
Bilgi için teþekkürler. Similasyonla birlikte olayýn mantýðýný tam olarak anlýyor insan. Kuru kuru yazý okumaktansa böylesi çok hoþuma gitti gerçekten.


Mesajı Yazan: invertor
Mesaj Tarihi: 09-04-2010 Saat 23:49
Enigma 'ya ait resimlerden bazýlarý
 
 
 
 
 
 

 











[/


-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)


Mesajı Yazan: megabros
Mesaj Tarihi: 18-04-2010 Saat 11:08
Konuya yaptýðýn eklemeler için teþekkürler Ýnvertor.
 
Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat