Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Veri Güvenliði (kurtarma,yok etme,koruma)

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8539
Tarih: 16-04-2024 Saat 09:12


Konu: Veri Güvenliði (kurtarma,yok etme,koruma)
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Veri Güvenliði (kurtarma,yok etme,koruma)
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 17:05
Veri Güvenliði - (kurtarma, yok etme, ve koruma)

Genel Konu Baþlýklarý

1: Harddisk ve Data nedir (info)
    a):Dosya ayýrma türleri
    b):Hardisklerin yapýsý

2: Data’lar nasýl hasar görür (crash)
    a)BadSektör
   
b)Kullanýcý Hatalarý

3: Data yok etme (Wipe)
    a):Data silme senaryosu
    b):Wipe nasýl yapýlýr
    c):Low Level Format hakkýnda
    d):Doðru diye bilinen yanlýþ bilgiler

4: Data kurtarma (Recovery)
   
a):Basit olarak recovery uygulama yazýlýmlarýnýn mantýðý.

    b):Overwrite yapýlan datalar (üstüne yazýlan)
    c):Anti-Virüs’ün sildiði data’lar
    d):Taþýnabilir Cihazlardan veri kurtarma

5: Data kurtarma programlarý (software)

6: Data koruma (safety)

    a):Elektrikten Koruma
    b):Veri koruma
    c):Data güvenliði konusunda almanýz gereken Öneri ve Önlemler

 1:Harddisk ve Data Nedir ?


Taným:

Öncelikle bir sisteme hükmedebilmeniz için o sistemi iyice bilmeniz gerekmektedir.


Bu yüzden ne yapmak istediðinizi önceden düþünerek planlamalýsýnýz
Genel konu olarak harddisk’ler nedir ne deðildir hariddisk’lerden veri kurtarmak, veri silmek ve verileri güvenceye almak baþlýlarý altýnda takdim edeceðim..

Þimdi asýl meseleye giriþ yapalým.
Öncelikle Harddiskler veri depolamak amacý ile kullanýlan geliþmiþ kayýt yapýlabilen aletlere denir. 1970 lerde seri üretime geçilmeye baþlanan zamanýnda çok faiþ fiyatlara pazara sunulan Harddiskler günümüzde Cep telefonlarýna ( dahili ) , Fotoðraf Makinelerine ( dahili ) sýðabilecek kadar küçülen boyutlarda kullanýcýlara sunulmaktadýr. 

Harddiskler her ne kadar geliþmiþ olsalarda elektromanyetik yapýda olduklarýndan dolayý RAM’lere göre yavaþ yapýlarý vardýr. Kalýcý yada yardýmcý bellek olarak görev yaparlar.

Daha detaylý açýklamak gerekirse , bir programý çalýþtýrdýðýmýzda programýn þemasý , çalýþmasý için gerekli tüm bilgiler Harddiskten okunur ve çok daha hýzlý olan RAM’lere aktarýlýr. Eðer aktarýlan bellek RAM’i aþarsa Harddisk Ram görevini üstlenir.

Eskiye nazaran üretilen çoðu Harddisk bilgisayarýn içinde sabitlenmiþ durumda olurken ( Dahili Harddisk )  , günümüzde USB baðlantýlý çok geliþmiþ taþýnabilir Harddisk’ler Mevcuttur ( Harici Harddisk )

A)Dosya Ayýrma Türleri :

FAT(File Allocation Table):

Dosya Atama tablosudur Türkçesi ,bu dosya atama türünde her biri belirli miktarda sektör içeren cluster isimli parçalara ayýrýlýr. Ve hangi dosyalarýn bu cluster parçalarýndan hangilerine yerleþtiði , hangi clusterýn boþ , hangisinin dolu olduðu gibi bilgiler FAT üzerine yazýlýr. Ýþletim sistemleride hangi dosyayý okuyacaðýný / hangi boþ cluster a yazacaðýný bu denetim ile gerçekleþtirir.

FAT16:


Windows 3.1 , Dos , OSR2 , Windows 95 in kullandýðý dosya sistemidir. Eski bir dosya sistemi olduðu için bir takým dezavantajlarý vardýr , kök dizinin sýnýrlandýrýlmýþ olmasý gibi. Fat tablosu ve boot sektörü cluster içinde yer almazlar ve sayýsý belli olan sýralý sektörlerde tutulurlar. Bu sayýnýn belli olmasý kök dizinine yapýlacak eklentilerin belli bir sýnýrý olmasý sonucunu doðurur. Kýsaca altdizin istenildiði kadar uzatýlabilmekle birlikte kök dizinde belli uzunlukta giriþle sýnýrlandýrýlmýþtýr. Ýkisincisi Fat16 dosya sisteminde adresleme 16 bit olduðundan dolayý adreslenebilecek maksimum cluster sayýsý 65525 dir .
 
Ve bu clusterlarýn boyutu 32KB olabilir. Bu sonuça dayanarak Fat16 kullanan bir partitionun max 2GB olacaðý sonucuna götürür. Üçüncüsü FAT16 elindeki boþ sabit diski ya da partisyon alanýnýn bir þekilde elindeki clusterlara daðýtmak zorundadýr. Bu nedenle sabit diskin boyutu büyümeye baþladýkça cluster’ýn boyutu da büyür.
 
Örneðin 1 MB’lýk bir dosya birçok cluster üzerine sýralanýp yerleþirken 10 KB uzunluðundaki tek bir dosya bir cluster’ý kaplar. Bu durumda özellikle disk boyutu 1- 2GB arasýnda ise FAT16 cluster boyutu 32 KB olacaktýr ve cluster üzerinde 10KB’lýk dosyadan arta kalan 22 KB’lýk boþluk deðerlendirilemeyerek boþa gidecektir. Özellikle çok miktarda ufak dosya barýndýran sabit disklerde bu durum bolca olur.

FAT32:


Windows95, OSR2, Windows98 , Windows 2000 ve Linux tarafýndan tanýnan ve FAT16’dan daha geliþmiþ bir dosya atama sistemidir.Fat32 de herhangi bir kök dizin sýnýrlandýrýlmasý yoktur. Bu en büyük artýsýdýr. Diðer sistemlere göre 32 bitlik adresleme yapar. Buda 2 Terabyte’a kadar HDD tanýmlamasýna eþdeðer bir sistemdir..

NTFS:
Windows NT teknolojisi ile geliþtirilen bir sistemdir. Windows NT4 , Windows 2000 , Windows XP ,Vista  ve Win 7 çeþitleridir

WÝNFS:
WinFS nedir? Öncelikle orijinal açýlýmý ve Türkçe kelime anlamýyla baþlayalým.

WinFS = Windows Future Storage, Türkçesi ise “Geleceðin Windows Depolama Birimi”. Doðrudan çevirince saçma oluyor. O yüzden kulaða hoþ ve anlamlý gelecek þekilde çevirdim. WinFS, Longhorn için geliþtirilmiþ Windows Storage Foundation (Windows Depolama Altyapýsý) projesinin bir ürünüdür. Ýlk geliþtirildiði zaman aslýnda bir dosya sistemi olarak düþünülmüþtür fakat sonradan NTFS dosya sisteminin üzerinde çalýþan bir depolama motoruna dönüþmüþtür. Fakat bu dönüþüm kýsýrlaþtýrma þeklinde deðil sadece geri uyumlu olabilme adýna yapýlan bir deðiþikliktir. Yani yepyeni bir dosya sistemine geçiþ yapýp kullanýcýlarýn (XP zamanýndaki FAT32-NTFS meselesi gibi) kafasýný karýþtýrmak yerine dosya sistemini sabit tutup bir yandan da projenin yeniliklerini sunmak adýna bu hale getirilmiþtir. Windows 7, Winfs’yi desteklemektedir.

 

B)Harddisk’lerin yapýsý:

Harddiskler bilgi saklamak için üretilmiþ çok güçlü elektromanyetik yapýlý (Non-Volatile Storage / NVM) donanýmlardýr. NVM donanýmlarý ( Read-only memory ) sadece okuma , ( Flash Memory ) ön bellek olarak tabir edilir. Bu iþlevle çalýþan aletler Harddisk’ler , Disket’ler , Kaset’ler , Optik Disk Sürücüler Dvd , Cd vb.

 

Harddisklerde Data iþlenmesi metalden yapýlmýþ yüzeyi FE3O4 ( Demir Oksit ) kaplamalý disk benzeri yapýlar üzerine yapýlýr.
Bu yapýya kaydolan bir veri mýknatýslanma yolu ile yüzeye iþlendiðinden dolayý istenerek silinmedikçe sabit þekilde kalýr. Herhangi bir  güç kaybýnda , elektrik kesintisinde sorun durumunda diðer yongalarda kaybolduðu gibi kaybolmazlar ör: RAM’ler.

Metal Diskleri daha performanslý yapan bir diðer etkende diskin dönme sayýsýdýr. Buna RPM ( Revolutions Per Second ) adý verilir. Genellikle Harddiskler 3600,5400,7200,10000 rpm deðerleri ile sunulur.

Hardisk bilgisinden sonra gelelim Datalarýn ne olduðuna…
Bilindiði gibi çaðýmýzda bütün datalar tüm yerlerde  “1” ve “0” dan oluþan rakamlarla iþlenirler. “1” ve “0” rakamlarýnýn her ikili kombinasyonu ise bize 1 Bit ‘lik data saðlar.


Yani “11”, “10”, “00” ve “01” ifadelerinin her biri birer Bit’tir. 8 adet Bit’in bir arada bulunmasý ise bir Byte’lýk datayý oluþturur.
Yani, “1101000001111001” 16 haneden oluþan bu rakam 1 Byte’lýk veriyi oluþturur. Tabii ki datalarýnýz neredeyse hiç biri sadece 1 Byte’tan oluþamaz. Bu durumda KB ve MB , GB gibi yüksek orandaki Bit dizilimlerinden bahsetmek gerekiyor.

16 haneli 1 Byte diziliminden 1024 adet yanyana gelirse (yani 16384 bit) bize 1KB’lýk datayý saðlar. Hemen ardýndan bu rakam 1024 ve katlarý olarak MB, GB ve TB olarak ilerlemeye devam eder. Bir baþka deðiþle 1MB dediðimiz data aslýnda 16384x1024=16.777.216 adet Bit’in bir araya gelmesiyle oluþur. Bu rakamý artýk her 1024 ile çarpýþýnýzda bir üst kademe veri birimine ulaþmýþ olursunuz.

Þimdi data kaydetme, silme, hasar görme ve daha da önemlisi data kurtarma VE Yok etme mantýðýný açýklamaya baþlayabiliriz.


2:Data’lar nasýl hasar görür?
 
Datalarýnýzýn hasar görmesi, fiziksel ve mantýksal(yazýlýmsal) olarak iki ana gruba ayrýlmýþtýr.

Datalarýnýzý tamamen kaybetmeniz ile kýsmen kaybetmeniz ya da sadece hasar görmeleri arasýnda ufak farklar vardýr.

Diskinizin darbe görüp okuyucu kafanýn metal plakalara zarar vermesi, DVD’nizin çizilip belli bölgelerin okunamamasý gibi durumlar tamamen fiziksel hasarlardýr.

Mantýksal hasarlar ise, dosya yapýsýndaki bozukluklar, yanlýþlýkla silinen dosyalar ya da yazýlým hatalarý gibi durumda karþýmýza çýkan ve hemen yukarýda açýkladýðýmýz veri dizilimine hasar veren durumlar olarak açýklanabilir. 

Hemen bir örnekle açýklayalým. Elimizde bir resim dosyasý olsun ve bit dizilimi “1001111011...” olarak ifade edilsin. Bu dizilimdeki bitlerden herhangi biri kendi içerisinde hasar görürse ya resim hiç görüntülenemez ya da kýsmen hatalý görüntülenir. Yani 1001111011 yerine ufak bir hatayla 1001111010 þekline dönüþmüþ bir veri artýk hasar görmüþtür.  Yani görüntünün belli bir kýsmýnda yarým resim göstermeler oluþabilir. Bu yüzden bir çok veri kurtarma yazýlýmý kurtadýðý resimlerin bazýlarýný eksik veya bindirilmiþ halde kurtarabilmektedir.

Artýk 1MB’lýk yani 16.777.216 Bit’lik bir verinizi (bu rakamý 2 ile çarparak -33.554.432- yan yana dizilmiþ “1” ve “0”larý bir düþünün) ne kadar hassas ve korkutucu bir düzenek halinde saklandýðýný kendiniz de görebilirsiniz. Ýþte bu yüzden verilere sahip çýkmak ve onlarý kurtarmak çok önemli bir iþtir.


 Çünkü sadece 1MB’lýk bir veri için 33.554.432 adet Bit’ten oluþarak yanyana dizilmiþ bu dengenin bozulmasý an meselesidir. Bozulunca da veri kurtarma yazýlýmlarý donanýmsal bundle cihazlar haricinden uygulama yazýlýmlarýyla kurtarmak nispeten az bir çözüm olacaktýr..
 
 
A) BADSEKTÖR
NEDÝR ? NASIL OLUÞUR VE NASIL DÜZELTÝLÝR?

Hard diskler sektör adý verilen ve üstüne bilgilerin yazýldýðý birçok birimden oluþur. Bu birimler zamanla bazý nedenlerle kullanýlamaz hale gelir, bu da ya sadece veri kaybýna ya da diskin tamamen iþ göremez duruma gelmesine neden olur. Hard disklerde oluþan ve diskin zarar gören biriminin kalýcý olarak kullanýlamaz hale gelmesine neden olan bozuk disk bölümüne “bad sector” denir.

“Bad sector” neden oluþur?

“Bad sector” ler donanýmsal hatalardýr ve bilinenin aksine herhangi bir yazýlým tarafýndan düzeltilemezler ( ama devre dýþý býrakýlabilinirler). Hard diskte bad sector oluþmasýna neden olan faktörleri þöyle sýralayabiliriz;


Hard disk çalýþma sýcaklýðýnýn aþýrý yüksek olmasý (55 dereceden sonrasý tehlikelidir)

Nemli ortam
Hard disklerde yaþlanmaya baðlý yýpranma
Disk yüzeyindeki korozyonlar
Diski çalýþýr durumdayken yere düþürmek, bir yere çarpmak
Disk üretim aþamasýnda meydana gelen bozulmalar

Gördüðünüz gibi bad sektörler fiziksel olaylar sonucu oluþuyor. Aslýnda üretim þeklinin bir sonucu olarak her hard diskte bad sektör vardýr ve bu sayýlar "bad track table" adý altýnda listelenir. Üretim ne kadar kaliteli yapýlýrsa, üretim aþamasýnda oluþan bad sektör sayýsý o kadar az olur ancak hiçbir zaman sýfýr olmaz. Peki bad sektör sadece fiziksel etkenlerle mi oluþur? Aslýnda, iþletim sistemi de bad sektör oluþumuna neden olabilir. Ýþletim sistemi "cross-linking" adý verilen bir hata nedeniyle bad sektör oluþumuna sebep olabilir.

Cross-linking temel olarak, hard diskte zaten bulunan bir dosyanýn belli bir kýsmýnýn üzerine yeni bilgi yazýlmasýyla oluþur. Bu tip hatalar daha çok FAT dosya sisteminde görülmekteydi ve NTFS dosya sistemiyle büyük oranda giderildi. Bu tip, yazýlýmdan kaynaklanan bad sector hatalarý "low level format" adý verilen iþlemle düzeltilir.

 

http://lh3.google.com/istblacken/R7bfakPCBhI/AAAAAAAAADA/3yqlB4fQEFI/hdtune_errorscan%5B7%5D -

"Bad sector" nasýl düzeltilir?

Hard disk üreticileri disklerde zamanla meydana gelen bad sektörlerin devre dýþý býrakýlmasýný kolaylaþtýrmak için tüm disklere boþ birimler yerleþtirirler. Oluþan bad sektörler bu birimlere taþýnarak kullanýcýnýn herhangi bir problemle karþýlaþmamasý saðlanýr. Çoðu zaman bad sektör oluþumundan kullanýcýnýn haberi olmaz çünkü iþletim sistemi tespit ettiði bad sektörleri otomatik olarak boþ birimlere taþýr böylece bir sorunla karþýlaþýlmaz. Eðer bad sektörleri kendiniz tespit etmeye baþlamýþsanýz bu, diskteki bad sektörlerin taþýnmasý için kullanýlan boþ birimlerin tükendiði ve diskinizin de ömrünü tamamlamaya yakýn olduðu anlamýna gelir.

Ýþletim sistemi bad sektörleri tamir etmez ancak onlarý "görmezden" gelebilir. Bu þekilde iþletim sisteminin görmezden gelerek çalýþabileceði maksimum bir hata deðeri vardýr ve disk bu deðere ulaþtýktan sonra yapýlacak tek þey bir an önce yeni bir hard disk edinmenizdir.

Hard diskinizi kendiniz de test edebilirsiniz. Bunun için  HD Tune ya da Windows’ un kendi dosya denetleme sistemi olan chkdsk komutunu kullanabilirsiniz. Chkdsk komutu ayný zamanda bulduðu hatalarý düzeltebilme yeteneðine de sahiptir. Ayrýca SpinRite adý verilen bir programla da hard diskinizin bakým ve gerekirse bilgi kurtarma iþlemlerini yapabilirsiniz.

 
b)Kullanýcý Hatalarý:

Pek çok kullanýcý kullandýðý sistemi normal olmayan þekilde kapatmasý durumunda yukarýda anlatýlan “badsector oluþmamasý” durumunda bile verilerde kalýcý hasarlar meydana gelebilmektedir.


Bu hasarlar genellikle sistem dosyalarýnda meydana geldiði gibi, üzerinde iþlem yapýlan sabit disk’te de sorun yaratabilmektedir. Bu þekilde sabit disk’te yer alan verileriniz için tehlike arz edecektir.
Veriler sadece elektrik arýzasý veya bilinçsiz müdahale haricinde de hasar görebilmektedir.

Bunlara örnek, hard disk’inizin anormal bir þekilde sallanmasý, yere düþmesi, suyla temas etmesi ve direkt güneþ görmesiyle de problemler oluþturabilmektedir.


3:Data Yok etmek !

Bilgisayar dilinde verilerin silinmesi diye birþey yoktur. Diskiniz üzerinde milyonlarca “1” ve “0” yuvasý bulunur ve bunlar ilk Format’ýn artýndan tamamen doludur. Verilerin yazýlmasý ve ya silinmesi bu yuvalarýn anlamý olarak doldurulmasý ya da kasýtlý olarak deðiþtirilmesidir.

Veri yazmayý anlamak zor deðil fakat veri silmek oldukça farklý bir konudur. Disk gibi veri depolama aygýtlarýndan veri silmek demek o verinin adresini ve baþlýk verilerini kasýtlý olarak ve “boþ” geçecek þekilde deðiþtirmek demektir. Tamamen örnekleme amaçlý bir ifadeyle anlatmaya çalýþalým.

 
1001111011 yine bizim resim dosyamýz olsun ve biz bunu silelim. Silme iþleminden sonra disk üzerindeki manzara __________ böyle bir boþluk olmayacak aksine 0011111011 gibi artýk burada istenen bir veri olmadýðýný ve üzerine yeni veriler yazacaðýný sisteme ifade eden bir deðiþiklikle o veri orada durmaya devam edecektir.

a)Data silme senaryosu

Varsayalým ki, Hardiskimizde çok önemli bilgilerimizin silinmesini istiyorsuz. Mesela.

Adým adým anlatacaðým  iþlemleri yerine getirirseniz, kurtarma olasýlýðý minimum duzeylere gelecektir. Örneðin, Resim, belge,video,mp3 gibi dosyalarýmýz olsun

R-Wipe & Clean gibi program ile þu anki veriler geri gelmeyecek þekilde bir nebze silebilmekteyiz. fakat önceden silinenlere birþey yapamayýz.  Yapýlacak iþlem mevcut sürücüyü silen yazýlýmlar kullanmalýyýz.
En garanti yol harddiske tamamen dolacak þekilde dosya kopyalamak. Bu iþi zorlaþtýrýr ama kurtarýlmamasý gibi bir þey söz konusu deðildir. Örneðin Büyük dosya boyutuna sahip  film veya belge dosyasý mesela. Disk tam dolana  kadar kopyalayýn.
 
Bu þekilde silmesi kolay olur. Diski tamamen doldurduktan sonra normal olarak silin hepsini.

Örneðin dosya yerine disk kýsmýný silmek isterseniz, temizlenmesi gereken sürücü  D: olsun. Bu sürücüyü silmek istiyorsanýz, önce D: klasörüne girin, gizli dosyalarý gösterin. korunan iþletim sistemi dosyalarýný gösterdeki týklamayý kaldýrýn, ve wipe free space de, wiping algortyhm olarak da Dod 5200.28-Std yi seçip temizleyin..

Daha sonra diskin partititon’unu deðiþtirin. Örn.FAT32.. .Master Boot Record denilen (MBR) sistem belleðini özel bazý yazýlýmlarla sýfýrlayabilirsiniz.


Silme iþleminde Daha da ileri gitmek isterseniz, sisteme Defrag yapabilirsiniz..

Dosyalarýn bulunduðu harddisk’e format öncesi defrag çektiðiniz zaman bütün dosyalarý bir tek noktada toparlýyor. Daðýnýk halde olanlarý bir araya getirip, Incinerator programlarýyla geri getiremez þekilde silebilirsiniz..

Kullandýðý silme algoritmasýný tahmin bile edemezsiniz… Defrag diskte yazýlý veri ile uðraþýr, örneðin 100 gb lýk verinin 95 gb’ýný silindikten sonra geriye 5 gb’ý yerine taþýyacaktýr. Buda o 95 gb’lýk verinin en fazla 3-4 gb’ýnýn bozulmasýný saðlayacaktýr.


Not: diske format attýktan sonra defrag yapmamalýsýnýz. Disk dolu iken yapýnýz. Eðer yapmaya kalkarsanýz size gerek yok zaten” fragmante die” uyarý penceresi cýkartýr.

Bütün bunlardan sonra Artýk Veri kurtarma yaparlarsa kopyaladýðýnýz film alýnabilir sadece. Donanýmsal olarak veri kurtaran yazýlýmlarý (Encase vb..) hariç tabii.. ancak çok ciddi bir asayiþi durumlarda kullanýlýrlar.. J tabi bir yere kadar kurtarma gerçekleþir..…
Encase sadece Polisliye olaylarda, veri kurtarma aracý olarak kullanýlýr.

En garantili yol depolama cihazýnýzý bir kalderanýn tepesinden yanardaðýn içindeki Lav’larýn içine ATIP eritmektir  J

Dosya silmeyi anlamak

Verilerinizi güvenli hale getirmede ilk adým verilerin nasýl depolandýðýný ve sildiðinizde ne olduðunu anlamaktýr. Çoðu insan dosya silindiðinde yokolduðunu düþünür, bir kitaptan bir sayfayý yýrtmýþlar gibi. Fakat iþletim sistemleri silme iþleminde basitçe "o dosyaya iþaret eden iþaretçiyi siler, dosyanýn tamamýný deðil". Bu daha çok karatahtaya bilgileri kolonlar halinde yazmak, her bir kolonun bir baþlýðý olmasý ve sadece o baþlýðý silerek tüm kolonun silinmiþ olduðunu varsaymaktýr. Tahtaya bakanlar hala kolonda yazýlý olan herþeyi, birileri üzerine yazana kadar, okuyabilirler.

 

Bunun veri gizliliðindeki anlamý nedir? Az bilgiye sahip bir bilgisayar kullanýcýsý bile az çaba ve geniþ çapta bulunan ücretsiz araçlarla Windows’da silinmiþ dosyalarý geri getirebilirler. Tahtayý tam temizleyen araçlara ihtiyacýnýz var.

b)Wipe Yapma:

Wipe ‘ýn kelime anlamý silmek veya yok etmek anlamýna gelmektedir
Çok önemli belgelerinizi silmek için sadece geri donüþüm kutusunu kullanmak akýllýca olmaz. Aksine veriyi yok etmekten öte, veriyi çok kolay bir þekilde geri getirmek üzere dosyayý farklý bir bölgeye atmýþ olmaktan öteye geçmemektedir. Bu þekilde, yazýlým bile kullanmadan dosyayý geri getirmek mümkündür.
Bu amaç doðrultusunda, yok edilmesi gereken data’lar için özel yöntemler geliþtirilmiþtir.
Bu yöntemleri;

Gutmann,
Schneier,
Dod,
Nato,
Vsitr,
Navso
NFM,
AFSSI5020,
Random,
Quick,
olarak sýralayabiliriz.
Bu yöntemleri çeþitli yazýlýmlarý kullanarak faydalanabilirsiniz..
Buna örnek olarak Zilla Data Nuker, CCleaner ve Multilate File Wiper yazýlýmýný örnek verebiliriz..


Wipe iþlemi nasýl yapýlýr?

Gutmann (35-Pass):
Peter Gutmann ýn makalesinden ismi almýþtýr. ( Secure Deletion of Data From Magnetic And Solid-State Memory) , HDD üzerine makaladekiformül ve metodla 35 kez üst üste veri yazýlýmý iþlemidir. Bu iþlem en güvenlir wipe yöntemidir, aldýðý zaman çok uzundur.

Schneier (7-Pass):
Bruce Schneier’s algoritmasýdýr. Gizli bir random numara üretici ile dosyayý yi 7 kez üst üste yazarak wipelar. Çok güvenli bir sistemdir. Önemli , gizli dosyalara uygulanmalýdýr.

Dod-7 (7-Pass):
Bu metod U.S Department Of Defence standartý “National Industrial Security Program Operating Manual” (US Dod 5220.22-M ECE). Bir dosyayý 7 sorti yaparak wipelar. Bu sistem genel dosyalara yapýlabilir.

NATO (7-Pass):
Bu metod “North Atlantic Treaty Organization Standart (NATO)” temeline dayanýr. Bir dosyayý 7 kez sortiler. DoD-7 metodu kadar güvenli deðildir sadece bir kelimeyi yazar. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

VSITR (7-Pass):
Bu metod German Standart(VSITR) ye dayanýr. Bir dosyayý 7 kez sortiler. Diðer 7-Pass metodlarýndan en güvensizi olanýdýr. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

Gutmann Subset (5-Pass):
Bu metod Gutmann 35-Pass metodu temeline dayanýr. Genel dosyalarda güvenle uygulanabilir.

DoD-3 (3-Pass):
Bu metod U.S Depertment of Defence’s standartý “National Industry Security Program Operating Manual” ( DoD 5220.22-M E) temeline dayanýr. Dosyayý 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik saðlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanmasý tavsiye edilir.

NAVSO NFM (3-PASS):
Bu metod U.S Navy Standart (NAVSO P-5236-26-NFM) ye dayanýr. MFM encode sürücüleri için dizayn edilmiþtir. Bir dosyayý 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik saðlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanmasý tavsiye edilir.

NAVSO RLL (3-Pass):
Bu metod U.S Navy Standart (NAVSO P-5236-26-RLL) ye dayanýr. RLL encode sürücüler için tasarlanmýþtýr.Bir dosyayý 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik saðlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanmasý tavsiye edilir.

AFSSI5020 (3-Pass):
Bu metod U.S Air Force Standard (AFSSI5020) ye dayanýr. Bir dosyayý 3 kez sortiler. Orta düzey güvenlik saðlar , önemli bilgiler içermeyen dosyalarda uygulanmasý tavsiye edilir

Random (1-Pass):
Bu metod basitçe bir dosyanýn üzerine random bilgi yazar silmeden önce. Güvenli deðildir önemli dosyalar için kullanýlmamalýdýr.


Quick (1-Pass):
Bu metod basitçe bir dosyanýn üzerini sýfýrýlarla doldurur sonra siler. Güvenli bir wipe sistemi deðildir , gereksiz dosyalarýnýz için kullanabilirsiniz.

 

Ayrýca kendi tasarlayacaðýnýz bir metodla XL Delete adlý yazýlým ile kendi wipe sisteminizi yapabilirsiniz.

Not: Wipe sistemi , belirteceðiniz partition’nun tamamýný yahut sadece boþ alanýný Wipelar. Wipe sistemi ise ;  sürücüyü 1 le doldurur sonra siler, 0 la doldurur siler. Bu iþleme X diyelim. Bu X i sizin belirleyeceðiniz miktarda yapacaktýr. Normal , High , Intense ve Custom þýklarý mevcuttur.

Örnek þekilde MULTITATE WIPE programý.

En yüksek düzeyde silme iþlemi için Custom kýsmýný iþaretleyin.

Overwrite 0’ý -> 1 yapýn.

Overwrite 1’ý -> 1 yapýn.
Overwrite Random -> 5 yapýn.

Wipelamak istediðiniz Sürücünüzü seçip Tools – Wipe free disk space yý iþaretleyin , iþlem biraz zaman alacaktýr . Bu iþlemi yaparken tüm HDD nizi bir partition yapýn , ve baþka bir HDD den yapýn bu iþlemi hem zamandan , hem olasý Windows dosyasý kayýbý olmamasý için

C)Low Level Format yöntemi hakkýnda

Bazý arkadaþlar forumda olsun veya baþka yerlerde olsun, sýkça LLF ‘ýn marifetlerinden söz ederler.. Hatta fabrika ayarýna döndürmekten bile söz ederler..


Ne yazýk ki Harddisk’te fabrika ayarý diye biþey yoktur, Söz konusu olamaz. Zira harddiskin ayarlarýyla oynayamazsýnýz :)
Fiziksel olduðu kadar ince ayarlýdýr…
(zaten harddisk kapaðý açýlýnca çalýþmamak üzere harddisk uçar
Low level format MBR  tablosunun yeniden oluþturulmasý iþlemidir, zira low level format bile atsanýz veri kurtarýlmasýnýn çözümü vardýr...
low level formatý diskte bad sector oluþmadýkça yada yok etmek istiyeceðiniz hayati belgeler olmadýkça pek önerilmiyor.
 
Çünkü normal formattan farklý olarak diskteki her bir sektörün uzerine teker teker yazýp siliyor ve doðruluðunu kontrol ediyor...bu da diskin hiç olmadýðý kadar yoðun kullanýmý demektir. Hiç kullanýlmamýþ gibi gösteriyor

Kaldýki low level format denilen þey 1970 li  yýllarda kaldý, hdd lerin tamamý üreticisinden en performanslý calýþacak þekilde düzenlenip cýkartýlýyor ve badsector vs gibi durumlar oluþmadýðý sürece, LLF kesinlikle disk üreticileri tarafýndan tavsiye edilmiyor...
Bu yüzden BIOS larda Low level format seçeneði yok.. yani iþe yaramýyor .


hddler fabrikada diskin en performanslý çalýþacaðý þekilde biçimlendirilirler ve bir dahada bu iþlemin deðiþtirilmesi tavsiye edilmez... Burada performans amaçlý sektör atlayarak veri yazma iþlemi vardýr, performans amacý ile geliþtirilen bir veri yazma algoritmasýdýr ve günümüzdeki bir cok hdd bunu kullanmaktadýr, LLF iþlemi yaparsanýz o diskin performansýndan eser bulamazsýnýz...

LLF root sektörü taratýp silindir’leri kontrol ediyor. boot sektördeki adreslemeleri komple siliyor. Bunu yaparken’de MBR yi sýfýrlanýyor dolayýsýyla, LLF Ýster istemez ömrü kýsaltan bir faktordür. 

D:Doðru diye bilinen yanlýþ bilgiler

Güvenli silme ve dosya üzerine yazma hakkýnda bilinen yanlýþ bilgiler

Disk üzerindeki verilerin üzerine baþka veriler yazmak orjinal verilerin geri getirilmesini önlemede güçlü bir iþlemdir. Fakat güvenlik dosya silme ve üzerine yazma ile ilgili pek çok yanlýþ bilgi var.

Zaman ve elektriði boþa harcamanýn bir anlamý yok. Buna en iyi örnek 1990’larda Peter Gutmann ve Colin Plumb tarafýndan dizayn edilen ve zamanýnda disk silme için altýn standart olarak görülen Gutmann metodu. Bu metodla yüksek kapasiteye sahip modern bir disk sürücüsünü silmek haftalar alabilir (35-seferlik Gutmann Metodunun 14 gün süreceði söyleniyor). Ve Gutmann da daha sonra bu metodun doðru olmadýðýný aþýrý zaman ve elektrik harcamaktan ibaret olduðunu belirtmiþ.


Yinede bu metod hala en çok kullanýlan data yok etme standartlarýn tepesinde yer alýyor.

Eski Bilgisayarýnýzý Satarken sildiðinizi sandýðýnýz Gizli Bilgilerinize ne olacaðýný düþündünüz mü?



Bu yazý, ulusal güvenlik ve her çeþit bilgi güvenliði sözkonusu olduðunda bilinmesi gereken, temel bir bilgisayar dosya imha iþlemidir.Özellikle finans sektörü mavi yakalýlarýna, psikologlara, kamu memurlarýna, askeri memurlara ve devletimizin önemli kurumlarýnda çalýþan her görevliye öðretilmesi gereken bir iþlemdir.

Bu iþlem bir savaþ anýnda ya da eskimiþ bilgisayarlarýn çöpe atýlmasýnda, devredilmesinde uygulanmalýdýr. Bilgi Ýþlem Birimleri’nin bu iþlemi bildiðine kesinlikle eminim. Ancak bir çeþit ilk yardým olarak diðer kullanýcýlara da öðretilmelidir. Çünkü kontrol edemedikleri bir noktada mesela özel notebooklarda iþlem gözden kaçabilir. Somut bir örnekle geçen günlerde muhtarlýklardan bilgisayarlarýn çalýndýðýný duydum. Düþünün neler öðrenilebilir o bilgisayarlardan.

Bu ara herkesin dilinde 7, Vista ve ona uygun yeni bir bilgisayar alma telaþý var. Genelde "Eski bilgisayarýmý toptan satayým mý? Yoksa içinden bazý parçalarý deðiþtirip yenileyeyim mi?" sorgulamasý da sürüyor. Her bilgisayar için ayrý bir hikaye ancak bana sorarsanýz, yeni bir bilgisayar almadýysanýz Vista’ya geçmek sorunlu bir hikayede baþrolleri oynamayý kabul etmek demek.

Böylece herkes parasýný denkleþtirirken "Eski bilgisayar ne olacak?" sorusu da gündeme geliyor. Kimisi tanýdýk birine hediye ediyor, kimileri çalýþtýðý bilgisayar firmasýna verip satmasýný istiyor. Kimi ikinci el pazarýnda satýyor. Kimisi webdeki ikinci el satýþ siteleri ile satýyor. (laf aramýzda çok yakýnda ebay Türkiye’ye geliyor deniyor, baþka bir yazýda ele alýrýz bunu)

Satalým da, satarken baþýmýza ne gibi iþler açabiliriz? Mesela "Belgelerimi siler satarým" diyorsanýz. Internet’te girdiðiniz pek çok bilgiyi, þifreyi ve izleme geçmiþinizi hediye ediyor olabilirsiniz. Alan kiþi biraz kurt bir tipse kötüye kullanmaya çekinmeyecektir.

Ýkincisi ve en az bilineni. Bilgisayarcýlar bile bu konuda saf davranabiliyor. "Formatlayalým abi, hiçbirþey kalmaz" diyebiliyorlar. Ama abiler! bilmiyorlar ki çok þey kalýyor. Bir çok yardýmcý programla formatlanan bomboþ harddiskte kaydettiðiniz özel fotoðraflarýnýz, yazýþmalarýnýz, bankacýlýk dökümanlarýnýz ve size ait herþey geri getirilebiliyor.

Þaþýrtýcý geldiyse okumaya devam edelim. Bu iþi kökünden halledecek gerçekten sýfýr bir bilgisayar yollamanýz için yapýlacaklar þunlar:

   1. Yedeklerinizi alýn. Yani makinede kendinize ait belge, müzik, foto yedekleyin. Eðer Outlook kullanýyorsanýz, dosyanýzý alýn, Internet Explorer veya Firefox, Opera hangisini kullanýyorsanýz Sýk kullanýlanlarda bulunan web adreslerinizi yedekleyin. Belgelerimde bulunan Alýnan Belgelerim, Received Files içindeki belgelerinizi unutmayýn vs. vs.

   2. Peki silmeye geldi sýra. Bunun için bir yazýlým kullanacaðýmýz ortada. www.download.com gibi sitelerde basitçe harddisk silmek anlamaýnda "Erase hard drive" arattýðýmýzda karþýmýza bir çok program gelir. yýllardýr bildiðim bir þey varsa "Ýnsanlar neredeyse oraya git" prensibidir. Yani en çok indirilen programlar gerçekten en çok iþe yarayanlardýr. Bir de sizin ücretsiz bir yazýlým aradýðýnýzý varsayýyorum. Evet listenin "Total Downloads / Toplam Ýndirme" baþlýðýna týklarsak karþýmýza en popüler yazýlýmlar gelir. Bir diðer seçimde kullanýcýlarýn beðeni ölçüleri ya da programý iyice irdeleyen sitenin editörlerinin puanlarý olabilir

4:Data kurtarma (Recovery)

A:Basit olarak recovery uygulama yazýlýmlarýnýn mantýðý.


harddisk te boot ve root dizinleri mevcuttur.. Bu dizinlerde 2 kýsým bulunuyor.


1.b Bölüm olan boot bölümü, kayýt edilen dosyalarýn adreslemeleri bulunuyor.
 
2. bölümde ise root bölümü mevcuttur. Dolayýsýyla bizim sildiðimizi sandýðýmýz data’larýn kayýt ortamý root bölümüdür.
veri kurtarma yazýlýmlarý çalýþýrken, adreslemelerin bulunduðu boot bölümünü taramak yerine root bölümüne atlayýp dosyalarý kurtarýyor. Çünkü harddiske veri  yüklerken, boot’a deðil, root’a kayýt ediliyor.

Veri kurtarma mantýðý elbette ki buradaki bir kaç satýrda anlatýlabilecek kadar basit deðildir. Fakat en temel mantýðý açýklamaya çalýþarak veri kurtarmanýn ve hata düzeltme iþin kökünde ne olduðundan bahsedelim.

Yukarýdaki örneklerde gördüðünüz gibi verilerin tamamý ortadan kaybolmayabilir bu durumda bize özel çözümlerle hasar görmüþ bölümler geri getirilebilir. Veri kurtarma temelleri bir çok durumda hata düzeltme –error correction- a uzanmaktadýr. Elektronikde her veri demetinin bir kuralý vardýr. Tamamen örnekleme amaçlý olarak ortaya kendi varsaydýðýmýz bir kuralý atalým. 

 
Ve her JPEG resim verisindeki, her 5’er birlik dizilim ardýndan “01” biti gelmek zorundadýr ve hiç bir 4. bit “11” olamaz. Evet sizin de anladýðýnýz gibi sýk karþýlaþýlan bir zeka testinden hiçbir farký yok. Bu gibi kurallar çerçevesinde analiz edilen veri (bit) dizilimindeki hatalar ve olasýlýklar hesaplanarak eksik ya da hasar görmüþ veriler onarýlabilir.

Satýn aldýðýnýz DVD oynatýcýlarýn bile ambalajýnda bir yerlerde “error correction” ifadesi görebilirsiniz. Mantýk tamamen aynýdýr ve o cihazlar içerisinde minik birer veri kurtarma donanýmý bulunur ve olasý bir veri hasarýnda daha önceki kurallar göz önüne alýnarak eksik ya da hata görmüþ tetikleyecektir. 

B)Overwrite (üstüne yazýlan) data’lar


Kalýcý silme iþlemi için öncelikle sileceðiniz dosyaya göre overwrite yöntemiyle silerseniz, geri getirilmesi mümkün deðildir.
Örneðin; bir resim dosyasýnýn içeriðini silip kaydettikten sonra, dosyayý silerseniz, hiçbir þekilde resme geri ulaþamazsýnýz.
ayný þekilde bir belge’yi de içeriðini silip kaydettikten sonra dosyayý da silerseniz overwrite yapmýþ olursunuz
Hemen yukarýdaki açýklamayý da konuya dahil ederek verilerin birbirleri üzerine yazýlma mantýklarýndan bahsedelim. Diskimizin üzerinde þöyle bir veri dizilimi olsun

111000100010101110001010101100101000111111011

Bu dizilimdeki kýrmýzý bölüm yukarýdaki örnekte açýkladýðýmýz ve “sildiðimiz” resim dosya ve onun halen durmak olan kalýntýlarý, yeþil bölüm ise bambaþka bir yazýlabilir alandýr. Ýlk heneden baþlayarak bu bölüme bir veri yazýlmaya kalkýldýðýnda (bu sizin deðil dosya yönetim sisteminizin dolayýsýyla bilgisayarýnýzýn tercihiyle yapýlýr) kýrmýzý alana denk gelen veriler de o bölümü sildiðimizi çoktan diske söylediðimiz için aynen yazmaya devam edecektir. Yani veri yazýldýktan sonra karþýmýzdaki manzara,

111000100010101110001010101100101000111111011

001101011100011011100001101010101010000111011

Mavi  alan yeni yazýlan veri, koyu kýrýmýzý alan az önce sildiðimiz verinin bir kýsmýna yazýlmýþ veri kýrmýzý alan ise henüz üzerine tamamen yazýlmamýþ ama bizim çoktan silinmiþ olmasýný istediðimiz veriden arta kalanlardýr.


C)Anti-Virüs’lerin sildiði data’lar

 

Bazen anti virüs’ler, önemli dosyalarýnýzý, virüs enfekte olmasý sebebiyle  silebilmektedir. Sözgelimi bu dosyalar sizin için çok önem teþkil ediyorsa, bu dosyalarý kurtarmak için yeterince sebebiniz var demektir.
Silinen dosyalar, genellikle anti virüs’lerin karantina kýsmýna listelenmektedir.


Bu dosyalarý kurtarmak için yapmanýz gerekenler þunlar
öncelikle hangi antivirüs’ü kullandýðýnýz önemli deðil. Çünkü tüm antivirüs uygulamalarýnda standart olarak belirlenen “quarantine” adýnda bir altmenüsü bulunmaktadýr.
 
Bu menünün amacý, tehlike arz eden uygulamalarýn, incelenip, virüs kategorisinde bir isme sahip olmasý için, dosyanýn antivirüs þirketinin veritabanýna gönderilmesi gerekmektedir. Bu þekilde, bir virüs olup olmadýðý incelemesine tabi olacaktýr.

Eðer dosya incelenip, herhangi  bir tehlike unsuru bulunmamasý durumunda, antivirüs þirketi güncellemeler sýrasýnda sizin karantinaya aldýðýnýz dosyanýzýn güvenli olduðuna karar verip, dosyanýzý sildiði yere geri gonderecektir. Bazen bu iþi manuel yapmanýz da gerekebiliyor. Veya antivirüs bir uyarý vererek iþlemi yapmanýzý sizden isteyebilir..
Eðer dosyanýzý virüslü halde geri almak istiyorsanýz karantina
menüsünü bulup, önemli olan dosyanýzý sað klik’leyip “Geri Yükle” seçeneðini iþaretlemenizdir. Bu þekilde silinen yere geri gidecektir.
Bazý durumlarda antivirüs dosyayý geri yükleyememekte ve bu iþi engellemektedir.

Bu tür durumlarda antivirüs dosyasýnýn barýndýðý klasör olan Program Files ‘ta antivirüs dosyasýnýn barýndýðý klasörü açýp BACKUP adýndaki klasörden önemli dosyanýzý geri kopyalamanýzdýr..

D)Taþýnabilir Cihazlardan veri kurtarma (CD/DVD , telefon,mp3 player, simkart vs..)

CD/DVD’lerden veri kurtarmak


Cdler gözle görülmeyecek kadar yakýn girinti ve çýkýntýdan oluþur.her bir girinti ve çýkýntý 0 ve 1 anlamýna gelir.yere düþme,sert yüzeye sürtünme gibi nedenlerle fiziksel olarak çizilen cd yüzeyleri bu girinti ve çýkýntý Elinizde çizilmiþ bir cd var ve bu CD’nin içindekileri bilgileri Windows gezginini kullanarak bilgisayarýnýza kopyalamaya çalýþýyorsunuz. tabii doðal olarak olmuyor. Windows’un yapamadýðýný unstoppable copier ve Badcopy isimli programlar yapabiliyor. cd deki bütün sektörleri tek tek okuyor ve zarar görenleri tekrar oluþturmayý deniyor.


Telefonlardan Veri Kurtarma:

Cep telefonlarýndan sildiðiniz verilerinizi geri getirmek tamamen telefonunuzun özelliðine kalmýþ bir durumdur.


Eðer telefonunuzda usb gibi firmware veya data kablosu görevi alan bir çýkýþ yuvasý mevcut ise, bu dosyalarýnýzý kurtarabileceðiniz anlamýna geliyor.

Telefonunuzun data iletiþimi için senkronizasyon yaptýðýnýz zaman bilgisayarýnýzda taþýnabilir bir aygýt olarak tanýtýmý gerçekleþecektir.
Bu sayede herhangi bir data recovery yazýlýmý sayesinde verilerinizi geri getirebilirsiniz…

Simkart’tan veri kurtarma:

Cep telefonu kullanýcýlarýnýn baþýna sýklýkla gelen vakalardan bir tanesi hiç þüphe yok ki kiþi rehberini ya da SMS’leri bir þekilde cep telefonundan kaybetmesi. Bu tip durumlarda SIM kartýndan SMS ve kiþi rehberi kurtarýlabiliyor olsa da, tüm bunlara gerek kalmamasý için kiþi rehberinizi mutlak suretle en baþýndan baþka bir birime yedeklemenizi öneriyorum.

SIM Card yazýlýmýna dönecek olursak, cep telefonunuzda silinen SMS’leri ve kayýp kiþi rehberinin kurtarýlmasý için geliþtirilen bazý araçlar, bu gibi zor durumlarda kalan kullanýcýlar tarafýndan tercih edilebilir.

Bu yazýlýmlar sayesinde cep telefonunuzun hafýzasýnýn tamamýný geriye kazanmanýz mümkün.

Simart kurtarma Yazýlýmlarýnýn özellikleri:

- Silinen SMS’leri geri getirmesi,

- Kiþi rehberini tamamen kurtarabilmesi,

- Dosya kurtarma iþleminin bir dakika içinde sona ermesi

MP3 Player’lardan veri kurtarma

MP3 Player cihazýnýzdan silinen verilerinizi geri getirmek için yukarýda telefon için anlatýlan þekilde kablo aracýlýðýyla verilerinizi geri getirebilirsiniz.
Birçok mp3 player usb bellek görevi aldýðý için data kablosuna ihtiyaç duymadan normal bir usb gibi data recovery iþlemini yapabilirsiniz.

 

 

5:Data kurtarma programlarý


Piyasada bol miktarda otomatik veri kurtarma yazýlýmý mevcut. Bu yazýlýmlarýn tamamý, kaybolan verilerinizi geri getirmeyi vaad ediyor. Peki gerçekten öyle mi?

Düþünün, çok çok önemli kiþisel ya da kurumsal bilgileriniz bir anda ortadan kayboldu. Siz panik halindeyken ve kendi kendinize nasýl müdahele ederim diye düþünürken, veri kurtarma yazýlýmlarýndan birini keþfettiniz ya da bir arkadaþýnýz size bunu önerdi.

Yazýlýmýn kendini öve öve bitiremeyen açýklamarýný okuyunca da “bu tam benlik bir çözüm” dediniz ve yazýlýmý kurup verilerini kurtarmayý denemeye baþladýnýz. Evet bu bir mucize olmalý! Ortadan kaybolan neredeyse tüm verileriniz yazýlým tarafýndan bir bir kaybolduklarý yerden bulunuyor. Bu güzel bir haber, hemen ayný heyecanla kurtardýðýnýz bilgilerinizi bir baþka diske aktardýnýz. Eski diskinize de temiz ve yeni bir baþlangýç yapmak için tamamen formatlayýp, yeni bir partition üzerine yepyeni iþletim sisteminizi kurdunuz. 

Herþey hâlâ yolunda. Veri kurtarma yazýlýmýyla kurtardýðýnýz verilerinizi eski diskinize tekrar aktardýnýz ve büyük bir sevinç ve heyecanla iþlerinize kaldýðýnýz yerden devam etmek üzere bilgisayarýn karþýsýna oturdunuz. 

Kurtardýðýnýz (!) verilerden birinin üzerine týkladýnýz, ve o da ne? Dosya açýlmýyor, sonra diðerine, sonra diðerine... Evet dosyalarýn neredeyse tamamý “çalýþmýyor”. Artýk gerçekten kara kara düþünmeye baþlayabilirsiniz. Çünkü ilk baþta verileriniz gerçekten halen diskinizde duruyordu ve uzman eller tarafýndan kurtarýlmalýydý. Oysa siz o diskinizi çoktan formatladýnýz dosya yapýsýný yenilediniz ve yep yeni iþletim sistemini kurdunuz. Yüksek olasýlýkla verileriniz tamamý artýk gerçekten kayboldu ya da geri dönüþü çok çok daha zor olacak bir þekilde hasar gördü. 

Bu tür yazýlýmlar Teknik bilgiler bölümünde açýkladýðýmýz gibi veri oluþum kurallarýna göre çalýþýrlar. Eðer bu durum tamamen geçerli olsaydý, bugün hiç bir veriyi kaybettik diye üzülmezdik ve iþletim sistemimiz bunu zaten basit bir araç olarak bize sunardý. Otomatik veri kurtarma yazýlýmlarý da gerçekten bazý verileri kurtarabilir fakat önemli bilgilerinizi hayata döndürmek için kesinlikle profesyonel bir yardým almalýsýnýz. Bunu internette veri kurtarma konusunda uzman olan þirketlere danýþmalýsýnýz…


özel üretilmiþ yazýlýmlar ve laboratuar ortamýnda yapýlan çalýþmalar dolayýsýyla herkesin yapamayacaðý bir iþtir.. her türlü donanýmsal olarak bozuk (yanmýþ, ýslanmýþ, vs) veya logical problemli media dan (memory, harddisk, kaset, dvd, sunucu diskleri vs..) veri kurtarýlabiliyor

IBAS - ONTRACK-ELCOMSOFT, gibi þirketler harddisk yapýsýný çok iyi bilen kiþiler. Bunlara recover yapmak çocuk oyuncaðý gelir. Yanmýþ harddiski bile %70 lere varan oranlarda geri getirebiliyorlar.
Tabi bu gibi yerlere baþvurmanýn bedelini de tahmin ediyorsunuzdur umarum. (burada elde avucta bilinenlerden söz ediyoruz) Money.. J



6:Data Koruma


Öncelikle, veri kayýplarý ile karþýlaþmayý engellemek için alýnacak bazý temel önlemlerden bahsedelim.


a)Elektrik Koruma

Veri kaybý nedenleri arasýnda önemli nedenlerden biri olan bilgisayardaki elektrik arýzalarý çoðunlukla önlenebilir. Bildiðiniz gibi elektrik þebekesi 50Hz, 220 Volt AC gerilim ile bilgisayarýnýzý beslemektedir. Bu gerilim bilgisayar içindeki ’Güç Kaynaðý’ ile bilgisayarýnýzýn elektronik bileþenlerinin kullanabileceði 5V 12V gibi deðerlerde doðru gerilime (DC) çevrilir.

Öncelikle bilgisayarýnýzýn tükettiði güce uygun bir güç kaynaðý (PSU-Power Supply) kullanmak gerekir. Günümüzde, geliþen iþlemciler, ekran kartlarý, DVD/CD sürücüleri, büyüyen sabit diskler alýþýlagelmiþ güç tüketimlerinden daha fazlasýna ihtiyaç duymaktadýr. Bilgisayarýnýz 350Watt bir güç kaynaðý ile sorunsuz çalýþýrken, yeni ekran kartýnýz ile bilgisayarýnýz açýlmayabilir veya zarar görebilir. Tagan güç kaynaklarý ile bilgisayarýzýn ihtiyaç duyduðu gücü, kaliteli þekilde TÜV-EPA Pollution ve öncü standartlar çerçevesinde verimli bir þekilde edinebilirsiniz.

Bilgisayarýnýz kýsa süreli elektrik gidip gelmelerinde zarar görebilir. Bir Kesintisiz Güç Kaynaðý (KGK) kullanarak bu olasýlýðý azaltabilirsiniz.
Açýk veya kapalý haldeki Taþýna bilir bilgisayarlarý, ve dijital olan birçok cihazý hýzlý hareket ettirmemek gerekiyor.
yani eðer dosyalarýnýzý kurtarmak istiyorsanýz kurtarmadan önce silinen alan’a baþka bir þey yüklememeniz gerekiyor…

b)Veri güvenliði

Veri güvenliði için en basit çözüm, harici USB2.0 ve/veya Firewire baðlantýsý ile kullanýlan taþýnabilir disk kutularý kullanmaktýr. Bilgisayarýnýzda bir RAID çözümü kullanmak düþündüðünüzden çok daha fazla güvenliði size saðlayabilir. . Burada dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri, anakart üzerinde gelen RAID olanaklarýný kullanmanýz durumunda, anakartýn deðiþtirmek zorunda kalýrsanýz, yeni anakartta farklý bir çip-set kullanýlmasý durumunda verilerin kullanýlamamasý ve RAID’in çalýþmamasýdýr. Eðer verileriniz sizin için kritik bir önem taþýyorsa, ek bir RAID kontrol kartý kullanmanýzý tavsiye edilir.

Genel olarak veri güvenliðinden uygulayan/uygulamasý gereken kiþi/kurumlara örnek olarak:

- bilgilerinin varlýðý önemli kullanýcýlar,
- akademisyenler
- mühendisler
- avukatlar
- doktorlar
- ...

özel olarak,
- belediyeler, - kamu kurumlarý
- ses / görüntü teknolojileri þirketleri
- reklam ajanslarý
- fotoðraf stüdyolarý
- muhasebe / mali müþavirlik bürolarý
- kamuoyu araþtýrma þirketleri
- .... vs…

 

c)Data güvenliði konusunda almanýz gereken Öneri ve Önlemler

Acil durumlarda yapýlmasý gerekenler

Diskinizin tamamýna ya da ihtiyacýnýz olan veriye eriþememe halinizde mutlaka uymanýz gereken bazý kurallarý sizinle paylaþmak istedik

Kesinlikle tekrar tekrar denemeyin!:

Diske ya da ihtiyacýnýz olan veriye ulaþmakta problem yaþadýðýnýz zaman, bunu doðal olarak birkaç kez denemek isteyeceksiniz. Size önerimiz bu denemeleri kesinlikle uzatmamanýz. Eðer diskinizde fiziksel bir hasar varsa bu ýsrarlý tavrýnýz hasarý daha ciddi boyutlara taþýyabileceði gibi, hasarsýz olan bölümlere de sýçramasýna sebep olarak.

Hiçbir þey kaydetmeyin ve silmeyin!:

Bu gibi durumlarda kesinlikle diske yeni bir þey kaydetmeyin ve silmeyin. Teknik bilgiler yazýmýzda açýkladýðýmýz gibi veri dizilim mantýklarýndan dolayý, dosya yönetim sisteminiz yeni ekleyeceðini herhangi bir veriyi kayýp dosyanýzýn üzerine yazabilir ve bu sefer karþýmýza geri dönüþü çok daha zor olan bir veri kaybý senaryosu çýkar. 

Usb aracýlýðýyla tanýtýlan telefon hafýzasý ve Normal Hafýza kartlarýna dikkat:

Eðer hasar görmüþ veri MMC-SD gibi bir hafýza kartý içerisindeyse tüm kurallar yine geçerli olacaktýr. Dolayýsýyla kesinlikle üzerine yeni bir veri eklemeyin ve “silmeyin”. Bu gibi durumlar ilk akla gelen çözüm okunamayan hafýza kartýný bir baþka cihaz ile okumaya çalýþmaktýr. Bu her ne kadar mantýklý bir çare gibi gözükse de hafýza kartýnýzý okutmaya çalýþtýðýnýz bir baþka cihaz bu eriþim denemeleri sýrasýnda baþka referans verileri yazmaya çalýþabilir ve yine dönüþü zor hasarlara neden olabilir. 

Kendiniz müdahele etmeyin:

Diskinizin hasarlý olduðunu düþünüyorsanýz, hemen sisteminizi kapatýp elektrik baðlantýlarýný kesin. Eðer donanýmlar konusunda çok deneyimli deðilseniz, diskinizi kendiniz çýkartmaya çalýþmayýn. Bazý hasar durumlarýnda diskler ciddi fiziksel hassasiyete sahip olabilir. Bunun yaný sýra eðer diskinizen tuhaf sesler duyuyorsanýz, bilgisayarýnýzý kapattýktan sonra kesinlikle tekrar tekrar “açmayýn”, her açma denemeniz sesin sebep olduðu mekanik arýzayý önemli düzeyde arttýracaktýr.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat