Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Sosyal Aðlarda Bireysel Güvenlik

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8470
Tarih: 27-04-2024 Saat 07:16


Konu: Sosyal Aðlarda Bireysel Güvenlik
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Sosyal Aðlarda Bireysel Güvenlik
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 18:11

 
Günümüzde sosyal aðlarýn popülerleþmesiyle insanlar Ýnternet’i arkadaþlarý ve aileleri ile iletiþim kurmanýn temel þekli olarak kullanmaya baþladýlar. Sosyal aðlar aracýlýðýyla mesajlaþmak, resim, video, ses dosyasý paylaþmak ve anlýk iletiler ile haberleþmek hepimizin günlük hayatýnda önemli yer tutar hale geldi.

Facebook, MySpace, Twitter, Windows Live Spaces gibi sosyal aðlarý kullanýrken basit noktalara dikkat ederek bireysel güvenliðinizi saðlamanýz mümkün. Ýþte o ipuçlarý:

1. Baðlantý adreslerine týklamadan önce iki defa düþünün.

Baðlantý adreslerinin (linkler) sosyal aðlar üzerinde paylaþýmý son derece popülerdir. Size gönderilen baðlantý adreslerine týklamadan önce kimden geldiðine ve hangi adrese yönlendirildiðine dikkat edin.

2. Bir mesajýn görünen kiþiden geldiðine emin olmayýn.

Bir arkadaþýnýzdan geliyormuþ gibi görünen mesajlara bile þüphe ile yaklaþýn. Kiþilerin hesaplarýný ele geçiren saldýrganlar her gün on binlerce ileti göndermektedir.

3. Sosyal aðlara e-posta þifrelerinizi vermeyin.

Tüm arkadaþlarýnýzýn e-posta adreslerinin sosyal að tarafýndan ele geçirilmesini engellemek için e-posta adresinizin þifresini sosyal aðlara vermeyin. Sosyal aðda arkadaþlarýnýzý isimleri ile arayarak bulmayý tercih edin.

4. Sosyal að sitesinin adresini kendiniz yazýn.

Oltalama (phishing) saldýrýlarýndan korunmak için e-postalarýn içinde gelen baðlantý adreslerine týklamak yerine kullandýðýnýz sosyal aðýn adresini web tarayýcýnýza kendiniz yazýn.

5. Arkadaþ listenizde seçici olun.

Kimlik hýrsýzlarý sizinle ilgili bilgi edinmek için sahte hesaplar açarak sosyal aðlarý kullanýrlar. Arkadaþ seçimi yaparken dikkatli olun. Sizinle arkadaþ olmak isteyen kiþilerin kim olduðunu bilmiyorsanýz arkadaþ listenize eklemeyin. 

6. Sosyal aðýnýzý dikkatli seçin. 

Söz konusu olan kiþisel bilgileriniz olduðundan sosyal að sitelerinin güvenlik ve gizlilik ayarlarý son derece önemlidir. Güvenlik ve gizlilik ayarlarý tatmin edici olmayan sosyal aðlarý tercih etmeyin. 

7. Sosyal aðlara yazdýklarýnýzýn kalýcý olabileceðini unutmayýn.

Sosyal aðlarda yazdýklarýnýzýn tamamý bir yerde kaydedildiðinden bu verilere hiç beklemediðiniz zamanlarda eriþilebileceðini unutmayýn. Yazacaðýnýz her þeyin kalýcý olduðunun farkýnda olup bilinçli davranýn.

8. Ek özellikleri kurarken dikkatli olun. 

Sosyal aðlarda bulunan ek özellikler genellikle 3. Parti yazýlýmcýlar tarafýndan hazýrlanan uygulamalardýr. Bilgisayar korsanlarý bu uygulamalarý kullanarak kiþisel bilgileri çalabilmektedir. Bu uygulamalarý yüklemeden önce ne iþe yaradýðýný ve nelere yetkisi olduðunu kontrol edin, varsa kullaným sözleþmesini okuyun. 

9. Ýþyerinizde sosyal aðlarý kullanmadan önce iki defa düþünün. 

Bu iþlem iþyerinizdeki çalýþma politikasýna aykýrý olabileceði gibi kiþisel bilgilerinizin ifþa edilmesine de sebep olabilir.

10. Çocuklarýnýzla sosyal aðlar hakkýnda konuþun.

Çocuklarýnýzýn sosyal aðlarý kullandýðýný biliyorsanýz bu aðlarýn kullanýmý ile ilgili olarak onlarý bilinçlendirin.

Saygýlar.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: hackers_kral
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 23:28
Sosyal að kullananlarýn  dikkat etmesini tavsiye ederim
 
Güzel bilgiler teþekkürler .
 
 
 


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat