Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Dikkat! Mail adresiniz satýlmýþ olabilir

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8449
Tarih: 02-05-2024 Saat 20:39


Konu: Dikkat! Mail adresiniz satýlmýþ olabilir
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Dikkat! Mail adresiniz satýlmýþ olabilir
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 16:53

Size de böyle bir mail gelirse...

Dikkat! Mail adresiniz satýlmýþ olabilir
Hýzla geliþen teknoloji hemen her alanda hayatý kolaylaþtýrýyor. Fakat özel hayat için ayný sözleri söylemek pek mümkün deðil...
 
Çünkü nasýl internet teknolojisi her geçen gün yeni hizmetler sunuyorsa insanoðluna, bu alaný kýsa yoldan, hem de özel hayata müdahale ederek para kazanma fýrsatý olarak görenlerin sayýsý da anbean artýyor.
 
'Kiþisel mail adresleriniz hiç haberiniz olmadan kiþi veya þirketlere satýlýyor.' diyelim de sorun hemen anlaþýlsýn. Belki sizin de mail kutunuza düþmüþtür bu türden satýþ ilaný. 'Tamamen güncel mail adresleri tek pakette!' Hem de siz zorlanmayýn diye gruplara bile ayýrmýþlar. Þehir þehir, firma firma ve tabii ki kiþisel mail adresleri. 'Hayýr ben reklam ya da dolandýrýcýlýk amaçlý spam mailler göndererek tüm Türkiye'yi internet kullanmaktan býkar hale getirmek istiyorum.' diyenler için Türkiye'den hatta dünyadan toplu mail adresleri bile var. Fiyatlar da çok yüksek deðil hani. Türkiye'den yaklaþýk 4 milyon mail adresini içeren paket sadece 60 lira! Ýsteðe dayalý liste hazýrlatýlabiliyor ayný zamanda. Onun ücreti de 50 lira! Peki bu mail adreslerini nasýl elde ediyorlar? Mail adreslerine en basit ulaþma alaný tabii ki forumlar ve dahi gruplar. Hem de bu yöntem en güvenilir olaný. Çünkü bütün mail adresleri güncel ve iþe yarar, yani satýlabilir durumda! Herhangi bir foruma veya gruba üye olan satýcý, o alandaki bütün kiþisel mail adreslerini rahatlýkla toplayabiliyor.
 
Artýk bunlarý sýnýflandýrarak paket haline getirmek ve satýþa sunmak çok da zor olmasa gerek. Bu türden satýþ yapan bir site, mail kaynaklarýný þöyle açýklamýþ: "Mail toplama programlarý, il ve ilçe ticaret odalarý, meslek odalarý arþivleri, hosting ve domain firmalarý ve çeþitli yurtdýþý kaynaklardan oluþmaktadýr." Mail listelerini hazýrlarken ellerindeki verileri beþ ayrý süzgeçten geçirdiklerini de hatýrlatmýþlar. Onlarý bu açýklamayý yapmaya iten nedeni de þöyle belirtmiþler: "Hatalý yazýlmýþ adresler, tekrar eden mailler, sayýsal deðerlerle baþlayan adresler, türetme ve sahte adresler ve þu anda kullanýmda olmayan adresler tamamen ayýklanýr. Bu iþlemin sonucunda, elimize geçen tüm verileri profesyonel yazýlýmlar sayesinde tek tek kontrol etmekte ve sadece güncel ve kullanýlabilir durumda olan mail adreslerini hizmetinize sunmaktayýz. Satýþýný yapmýþ olduðumuz adreslerimiz % 99 oranýnda güncel ve saðlýklý datalardýr." Yani kiþisel mail adresiniz spam saldýrýsýna tam anlamýyla hazýrsa müþteriye sunuluyor.
 
Millet olarak spam maillerden çekmemizin en büyük sebebi bu alanda yasal bir düzenlemenin olmamasý. Ýnternet hukuku uzmaný Yrd. Doç. Dr. Emrehan Ýnal, yasal boþluðun fýrsat bilinerek mail ticaretinin yapýlmasýnýn çok rahatsýz edici bir durum olduðunu belirtiyor. Aslýnda temel sorunun spam maillerin alýcýlara gönderilmesiyle ilgili bir düzenleme yapýlmamýþ olmasýndan kaynaklandýðýný ifade eden Emrehan Ýnal, Avrupa Birliði (AB) mevzuatýndan örnek veriyor: "Normalde spam mail gönderilmesinin herhangi bir hukuki cezasý yok. Fakat spam maili gönderen kiþi veya kurumun, o mailin içeriðine alýcýnýn 'ben bu maili istemiyorum' ekini koymasý gerekiyor. Yani spam mail gönderenlerin önceden rýza almasý gerekiyor. Eðer kiþi 'istemiyorum' ekini týkladýðý halde spam mail tekrar gönderilirse iþte o an hukuki boyut baþlýyor. Yani spam mail gönderilmesinin deðil rýza alýnmadan spam mail gönderiminin cezalandýrýlmasý gerekiyor."
 
Youtube hassasiyeti spam maillerde yok.
 
Tüketiciler Birliði Baþkaný Nazým Kaya ise kiþisel mail adreslerinin yasal boþluk nedeniyle ticaret unsuru haline getirilmesini deðerlendirirken ilginç bir noktaya dikkat çekiyor. Video paylaþým sitesi YouTube için gösterilen hassasiyetin bu rahatsýz edici ticaret faaliyeti için gösterilmediðini dile getiriyor. Ülkemizde bin 280 düþünce sitesinin kapatýldýðýna dikkat çekerek sözlerini þöyle sürdürüyor: "Fakat sadece bu spam maillere, bu iþin ticaretine karþý bir uygulama yok. Banka þifrelerini talep eden mail trafiðine karþý hiçbir þey yok. Herkes gayet faal maalesef."
 
Baþkan Nazým Kaya, kiþisel mail adreslerini bir þekilde toplayýp kiþi veya kurumlara satanlarýn en azýndan mail saðlayýcýlar tarafýndan engellenmesi gerektiðini söylüyor. "Çünkü mail adresleri kiþisel, gizli bir bilgidir." diyor. Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu'nun da üzerine düþeni yapmasý gerektiðini ifade eden Nazým Kaya, "Tüketicinin üzerinden birileri bunu servet kaynaðý olarak kullanýyor. YouTube'a gösterilen hassasiyetin birazýnýn spam maillere gösterilmesi gerekiyor. Fikir platformlarý kapatýldý bu ülkede. Fakat birçok gayri meþru site, dolandýrýcýlýk amaçlý çalýþan site hâlâ yayýnda." diye konuþuyor.
 
 
Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat