Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Bilim ve Teknoloji
Forum Tanımlaması: Bilimsel veriler, uzay bilimleri, bilgisayar teknolojilerindeki yeni gelişmeler, yeni çıkan dijital ürünler, yeni icat ve buluşlar... ve dahasına bu bölümden ulaşabilirsiniz.
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7262
Tarih: 05-05-2024 Saat 09:12


Konu: Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!
Mesajı Yazan: Fırtına
Konu: Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!
Mesaj Tarihi: 21-02-2009 Saat 19:27
 
 
 
 
 
Türkiye'nin en büyük teleskobunun Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi'ne kurulacak.

ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Osman Demircan, dünyada çapı 10 metre olan teleskopların bulunduğunu, 25 metre çapındaki teleskopların yapılmasının da planlandığını söyledi.

Bu teleskopların, fiyatı yüksek olduğu için birkaç ülke tarafından ortaklaşa kullanıldığını belirten Demircan, genellikle Havai ve Kanarya adalarına konulduğunu, çünkü buraların, teleskopların kullanımı için atmosferik açıdan ideal yerler olduğunu kaydetti.

Demircan, bazı ülkelerin teleskoplarının yalnızca kendileri tarafından kullanıldığını, örneğin Almanya'nın 3,5 metre, Fransa'nın 2 metre çapında teleskoplarının bulunduğunu ifade ederek, teleskobu bulunmayan ülkelerin bu çalışmalardan mahrum kaldıklarını dile getirdi.

Prof.Dr. Osman Demircan, ÇOMÜ'nün, 1 milyon TL'ye Almanya'daki bir firmaya yaptırdığı 122 santimetre çapındaki teleskobun, Türkiye'nin en büyük teleskobu olduğunu bildirdi.

Şu an yapılmakta olan teleskobun, Türkiye'nin hiç bir ülkeye bağımlı kalmadan kullanabileceği ilk ve tek teleskop olacağını ifade eden Demircan, "bu teleskop, Marmara Bölgesi'ndeki tüm üniversitelere açık olacak. Özellikle İstanbul'dan bu teleskobu kullanmak için çok sayıda bilim insanı Çanakkale'ye gelecek. Buradaki gözlem zamanının yüzde 90'ından fazlasını ise üniversitemiz kullanacak" dedi.

http://www.veteknoloji.com/turkiye-nin-en-buyuk-teleskobu-13346-.html - Kaynak


-------------

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat