Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

IRC Hakkýnda Bilgi

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar
Forum Adı: MIRC Genel
Forum Tanımlaması: Mirc hakkýnda aradýðýnýz herþey bu bölümde
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=6342
Tarih: 20-04-2024 Saat 09:11


Konu: IRC Hakkýnda Bilgi
Mesajı Yazan: invertor
Konu: IRC Hakkýnda Bilgi
Mesaj Tarihi: 26-12-2008 Saat 01:09
IRC nedir?
IRC (Internet Relay Chat - Internet Aktarýmlý Sohbet) Dünyanýn her yerinden insanlarýn katýlýp konuþtuðu, daha doðrusu yazýþtýðý, sanal bir buluþma ortamýdýr. mIRC’in kullanýmýyla küçük bir program IRC network’ünde bulunan bir servera baðlanýr. Bütün serverlar birbirine baðlýdýr ve mesajlar bir kullanýcýdan diðerine IRC network’ünde ulaþtýrýlýr. Bu sayede binlerce IRC kanalýnda, yüzlerce IRC network’ünde ya da sadece bir kiþiyle özel olarak tartýþmalara ve sohbetlere, siz veya onlar dünyanýn neresinde olurlarsa olsunlar, katýlabilme imkaný bulacaksýnýz.


IRC dünyasý
Tasalanmayýn, size mIRC’in kurulumu ve bilgisayarýnýza almanýz ile ilgili bilgileri vereceðiz. Eðer daha önceden yaptýysanýz hemen kurabilirsiniz, eðer bugün deðilse yarýn mutlaka. Aþaðýda belirtilen bilgileri okumaya ve takip etmeye baþlayabilirsiniz.
Birþeyler kaçýrýrsanýz paragrafý tekrar okuyun. Eðer ilk seferinde anlayamazsanýz, baþka adreslerde de bilgiler bulabilirsiniz.
mIRC nedir?
IRC’yi kullanmak için küçük bir programa (mIRC) yada web chatlere ihtiyacýnýz var. mIRC oldukça kullanýþlý bir IRC programýdýr. mIRC’i bedava olarak Mirc.Com ’dan indirebilirsiniz.


mIRC Programý bilgisayara nasýl kaydedilir?
mIRC kendi kendini bilgisayarýnýza kuran bir program olarak tasarlanmýþtýr, diðer Internet programlarýnda olduðu gibi. Öncelikle hangi mIRC yayýmýný kullanmanýz gerektiðini bulmalýsýnýz. mIRC 16 bit ve 32 bit yayýmlarýyla bulunmaktadýr. 16 bit yayýmý eski iþletim sistemleri için geçerlidir, mesela Windows 3. 1 yada 3. 11. 32 bit yayýmý ise Windows 95, 98, 2000 ve NT için geçerlidir.
16 bit için olan sürümü mircxxs. exe olarak adlandýrýlmýþtýr. "s" harfini gördünüz mü? Bu 16 (sixteen)’ý anlatmaktadýr. 32 bit için olan ise mircxxt. exe’dir. Buradaki "t" ise 32 (thirty-two)’yu belirtmektedir.


Seçiminizi yaptýðýnýza göre þimdi download iþlemine geçebilirsiniz. Internet Browserýnýzý çalýþtýrýn ve Mirc.Com adresine baðlanýn. Dosyayý harddiskinizde belirlediðiniz ve daha sonra kolayca bulabileceðiniz yere alýn. mIRC’yi makinenize indirmek birkaç dakika sürebilir.


Programýn bilgisayara kurulumu
Dosyayý aldýktan sonra kurulumuna baþlayabilirsiniz. Download ettiðiniz dosyayý harddisk’inizde bulun. Bulduktan sonra dosyanýn üstüne fareyle çift týklayýn. Bu kurulumu baþlatacaktýr. Program size lisans dosyasýný okumanýzý ve mIRC’i nereye kurmak istediðinizi (Destination Folder=Hedef klasör’ü) soracaktýr. Normal olarak C:mirc þeklinde kurulum en iyisidir. Kurulum boyunca bir kaç kere OK butonuna týklamak gerekecek. Ýþlemler bittiðinde artýk yeni bir dünyaya merhaba demeye hazýrsýnýz.

IRC Dünyasýna ilk adým
Artýk mIRC bilgisayarýnýza kuruldu ve kullanýma hazýr. Baþlamadan önce internet baðlantýnýzýn bulunmasýna dikkat edin. Modeminiz vasýtasýyla baðlantýnýzý kurun. Þimdi mIRC’in küçük ikonunu Start (Baþlat) kýsmýndan bulun ve týklayarak programý çalýþtýrýn.


mIRC ilk defa çalýþacak ve ayarlar (Options) menüsü belirecektir. Burada bazý temel bilgileri yazmalýsýnýz. En baþta "Connect" menüsü önemlidir. Diðer bölümleri unutup sadece Full Name, E-Mail address, Nickname ve Alternate kýsýmlarýný doldurun;


Örnek:
Full name: Gerçek Adýnýz (örn, Serhat Sayar)
E-mail address: Elektronik Posta adresiniz. (örn, mailto:admin@ircde.net - admin@ircde.net )
Nickname: 1 den 9a kadar karakterli rumuzunuz. (örn, netcat)
Alternate: Eðer bir baþkasý normal rumuzunuzu kullanýyor ise bir tane daha belirtmelisiniz, böylece baðlantý sýrasýnda sorun olmasýn. (örn, Netcat)
Gerçek adýnýzý ve E-Postanýzý belirtmek zorunda deðilsiniz. Hey, küçük "Invisible" kutusunu gördünüz mü? Size tavsiyemiz bunu aktif hale getirin, yani tik iþareti koyun, böylece Server genelinde yapýlan aramalarda kimse sizi bulamasýn.


Ýþte þimdi herþey baðlanmanýz için hazýr. "Connect to IRC Server" düðmesine týklayýn ve IRC dünyasýna hoþgeldiniz.
Kanal ismi boþluðuna örnek olarak #iRcDe yazýp Join butonuna týklarsanýz o kanala girmiþ olursunuz. En iyisi de bütün bu iþlemleri bir daha yapmak zorunda kalmayacaksýnýz.


Neler oluyor?
Olaylarý basit karþýlayýn ve bir süre etrafa bakýnýn. Pekçok þey olup bitiyor mIRC (ümitle) bir server’a baðlanmýþ olmalý. Bu server size sistemiyle ilgili mesajlarý "Status" penceresinden gönderiyor. Ayrýca mIRC’in kanallar menüsünün de açýlmýþ olmasý gerekiyor. Ona dikkatlice bakýn. IRC’nin en popüler kanallarý gözüküyordur. Bunlardan birini seçip çift týklayabilir ya da üstteki kýsma kanal ismini yazýp "Join" tuþuna basabilirsiniz.


Bir kanala katýldýðýnýzda yeni bir pencere açýlýr. Sað tarafta görülen isimler kanalda o anda sohbet edenlerdir. Sol tarafta ise sohbetler, kanala girenler, çýkanlar ve sohbetler gözükür. Alttaki tek satýrlý mesaj kutusuna "Selam!" yazýn. Ýþte sohbete girdiniz. Keyifli dakikalar ve bol sohbetler.


Kanaldan çýkmak için ise sol-üstte bulunan "Close", çarpý iþaretine týklayýn.


Muhabbet, Eðlence, Zevk
Elbette öyle. . Gördüðünüz gibi IRCye baðlanmak o kadar da zor deðilmiþ. Ve artýk siz keþfetmelisiniz. Karþýnýza çýkan kanallar listesi IRC networkte bulunan binlercesinden birkaçý sadece. /list yazarak hepsini görebilirsiniz.


Ýpucu: "Commands" menüsünde - ekranýn en üstündeki- bütün temel mIRC komutlarý yer almaktadýr. Eðer ne yaptýðýnýzý bilmiyorsanýz bunlar faydalý olabilir.


Diðer IRC networklerine de baðlanmanýz mümkün. File/Options/Connect kýsmýndan farklý IRC networkleri yada serverlarý seçebilirsiniz. Bu seçimden sonra "Connect to IRC Server" tuþuna týklayarak baðlanabilirsiniz. Deneyin!


Eðer arkadaþlarýnýzla buluþmak istiyorsanýz onlarla ayný IRC serverýna baðlandýðýnýza emin olun. Kanalý bilip, serverdan haberi olmamak, ana caddeyi bilip aramanýz gereken þehri bilmemek gibidir.


mIRC’i kurmanýzdan sonra biraz tecrübe kazanmanýz size kalmýþtýr. Ýlk baþta herþey oldukça karmaþýk gibi görünür ama herþeyi tamamen bilmenize gerek yoktur zaten. Ve unutmayýn, her zaman size yardýmcý olmak isteyen arakadaþ canlýsý insanlar olur. Sadece sormayý deneyin!


IRC baðlantýnýzý sol üst köþede bulunan düðmeye týklayarak sonlandýrabilirsiniz. Bu küçük bir baðlayýcýyý gösterir. Baðlantýnýz kesemeden önce diðer düðmelere basmayý deneyin. Bunlara daha sonra ihtiyacýnýz olabilir.


Ne nedir?
NICKNAME: NICK olarak da kýsaltabileceðimiz, RUMUZ mahiyetindeki herkiþiye özel bir isim. Nick olarak adýnýzý kullanabileceðiniz gibi, diðer hoþunuza giden takma isimleri de kullanabilirsiniz. Bonny, RED_OCTOBER gibi. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, ayný anda, ayný ortamda bir nickten iki tane olamaz. Böyle bir durumda server sizi uyaracak ve de baþka bir nick almanýzý söyleyecektir. Gene nick seçiminde önemli bir nokta sizin gerçek hayattaki kimliðinizi yansýtmamasý. Nede olsa sanal olan bir ortamda gerçek kimliðinizi saklamak sizin hakkýnýz.
SERVER: IRC sunucusu; insanlarýn ayný ortamda birbirlerini bulabilmeleri için temel çatý.
CHANNEL: # ön takýsýný alan, IRC SERVER üzerindeki bir yada daha fazla user’in oluþturduklarý, genelde belli bir konu üzerinde konuþtuklarý, yazýlan herþeyin diðer kullanýcýlara da paralel bir þekilde iletildiði ortam.
PRIVATE (MSG, QUERY, WISPER): Özel olarak da adlandýrýlan, iki kullanýcý arasýnda diðer kiþilerin göremeyeceði sadece iki kiþinin konuþmasýný saðlayan ortam.
OP: Operatorun kýsaltmasý olan bu deyim, kanaldaki (channel) yöneticilerine verilen isimdir. Nickname’lerinin baþýnda @ iþareti bulunmaktadýr. Bu kiþiler kanaldaki güvenlikten sorumludur ve de kanal kuruculari tarafýndan görevlendirilirler.
IRCOP: IRC SERVER’lardaki güvenlik görevlisi. Size küfreden, rahatsýzlýk verenlere gerekli uygulamayý yapan, bulunduðunuz serverin diðer ayarlarýný halleden kiþi.
SERVICES’lar: Bir takým kanal ve nick güvenliðini saðlayan, karþýlýklý e-mail gibi mesajlaþmayý saðlayabilen otomatik sistem. Genelde 3 bölümden olusur: CHANSERV, NICKSERV ve MEMOSERV(Service’larýn kullanýmý hakkýnda detaylý bilgiyi Services’lar bölümünde bulabilirsiniz)
BOT: Robotlarýn kýsaltýlmýþ adý. BOT’lar odalarda durup otomatize edilmiþ iþleri yapar, kanalý korurlar. Örneðin iyi ayarlanmis bir bot, odadaki küfredenleri otomatik olarak atabilir. Botlar genelde yöneticileri ellemedikçe konuþmaz.
KICK: Odadan birisini atmak için kullanýlýr. Kick yemek odadan atýlmak anlamýna gelir. Bir kanaldan bir user’i sadece odanýn OP’lari atabilir.
OPlanmak: Odada yönetici konumuna gelmek demektir. Ancak bir op baþkasýný oplayabilir, yani baþkasýna op yetkisi verebilir. OP olan kiþilerin nick’lerinin yanýnda @ iþareti vardýr.
BAN: Kanaldan (oda; channel) birisini ebedi olarak atmak anlamýna gelir. BAN yiyen kiþi o odaya bir daha giremez taki BAN’i açýlana kadar. BAN’i sadece kanalýn OP’lari atabilir.
INVITE: Davetiye anlamýna gelir. Kanal oplarý baþka birisini isteklerine göre odaya invite edebilir, yani kanal’a davet edebilir. Davet edilen kiþi isterse girer isterse girmez kanala.
KILL: Sadece IRCOP’larýn kullanabildikleri bu komut ile user’in geçici bir süre için server ile olan baðlantýsý kesilir. Kiþi tekrar server’a giriþ yapinca (login yapmak) kaldýðý yerden devam edebilir.
K-LINE: IRCOP’larin bi komutu olan KLINE ile kiþi server’lardan ban edilir, yani server ile baðlantýsý IRCOP’un tanýmladýðý zaman zarfi için kesilir. örneðin KÜFRETMEK, diðer insanlarý rahatsiz etmek birer KLINE sebebidir.


-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat