Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

TAHIL GÝREN EVE DOKTOR GÝRMEZ!!!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5580
Tarih: 06-05-2024 Saat 12:44


Konu: TAHIL GÝREN EVE DOKTOR GÝRMEZ!!!!!
Mesajı Yazan: hemþirerose
Konu: TAHIL GÝREN EVE DOKTOR GÝRMEZ!!!!!
Mesaj Tarihi: 15-11-2008 Saat 14:09
Tahýl giren eve doktor girmez!

Tahýllar, baðýrsak kanserinden kadýn hastalýklarýna kadar pek çok rahatsýzlýðýn önüne geçmede etkili

TAYLAN KÜMELÝ / bir kibrit kutusu lezzet


Dört temel besin grubundan biri olan tahýllar, vücudun enerji ihtiyacýnýn büyük çoðunluðunu karþýlamasý nedeniyle beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Önemli olan bu besin grubu içerisinde doðru seçimler yapmak, büyük ölçüde karmaþýk karbonhidratlarý tercih etmektir. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken, kalorisi azaltýlmýþ ve B grubu vitamin içeren diyet ürünler de tercih edilebilir, ancak bu ürünler kalorisiz olarak düþünülüp aþýrý miktarlarda tüketilmemelidir.
Tahýl taneleri temel olarak yüksek posa, düþük yað, yüzde 10-15 oranýnda protein, niþasta, B ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ile elementler içermektedir. Ancak öðütme iþlemi sýrasýnda bu deðerli besin beyazlaþtýrýlarak maalesef en faydalý kýsýmlarý ziyan edilir.

Menopoz döneminde yiyin
Tam tahýl taneleri, hem pek çok kronik hastalýðý önlediðinden, hem de zayýflama diyetlerinde tokluk hissi saðladýðý için beslenmemizde sýklýkla kullanýlmalýdýr.
Tahýllarýn özellikle mide ve kolon kanseri ne ve kardiyovasküler hastalýklara karþý koruyucu olduðu ispatlanmýþtýr.
Tam tahýl taneleri, içeriðindeki koruyucu bileþikler, posa, dirençli niþasta sayesinde baðýrsak çeperine koruyucu kalkan olur, yüksek lif oranýyla da baðýrsak aktivitesini artýrarak kabýzlýk sorunlarýný önleyebilir. Tahýllar bileþimlerindeki bitkisel östrojenler ile potansiyel hormonal etkileriyle kadýnlarda östrojen seviyelerini dengeleyerek günümüzde pek çok kadýnýn þikâyetçi olduðu kist ve miyom oluþumunu engellemede de etkilidir. Ayrýca tam tahýllarýn menopoz sýrasýndaki yorgunluk, ateþ basmasý ve ruhsal durumdaki dengesizlikleri normale döndürebildiði de saptanmýþtýr.


Bulgur
Çok besleyici olan bulgur zengin bir folik asit kaynaðýdýr. Çocuklar ve hamile kadýnlar için çok önemli bir besindir. Toplam yað oraný düþüktür ve doymamýþ yað asitleri içerir. Kolesterol içermez. Buðdayýn sahip olduðu besinler piþirme iþlemi sýrasýnda tane tarafýndan emilen suyla tanenin içine nüfuz eder ve besin deðeri kaybolmaz. Bulgur yüksek mineral ve posa nedeniyle besin emilimini hýzlandýrýr, kabýzlýðý engeller ve kolon kanserini önler.
http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/sag86.html -



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat