Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

DÝÞ BAKIMINDA YAPILAN OTUZ BÜYÜK HATA!!!!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5442
Tarih: 28-04-2024 Saat 18:00


Konu: DÝÞ BAKIMINDA YAPILAN OTUZ BÜYÜK HATA!!!!!!
Mesajı Yazan: hemþirerose
Konu: DÝÞ BAKIMINDA YAPILAN OTUZ BÜYÜK HATA!!!!!!
Mesaj Tarihi: 13-10-2008 Saat 18:52
Diþ bakýmýnda yapýlan 30 büyük hata
Kimimiz aðrýyý keser diye diþe raký ya da tuz basýyoruz, kimimiz diþi kanayýnca seviniyoruz ama...

Diþ bakýmýnda ‘þehir efsaneleri’ ve kulaktan dolma bilgiler bakýmýndan hayli zenginiz! Diþleri çizer diye macun kullanmayanlar, daha iyi temizler diye en sert diþ fýrçasýný arayýp bulanlar, diþleri kanadý diye sevinenler, ‘çürükler kalýtsaldýr, çarpýk diþler doðuþtandýr’ deyip kaderine boyun eðenler…

Kimimiz protezleri çamaþýr suyuna koyuyoruz, kimimiz aðrýyý keser diye diþe raký, tütün ya da tuz basýyoruz. Ama en önemlisi de diþ aðrýsýndan duramayacak hale gelinceye kadar diþ doktoruna gitmeyi düþünmüyoruz… Hal böyle olunca da aðýz ve diþ saðlýðýnda sýnýfta kalýyoruz!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Aðýz ve Diþ Saðlýðý Uzmaný Dr. Ahmet Mihmanlý, aðýz ve diþ saðlýðý konusunda yaptýðýmýz hatalarý ve topluma yerleþmiþ yanlýþ inanýþlarý anlattý:

1-    SERT DÝÞ FIRÇASI DAHA ÝYÝ TEMÝZLER: Ýyi fýrçalamak; fýrçanýn sertliðiyle deðil, fýrçalama tekniðiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diþ fýrçalarý kullanýlýr. Çok sert fýrçalar, diþleri aþýndýrabilir. Çok yumuþak fýrçalar ise diþleri temizlemeyebilir.

2-    SERT FIRÇALAMAK DÝÞLERÝ DAHA ÝYÝ TEMÝZLER: Diþleri sert fýrçalamak; diþleri temizlemek yerine, ‘fýrça çürüðü’ dediðimiz aþýnmalara neden olur. Diþlerin mine tabakasý aþýndýðý için, alttaki sarý tabaka ortaya çýkar ve diþler daha sarý gözükür. Ayrýca sert fýrçalamak, diþlerde hassasiyete ve diþ eti çekilmesine neden olur.

3-    DÝÞ MACUNUNU FAZLA KULLANMAK DÝÞLERÝ ÇÝZER: Diþlerin mine tabakasýnýn çizilmesi; macunun fazla kullanýlmasýyla ilgili deðil, kullanýlan macunun granüllerinin büyük olmasýyla ilgilidir. O yüzden granülleri büyük olan macunlarýn uzun süreli kullanýmýndan kaçýnýlmalý. Fýrçanýn üzerine konulan macunun miktarý ise ‘mercimek tanesi’ büyüklüðünde olmalý.

4-    KARBONAT VE TUZLA FIRÇALAMAK DÝÞLERÝ BEYAZLATIR: Bu maddeler iri granüllü olduðu için diþin mine tabakalarýný çizer ve aþýndýrýr. Bunun sonucunda; diþin parlaklýðý gider ve yediðimiz ve içtiðimiz besinlerle, diþler daha kýsa zamanda renkleþmeye baþlar.

5-    SARI DÝÞLER DAHA SAÐLAMDIR: Diþin rengi diþin saðlamlýðýný belirlemez.


DÝÞ FIRÇASI VE MACUN ISLATILMAZ!

6-    DÝÞLER, MACUN VE FIRÇA ISLATILARAK FIRÇALANMALI: Diþ fýrçasý, fýrçalamaya baþlamadan önce ýslatýlmamalýdýr. Çünkü; fýrça kýllarý ýslatýlýnca, sertliðini kaybeder. Macunun köpürmesi için de yeterli sývý aðýzda mevcuttur.

7-    MACUN KULLANMAYA BAÞLADIKTAN SONRA DÝÞLERÝM ÇÜRÜDÜ: Macun; diþleri fýrçalarken sabun görevi görür ve içeriðinde diþlerde biriken mikroorganizmalarý yok etmek için etken maddeler vardýr. Yani çürümeye neden olmaz.

8-    ÇÜRÜKLER GENETÝKTÝR, NE YAPARSAN YAP DÝÞÝN ÇÜRÜR: Bireyler arasýnda çürüðe yatkýnlýk farklý olabilir. Fakat kötü beslenme alýþkanlýðýnýn düzeltilmesi, aðýz hijyenine önem verilmesi ve düzenli diþ hekimi kontrolleri durumunda çürüðe yatkýnlýðýn bir önemi kalmaz.

DÝÞLER KAHVALTIDAN SONRA FIRÇALANIR

9-    DÝÞLER KAHVALTIDAN ÖNCE FIRÇALANIR: Diþler günde en az iki kez, kahvaltýdan sonra ve yatmadan önce fýrçalanmalý. Diþ fýrçalama iþlemi bitince, dilin üst kýsmý da yumuþakça fýrçalanmalý.

10-    ESTETÝK DÝÞ DOÐUÞTAN OLUR, ÇARPIK DÝÞTEN KURTULUÞ YOK: Diþ düzeltme (ortodonti); diþler aðýzda mevcut olduðu sürece her yaþta uygulanabilir. Ortodontik tedavi sayesinde; diþler mevcutsa, her yaþta düzeltme yapýlarak, güzel gözüken diþlere sahip olunabilir.

11-    HER BÜNYE ÝMPLANTI KABUL ETMEZ: Ýmplant; eksik olan diþlerin yerine çene kemiðine yerleþtirilen yapay diþ kökleri olarak tanýmlanabilir. Sadece yara iyileþmesini etkileyen bir sistemik hastalýk ile kontrol altýnda olmayan kalp ve þeker hastalýðý varsa yapýlmaz.

12-    HAREKETLÝ PROTEZLER ÇAMAÞIR SUYUNA KONURSA BEYAZLAR: Hareketli protezleri çamaþýr suyuna k****k zararlýdýr. Protezin kýrýlganlýðýný artýrýr ve protezin ömrünü azaltýr. Protezler için özel temizleme tabletleri vardýr; onlar kullanýlmalý.

13-    ÇEKTÝRDÝÐÝM 20 YAÞ DÝÞÝNÝN YERÝNE DÝÞ YAPTIRMALIYIM: Çekilen 20 yaþ diþlerinin yerine protez diþ yaptýrmaya gerek yoktur.

DÝÞÝNÝZ KANAYINCA SEVÝNMEYÝN BÝR DOKTORA GÝDÝN!

14-    DÝÞ RÖNTGENÝ ÇEKTÝRÝRSEM ÇOK FAZLA IÞIN ALIRIM: Diþ röntgenleriyle alýnan radyasyon çok azdýr. Bu radyasyon doðada alýnan radyasyondan daha azdýr.

15-    BEYAZLATMA (BLEACHÝNG) DÝÞLERÝ DAHA DA SARARTIR: Beyazlatma; normal diþ rengini daha da açmak için yapýlýr. Beyazlatmanýn ilk yapýldýðý dönemlerde; kahve, çay ve sigara gibi diþleri renklendirecek etkenlerden uzak durmak gerekir.  Beyazlatmayý yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanýn hiçbir yan etkisi yoktur.

16-    DÝÞ TAÞLARI TEMÝZLENDÝKTEN SONRA DAHA ÇOK DÝÞ TAÞI OLUÞUR: Düzenli ve doðru fýrçalama diþ taþý oluþumunu engeller. Altý ayda bir diþ hekimi kontrolü sayesinde; iyi fýrçalayamadýðýmýz alanlarda oluþan diþ taþlarý, hekim tarafýndan temizlenmiþ olur. Bunun da herhangi bir zararý yoktur.

17-    DÝÞ TAÞI TEMÝZLÝÐÝ DÝÞÝN MÝNESÝNE ZARAR VERÝR: Diþ taþý temizliði doðru uygulandýðý takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz. Çünkü diþ taþý temizliði iþleminde; diþ dokusundan deðil, diþ yüzeyine ait olmayan oluþumlar (plak, diþ taþý) uzaklaþtýrýlýr.

18-    DÝÞ FIRÇALARKEN DÝÞ ETLERÝNÝN KANAMASI ÝYÝDÝR: Diþ fýrçalarken görülen kanamalar, diþ eti iltihabýnýn belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diþ hekimine baþvurmak gerekir. Diþ etlerinin, kanamadan dolayý fýrçalanmamasý sonucu, mevcut iltihabi durum þiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fýrçalamalý ve diþ hekimine tedavi için baþvurmalý.

DÝÞ HEKÝMÝNÝN KAS GÜCÜNE DEÐÝL UZMANLIÐINA BAKIN!

19-    SÜT DÝÞLERÝ NASIL OLSA DÖKÜLECEK DOLGU GEREKSÝZDÝR: Süt diþinin erken çekimi, alttan gelen daimi diþlerde çapraþýklýða ve çene kemiði geliþiminde bozulmalara neden olur.

20-    ERKEK DÝÞ HEKÝMLERÝ DAHA ÝYÝ DÝÞ ÇEKER: Diþ çekimi belli prosedürler doðrultusunda uygulanan bir iþlem olup, uygulanan kuvvetle alakalý deðildir.

21-    ÇEKÝM ÝÇÝN KULLANILAN LOKAL ANESTEZÝKLER MORFÝNDÝR BAÐIMLILILIK YAPAR: Diþ hekimliðinde kullanýlan lokal anestezik maddeler morfin içerikli deðildir; alýþkanlýk yapmaz. Morfin, týp alanýnda sýnýrlý vakalarda kullanýlan bir ilaçtýr.

22-    DÝÞ ÇEKÝMÝ AVRUPA MALI MORFÝNLE YAPILIRSA AÐRIMAZ: Günümüzdeki lokal anestezik maddeler belli standartlarda üretilmiþtir. Avrupa malý olmasýna gerek yoktur.

23-    DÝÞ AÐRIYINCA DÝÞÝN ÜZERÝNE ASPÝRÝN, RAKI, KOLONYA, TÜTÜN VE TUZ k****k AÐRIYI KESER: Alkol ve alkol içerikli maddelerin diþ ve diþ eti bölgesine uygulanmasý sonucu diþ etlerinde ‘alkol-aspirin yanýðý’ denilen komplikasyonlara neden olur. Diþlerin üzerine uygulanan diðer maddelerin (tütün, tuz vb.) de aðrý kesici özellikleri yoktur. Aðrý, ancak mevcut sorun giderildiðinde ortadan kalkar.

24-    ÇÜRÜK DÝÞ ÇEKÝLDÝKTEN SONRA PÝS KAN AKITILMALIDIR, ÇEKÝLEN DÝÞÝN YERÝNÝ KANATMAK ÝYÝDÝR: Diþ çekiminden sonra, çekim boþluðuna hastanýn yaptýðý müdahaleler sonucu bölgenin sürekli kanatýlmasý ya da pýhtýnýn uzaklaþtýrýlmasý, diþ çekimi yapýlan yerin iltihaplanmasýna neden olur. Oluþan pýhtý korunmalýdýr.

HÝÇBÝR PROTEZ KENDÝ DÝÞÝNÝZÝN YERÝNÝ TUTMAZ!

25-    EN KOLAY ÇÖZÜM ÇÜRÜK DÝÞÝ ÇEKTÝRÝP KURTULMAK: Çürük diþ için mümkün olan her türlü tedavi uygulanmalý. Çünkü ne fonksiyon ne de estetik yönünden hiçbir protez kendi diþinizden daha iyi olamaz.

26-    AÐIZ KOKUSU HERKESTE OLUR VE GEÇMEZ: Aðýz kokusu; diþ çürüðü, diþ eti hastalýðý, sindirim sistemi ile ilgili rahatsýzlýklar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarý kaynaklý olabilir. Bu hastalýklarýn tedavisi sonucunda aðýz kokusu önlenebilir.

27-    DÝÞ TELÝ SADECE ÇOCUKLARDA KULLANILIR: Ortodonti (tel tedavisi) alanýndaki son geliþmeler sayesinde; tel tedavisi sadece çocuklara deðil, eriþkin hastalar için de uygulanabilir.

28-    HER HAMÝLELÝK BÝR DÝÞ GÖTÜRÜR: Her hamilelikte diþ kaybýnýn gerçekleþmesi söz konusu deðildir. Aðýz bakýmýnýn tam olarak saðlanamamasý, tedavi edilemeyen çürüklerin varlýðý ve diþ eti hastalýklarýnýn ilerlemesi durumunda diþ kayýplarý görülür.

29-    HAMÝLELÝKTE DÝÞ ETLERÝ KANAR ÇÜNKÜ DÝÞTEN KALSÝYUM ÇEKÝLÝYORDUR: Hamilelikteki diþ eti kanamasý, diþten kalsiyum çekilmesi nedeniyle olmaz. Kanamanýn nedeni; aðýz bakýmýnýn yeterli saðlanmamasý durumunda hamilelikteki hormonal deðiþiklikler sonucu diþ eti iltihabýnýn oluþmasý ya da mevcut diþ eti iltihabýnýn þiddetlenmesidir.

30-    HAMÝLELÝKTE DÝÞ TEDAVÝSÝ BEBEÐE ZARAR VERÝR: Acil olan diþ tedavileri, hamileliðin her döneminde yapýlabilir.
 
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=102473&cat=220&dt=2008/10/13 - kaynak


-------------



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Mesaj Tarihi: 14-10-2008 Saat 14:11
paylaþým için teþekkürler. 

-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat