Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

SÜPER LÝG'DE SKANDAL !

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Spor
Forum Adı: Futbol Genel
Forum Tanımlaması: Tüm takýmlar...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=4406
Tarih: 28-04-2024 Saat 12:43


Konu: SÜPER LÝG'DE SKANDAL !
Mesajı Yazan: CASPER
Konu: SÜPER LÝG'DE SKANDAL !
Mesaj Tarihi: 26-08-2008 Saat 10:21
ULUSOY YÖNETÝMÝ HATAYI GÝZLEMÝÞ, CEZAYI SÝVAS ÇEKMÝÞ !

Beþiktaþ, Trabzonspor ile geçen sezon deplasmanda oynadýðý maçta talimatlara aykýrý hareket etti. Olayý, Federasyon’un bilgisayarlý sistemi ortaya çýkarýldý. Hükmen yenilgiye yol açacak bu hata ise, Haluk Ulusoy ve yönetimi tarafýndan saklandý.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kimler oynamýþtý? Beþiktaþ’ýn, adý geçen maçta 18 kiþilik kadrosunda þu oyuncular yer almýþtý; Rüþtü Reçber, Ýbrahim Toraman, Gökhan Zan, Ýbrahim Üzülmez, Ali Tandoðan, Edouard Cisse, Serdar Kurtuluþ, Burak Yýlmaz, Rodrigo Tello, Mert Nobre, Delgado. Yedeklerde ise Atilla, Koray, Diatta, Mehmet Yozgatlý, Ricardinho, Bobo ve Higuain.

Milliyet'in haberine göre, geçen sezon oynanan Trabzonspor-Beþiktaþ maçýnda siyah-beyazlý ekibin esame listesine talimatlar emrettiði halde 22 yaþýndan küçük bir oyuncu yazmadýðý, hükmen yenilgiye yol açacak bu hatanýn dönemin Futbol Federasyonu tarafýndan gizlendiði ortaya çýktý.

Skandal, Sivasspor Baþkaný Mecnun Odyakmaz’ýn 21 Aðustos günü Futbol Federasyonu’na, “Söz konusu hata nedeniyle kulübümüz maðdur edilmiþ ve UEFA Kupasý’na gitmemiz engellenmiþtir” þeklindeki baþvurusu sonrasý patladý. Dilekçeyi inceleyen ve 20.10. 2007 tarihinde Avni Aker Stadý’nda seyircisiz oynanan maçta Beþiktaþ’ýn talimatlara aykýrý davrandýðýný tespit eden Federasyon, talimata göre itiraz 5 gün içinde yapýlmadýðý için Sivasspor’a olumsuz yanýt verdi, ancak konuyla ilgili soruþturmanýn derinleþtirilmesini ve ortaya çýkacak bilgilerin kamuoyu ile paylaþýlmasýný kararlaþtýrdý.

Sistem uyarmýþ
Ligler statüsünün “oyuncularýn uygunluðu” baþlýklý 9. maddesine göre Beþiktaþ Kulübü’nün 01.01.1985 veya daha sonra doðmuþ, en az iki yýl kulübe tescilli olmasý gereken bir Türk futbolcunun kadroda olmadýðý yolundaki hatayý federasyon tarafýndan kurulan bilgisayarlý sistemin tespit ettiði bildirildi. Olayýn saptanmasýndan sonra konunun Haluk Ulusoy baþkanlýðýndaki yönetim kuruluna intikal ettirildiði, ancak herhangi bir giriþimde bulunmadýðý öðrenildi.

Söz konusu otokontrol mekanizmasýnýn uyarýsýna raðmen Beþiktaþ’ýn hükmen yenik ilan edilmesi yerine skandalýn gizlenmesi, daha dikkat çekici bulundu. Bu arada Beþiktaþ Kulübü’nün de geliþmelerden haberdar olduðu, ancak sessizliðini koruduðu ileri sürüldü. Bu fahiþ hatanýn sorumlusunun ise o dönem de kulüp menajerliðini yapan Sinan Engin olduðu ifade edildi.

UEFA’dan oldular
Ligi statü gereði averajla Beþiktaþ’ýn altýnda dördüncü bitiren Sivasspor Kulübü’nün, baþvuruyu zamanýnda yapmadýðý için ret yanýtý almasýndan sonra UEFA Kupasý’na katýlamadýklarý için uðradýklarý maddi zararýn tazminini isteyeceði kaydedildi. Baþkan Odyakmaz’ýn bu yöndeki talebin kabul edilmemesi durumunda önce Tahkim Kurulu’na, sonra da Uluslararasý Spor Mahkemesi’ne giderek hakkýný arayacaðý bildirildi.

Beþiktaþ’ýn 3-2 galibiyetiyle sonuçlanan maçta talimatlara aykýrý olay gizlenmeseydi, siyah-beyazlý takým hükmen yenik ilan edilecek ve sezonu 58 puan yerine 55 puanda tamamlayacak, Sivasspor ise lig üçüncüsü olarak UEFA Kupasý’nda mücadele edecekti.

Talimat ne diyor?
Madde 9 (Oyuncularýn uygunluðu): Türkcell Süper Lig kulüplerinin katýlacaklarý resmi müsabakalarda, müsabakanýn oynanacaðý tarihte kulübe tescil edildiði tarih üzerinden en az iki yýl geçmiþ, 01.01.1985 ve daha sonra doðmuþ bir T.C. vatandaþý profesyonel futbolcuya 18 kiþilik müsabaka isim listesinde bulundurulmasý zorunludur.” Yine talimata göre Sivasspor, söz konusu skandalý tespit edip, liglerin tescil edildiði 5 Haziran’dan önce itirazda bulunsaydý, Beþiktaþ Kulübü hükmen yenik ilan edilecek ve UEFA Kupasý’na gidemeyecekti.
 
 
 
 
 
 
 
http://www.guncelhaber.com/Spor/Super-Ligde-Skandal-!-108365.html - kaynak
 
 
 
 


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat