Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

YABANCI GÖZÜYLE TÜRKLER VE OSMANLI

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Ödevler
Forum Tanımlaması: ödev ihtiyaçlarýnýzý burada paylaþabilirsiniz
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=2413
Tarih: 25-04-2024 Saat 08:07


Konu: YABANCI GÖZÜYLE TÜRKLER VE OSMANLI
Mesajı Yazan: GOLDMAN
Konu: YABANCI GÖZÜYLE TÜRKLER VE OSMANLI
Mesaj Tarihi: 19-12-2006 Saat 03:37
 

ýÜüYABANCI GÖZÜYLE TÜRKLER VE OSMANLI

"Padiþahýn imparatorluðunda herkes kendi halinde bahtiyar olabilirdi. Mutlak bir dini hürriyet hüküm sürerdi ve kimse þu veya bu inanca sahip olduðundan dolayý bir zorlukla karþýlaþmazdý."

Ünlü Türkolog Franz Babinger

"Belki de yakýnda himayeye muhtaç olacaksýnýz. Asla Rus'a yanaþmayýn, haindir sizi yok eder. Fakat kendinizi Osmanlýlar'a emanet edin, adil ve merhametlidirler."

Boðdan Beyi Büyük Stefan'ýn ölüm döþeðinde

oðullarýna vasiyeti

"Sizin gibi gözü doymaz prenslerin, toprak aðalarýnýn ve burjuvalarýn idaresi altýnda yaþamaktansa, Osmanlýlar'ýn idaresi fakirlere daha hayýrlýdýr."

Protestan Mezhebi'nin Kurucusu Martin Luther

"1526'da (Mohaç'a giden) 200.000 kiþi ekilmiþ tarlalara ayak basmadan ve tek bir ot koparmadan imparatorluðun Rumeli yakasýný bir baþtan bir baþa geçmiþtir."

Fransýz Yazar J. Michelet

"Bir asýr içinde yerlerini Osmanlý Ýmparatorluðu'na terk eden Balkan Hýristiyan Devletleri umumiyetle sanýldýðý gibi Hýristiyan dinini yoketmek isteyen mutaassýp bir düþmanýn sebep olduðu dini bir katastrofla ortadan kaldýrýlmýþ deðildirler."

Romen Tarihçisi ve Devlet Adamý Iorga

"Türk hakimiyetinden yerli Hýristiyanlar bu bakýmdan da memnundular ki Türkler gelmeden önce ülkeleri devamlý asayiþsizlik ve tahribat içindeydi. Þimdi ise sükun hüküm sürüyordu... Viyana bozgunundan sonra Venedik geçici olarak Sakýz ve Mora'yý iþgal ettiler. O kadar zulüm yaptýlar ki, Sakýz ve sonra Mora'ya Türkler dönünce yerli Rumlar onlarý büyük sevinçle karþýladýlar."

Fransýz Tarihçi FernardGrenard

"Yirmi yedi yýl kadar önce bazý Protestan Fransýzlar padiþahýn ülkelerinden birine sýðýnmayý tasarladýlar. Bu kararlarýnýn birinci sebebi katolik Fransa'nýn Protestan Fransýzlar'a karþý devamlý zulmü, ikinci sebebi ise Türklerin bütün dinlere karþý cihanþümul ve deðiþmez müsamahasý idi."

 

 




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat