Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Böbrek kanserlerinin belirtileri

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=2364
Tarih: 28-04-2024 Saat 16:54


Konu: Böbrek kanserlerinin belirtileri
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Böbrek kanserlerinin belirtileri
Mesaj Tarihi: 27-11-2006 Saat 16:18
 
 
Erken saptanabilen böbrek kanserlerinde cerrahi ile tam tedavi saðlama þansý oldukça yüksek. Bu nedenle hastalýðýn belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmak büyük önem taþýyor. Hattat Hastanesi Üroloji Bölüm Baþkaný ve Cerrahpaþa Týp Fak. Androloji Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Halim Hattat, Mynet okurlarý için yazdý.
 
Böbrekler, karýn üst bölgesinde bulunan ve idrarý oluþturan bir çift organdýr. Oluþan idrar üreter adý verilen iki ince borucuk  aracýlýðýyla idrar kesesine aktarýlýr. Böbrekler sýrtta göðüs kafesinin iki yanýnda yer alýrlar ve kuvvetli sýrt adaleleri ve alt kaburga kemiklerince dýþ etkilere karþý korunurlar. Etrafýnda Gerota kýlýfý adý verilen kalýnca bir kýlýfla kaplý olup ayrýca da üst  yüzeyi týpký bir elmanýn dýþ kýrmýzý kabuðu gibi bir zarla kaplýdýr. Ana atardamar (Aorta)dan gelen bir damarla kanlanýrken, toplayýcý damarý ana toplar damarlara (Vena Kava) boþalýr. Vücutta metabolizma sonrasý oluþan zararlý maddeleri ve fazla suyu idrar yoluyla uzaklaþtýrmak ana görevidir. Bunun yanýsýra kan basýncýný (tansiyon) ayarlamada ve kan yapýmýnda da rol oynarlar. 
 
Böbrek kanseri genellikle 50-70 yaþlarý arasýnda ortaya çýkar. Erkekte kadýna göre 2-3 kat daha fazla görülür. Böbrek kanserinin  nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Böbrek kanseri türlerini iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere 2 guruba ayýrýrýz. Böbrekte en  sýk görülen kitle basit böbrek kistleridir. Böbrek kisti iyi huylu bir kitle olup kanserden tamamen farklýdýr. Çoðu zaman raslantýsal olarak ortaya çýkan böbrek kistleri insan yaþamýný hiçbir zaman  tehdit etmez. Böbrek kisti saptanan hastalar gereksiz yere paniðe kapýlýrlar ve tedavi arayýþý içine girerler. Gerçekte böbrek kistleri çoðu zaman tedaviyi bile gerektirmezler, yalnýzca izlemek hemen daima yeterli olur. Böbrek kanseri ise kötü huylu bir kitle olup, böbrek kistlerinin aksine insan yaþamý için tehdit oluþturabilmektedir. Renal hücreli kanser, böbrekte kaný süzen ve idrar oluþturan dokulardan köken alýr. Böbrek kanseri büyüdükçe etrafýnda yer alan lenf bezeleri, karaciðer, kalýn barsak ve pankreasa yayýlabilir. Bunun yanýnda, ana tümörden kopan tümör parçalarý vüCudun diðer uzak taraflarýna giderek yerleþebilir (Metastaz).
   
Böbrek kanserinin bilinen risk faktörleri:
-Sigara
-Aile öyküsü
-Diet
-Yüksek tansiyon
-Þiþmanlýk
-Mesleki risk faktörleri: Çelik endüstrisi, petrol, kadmiyum, kurþun endüstrisi çalýþanlarý ve asbestoza maruz kalanlarda böbrek kanseri riski artmaktadýr.
-Radyasyon
-Diyaliz: Kronik böbrek yetmezliði nedeniyle uzun süreli
-Hemodiyaliz programýnda olan hastalarda böbrek kisti ve böbrek kanseri riski daha fazladýr.
-Genetik: Von Hippel-Lindau hastalýðý genetik geçiþli bir hastalýk olup beraberinde iki taraflý böbrek ve diðer bazý organlarda kanser ortaya çýkmasý söz konusu olabilir. Bu hastalar ve ailesi yakýndan izlenmelidir.
 
BELÝRTÝLERÝ NELER?

Böbrek kanserleri erken dönemlerinde sýklýkla herhangi bir belirti veya þikayet oluþturmaz. Böbrek kanserinin büyümesi ile birlikte bazý belirtiler ortaya çýkabilir. Bunlar; Ýdrarda kan varlýðý, gözle görülebilen kanama veya sadece idrar tahlilinde görülebilen mikroskobik kanama þeklinde olabilir.
 
-Böbrek bölgesinde muayenede ele gelen kitle
-Ýþtahsýzlýk
-Kilo kaybý
-Tekrarlayan ateþ
-Devamlý olabilen yan aðrýsý
-Genel halsizlik ve kendini kötü hissetme
 
Tansiyon yükselmesi, kan deðerlerinde normalin altýna inme (kansýzlýk) de böbrek kanserlerinde görülebilir.Yukarda bahsedilen belirtiler böbrek kanseri dýþýndaki hastalýklarda da gözlenebilir. Bu belirtileri olan kiþiler doðru teþhis ve tedavi için en kýsa zamanda bir üroloji uzmanýna baþvurmalýdýr.
 
Ancak unutulmamalýdýr ki erken dönem böbrek kanserlerinde hiçbir belirti olmayabilir. Bu nedenle doktora baþvurmak için yukarda bahsi geçen belirtilerin ortaya çýkmasý beklenmemelidir. Zira erken dönemde yakalanan böbrek kanserlerinin tedavi baþarýsý ve buna paralel olarak da tedavi sonrasý yaþam süresi çok daha yüz güldürücü olur.
 
TANI NASIL KONULMAKTADIR?

Doktorunuz ile görüþmenizde genel saðlýk durumunuz hakkýnda sorular sorulacak, takiben fizik inceleme yapýlacaktýr. Ardýndan, genel saðlýk durumunuzu deðerlendirmek amacýyla sizden kan ve idrar örnekleri alýnacaktýr. Böbrek ve çevre organlarýn deðerlendirilmesi amacýyla da çeþitli radyolojik tetkiklerden faydalanýlmaktadýr. Bunlar arasýnda ultrasonografi, ÝVP, bilgisayarlý tomografi, MRI vb. tetkikler yer alýr.
 
Bir kez böbrek kanseri ön tanýsý konulduktan sonra hastalýðýn yayýlým derecesini anlamak amacýyla doktorunuz ek tetkikler isteyebilir.
 
BÖBREK KANSERLERÝNDE TEDAVÝ

Böbrek tümörünün tedavisi hastanýn yaþý, genel saðlýk durumu ve  kanserin yayýlým derecesine (evre) göre belirlenir. Böbrek kanserlerinde birinci basamak tedavi cerrahi yöntemle mevcut kanserli dokunun tamamen çýkarýlmasýdýr. Ancak unutulmamalýdýr ki cerrahi ile tam tedavinin saðlanabilmesinde kanserin derecesi ve evresi çok önemlidir. Erken saptanabilen böbrek kanserlerinde cerrahi ile tam tedavi saðlama þansý oldukça yüksektir.

Kanserin evresi, büyüklüðü ve sayýsýna göre deðiþmek üzere ya radikal operasyon ile böbrek, böbrek üstü bezi ve etrafýndaki zar ve yað tabakalarý ile birlikte tamamen çýkartýlýr (radikal nefrektomi) yada kýsmi olarak yalnýzca tümörün çýkarýlmasý (parsiyel nefrektomi) söz konusu olabilir. Cerrahi teknik cerrah tarafýndan belirlenmek üzere açýk operasyon yada laparoskopik denilen kapalý yöntemle olabilir. Kalan böbrek normal ise, hastalýklý böbreðin alýnmasý  böbrek fonksiyonlarý açýsýndan her hangi bir sorun yaratmaz. Cerrahi tekniðe baðlý olmak üzere hasta genellikle ameliyattan sonra 3-4  günde hastaneden çýkarýlabilir. Hastaneden çýktýktan sonra rahatlýkla normal günlük aktiviteye geçilebilir. Çýkarýlan örnekler histopatoloji yöntemiyle incelenir ve tümörün cinsi, karakteri ve yayýlým derecesi belirlenir. Bu, hem tanýyý kesinleþtirir hem de yayýlým hakkýnda bilgi verir. Kanser Gerota kýlýfý içinde ise hastalarýn büyük kýsmýnda baþka ek bir tedaviye gerek kalmaz. Eðer tümör kýlýfýn dýþýna çýkmýþsa yada baþka yerde de mevcutsa cerrahi sonrasý ek bir tedavi gerekecektir.
 
Ameliyattan sonra hastalýðýn derecesine göre gerekirse immünoterapi denilen ek bir tedavi yöntemine baþvurulabilir.

Biyolojik tedavi (immunoterapi):  Aslýnda vücutta da doðal olarak üretilen savunma sisteminin silahlarý olarak nitelendirilebilecek maddelerin Dýþarýdan vücuda verilmesi suretiyle biyolojik yapýnýn daha iyi kullanýlmasý ve güçlendirilmesi amaçlanmaktadýr. Bu maddelerin uygulanmasý doktor tarafýndan belirlenen bir program dahilinde olmaktadýr. Yan etkileri nedeniyle son derece dikkatli ve  deneyimli merkezlerde uygulanmasý uygundur. Biyolojik tedavi sýrasýnda hasta yan etkilerinin izlenebilmesi için çoðu kez  hastanede kalýr. Bu tedaviler yan etki olarak kas aðrýsý, halsizlik, dikkat kaybý, ateþ, kusma ve ishale neden olabilir. Hastalar genelde  kendilerini çok yorgun hissederler. Bazýlarýnda deri dökülmesi olur. Bu problemler çok ciddi olabilir ama tedavi bitince bu etkiler  kaybolur.
 
Kemik tutulumu olan hastalarda bölgesel ýþýn tedavisinden de (Radyoterapi) faydalanýlýr. Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi vücut dýþýndaki radyoaktif  bir kaynaktan gelen yüksek enerji içeren ýþýnlarýn kanser  hücrelerini öldürmek için kullanýlmasýna dayanýr.
 
Kemoterapi: Kemoterapi kanserli hücreleri öldürmek için ilaç  kullanýlmasýdýr. Diðer bir çok kanserde etkili olmasýna raðmen  böbrek kanserinde çok sýnýrlý bir etki gösterir. Buna raðmen araþtýrmacýlar yeni ilaç ve ilaç kombinasyonlarýný denemektedirler.
 
 
Hormon tedavisi: Hormonlarla hücrenin büyümesi kontrol altýna  alýnmaya çalýþýlýr. Hormon tedavisi ilerlemiþ böbrek kanserlerinde kullanýlýr.
 
Akýlda tutulmasý gereken önemli bir nokta da böbrek kanserlerinde cerrahi tedavi sonrasý uzun yýllar boyunca düzenli takiplerin hastalýðýn kontrolü açýsýndan önemli olduðudur



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat