Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Microsoft Forefront Client Security !
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Microsoft Forefront Client Security !

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Microsoft Forefront Client Security !
    Gönderim Zamanı: 12-06-2009 Saat 10:18

Forefront Client Security (FCS), Microsoft’un sunucu ve istemciler için virüslere ve zararlı yazılımlara karşı hazırladığı, merkezi olarak yönetilebilen ve güncellenebilen anti virüs ve anti spyware/malware çözümüdür. Bunun için FCS pek çok Microsoft teknolojisini bir araya getirmektedir.

Bu makalede öncelikle FCS kulumu için gereksinimler anlatılmıştır. Daha sonra FCS’nin nasıl çalıştığı, yönetiminin nasıl gerçekleştirildiği, politikalarında hangi ayarların bulunduğu ve politikaların nasıl uygulandığı anlatılmaktadır.

FCS Kurulumu İçin Gereksinimler:

1. Yazılım Gereksinimleri

FCS aktif dizin altyapısını ve pek çok diğer Microsoft teknolojisini kullandığı için bazı yazılımların önceden yüklü olmasına ihtiyaç duyar.

1.1. Ücretsiz yazılım gereksinimleri

IIS ve ASP.NET : FCS ile ilgili tanım güncelleştirmelerinin dağıtılması ve raporlama işlemleri için .NET 2.0 altyapısı ve web servisi gereklidir.

Group Policy Managemet Console (GPMC): FCS ile ilgili ayarların etki alanında grup politikaları ile otomatik olarak dağıtılması için GPMC SP1 gereklidir.

Microsoft Management Console (MMC) 3.0: FCS yönetim arayüzü MMC 3.0 altyapısını kullanmaktadır.

Windows Server Update Services (WSUS): FCS ile ilgili tanım güncelleştirmelerinin merkezi olarak dağıtılabilmesini sağlar.

1.2. Ücretli yazılım gereksinimleri

SQL Server 2005: FCS ile ilgili tüm ayarlar, yapılan taramaların sonuçları, bulunan zararlı yazılımlar ve buna benzer tüm bilgiler SQL Server 2005 veritabanlarında tutulur. FCS’nin çalışabilmesi için SQL Server 2005 için en az SP1 kurulmuş olmalıdır.

SQL Server 2005 Reporting Services: FCS her türlü raporlama işlemi için SQL Server 2005 Reporting Services kullanmaktadır. Bu sayede her seviyede rapor kolayca üretilebilmekte ve çeşitli şekillerde görüntülenebilmektedir.

1.3. FCS ile yüklenen yazılımlar

Microsoft Operations Manager (MOM) 2005 SP1: İstemcilerde çalışan yazılım bulduğu tüm tehditler, açıklıklar ve bunlar için yaptığı tüm işlemler için olay günlüğüne kayıt düşmektedir. FCS bütün bu kayıtların yönetilmesi ve merkezden verilen komutların istemcilerde gerçekleştirilebilmesi için MOM alt yapısını kullanmaktadır.

Microsoft Operations Manager 2005 Reporting Services: Toplanan kayıtlarla ilgili raporlama işlemlerinde MOM raporlama servisi kullanılmaktadır.

2. Kullanılacak Hesaplar

FCS’nin kurulumunu yapmak ve servislerini çalıştırmak için bazı hesaplara ihtiyaç vardır. Kurulum sırasında servis hesaplarına gerekli haklar verilmektedir fakat gerekli tüm hakların bilinmesi sorunların giderilmesinde faydalı olacaktır.

2.1. Kurulum hesabı

Kurulumun yapılacağı hesap tüm sunucular üzerinde yerel yönetici (local administrator) olmalıdır.

2.2. Servis hesapları

FCS ile kullanılması gereken servis hesapları, bu kullanıcı hesaplarının tipleri ve sahip olması gereken haklar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Servis kullanıcısı

Kullanıcı tipi

Açıklama

Data Access Server (DAS) hesabı

Etki alanı kullanıcısı, bazı durumlarda collection sunucusu üzerinde yerel yönetici

Hareket hesabı olarak DAS hesabı kullanılacaksa collection sunucusu üzerinde yerel yönetici hakları verilmelidir.

Collection sunucusu collection veritabanına ulaşmak için DAS hesabını kullanır. Kurulum sırasında gerekli izinler otomatik olarak verilir.

Raporlama (Reporting) account

Etki alanı kullanıcısı

Reporting sunucusu reporting veritabanına ve collection veritabanına bağlanırken bu hesabı kullanır.

Hareket (Action) hesabı

Etki alanı kullanıcısı ve collection server üzerinde yerel yönetici

Hareket hesabı collection sunucusu üzerinde yerel yönetici olmalıdır.

Sunucu tarafında kullanılan betikler ve güvenlik denetlemeleri (security state assessment) bu hesap ile yapılır.

Data Transformation Services (DTS) hesabı

Etki alanı kullanıcısı

Raporlama sunucu bu kullanıcı ile collection veritabanından reporting veritabanına veri aktarım işlerini gerçekleştirir.

FCS Nasıl Çalışır?

Forefront Client Security, yönetim sunucusu ile raporlama ve uyarı gönderme sunucuları olarak iki sunucu tabanlı bileşen yoluyla kullanılır.

Yönetim sunucusu üzerinde çalışan merkezi konsol ile tarama zamanlaması, gerçek zamanlı korumanın etkinleştirilmesi ve devre dışı bırakılması, belirli tehditlere karşı varsayılan eylemler ve uyarı gönderme ve raporlama seviyeleri gibi bütün ayarlar yapılabilir. Ayarlar aktif dizin politikaları veya kayıt defteri dosyaları ile istemcilere dağıtılır.

En son çıkan kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayabilmek için FCS Microsoft Windows Server Update Services (WSUS) kullanır. FCS istemcisinin kullanacağı kötü amaçlı yazılım tanımlarıyla ilgili güncelleştirmeler istemci bilgisayarlına WSUS ile dağıtılır. Ayrıca istemci programı da WSUS ile dağıtılarak bilgisayarlara otomatik olarak kurulabilir.

İstemci makinelerde meydana gelen olaylar için Windows olay günlüğünde kayıtlar yaratılır. Bu kayıtlar MOM ajanı tarafından raporlama ve uyarı gönderme sunucusuna aktarılır. Bu işlem için gerekli tüm MOM bileşenleri FCS kurulumu ile yüklenmektedir.

Forefront Client Security, Microsoft SQL Server’ın veritabanı ve raporlama sistemlerini kullanır. Bütün bu işlemler aşağıdaki şekilde bir döngü olarak gösterilmektedir.

FCS Yönetimi

FCS yönetimi Forefront Client Security Management Console üzerinden yapılmaktadır ve bu yönetim konsolu MMC 3.0 altyapısını kullanmaktadır. Konsolda iki sekme bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan “Dashboard” yönetilen bilgisayarların durumlarını özet olarak gösteren bir arayüzdür. Ayrıca yönetilen istemciler için güvenlik taramaları buradan başlatılabilmektedir.

FCS yönetim konsolunda “Dashboard” sekmesi

Yönetim konsolunun diğer sekmesi FCS ile ilgili ayarların yapılıp politikaların oluşturulduğu “Policy Management” sekmesidir. Burada yeni politika oluşturulabilir, var olan politikalarda değişiklikler yapılabilir, politikaların uygulanması veya kaldırılması işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu bölümden politikalarla ilgili raporlara erişmek de mümkündür.

FCS yönetim konsolunda politika yönetim sekmesi

FCS Politika Ayarları

FCS politikalarının ayarlarının yapılabildiği pencerede beş farklı sekme bulunmaktadır.

1. Genel Ayarlar

“General” sekmesi ilgili politikayla ilgili tanımları gösterir. Politika ismi, politikanın nereleri uygulandığı ve politika ile ilgili yorumlar buradan görülebilir.

2. Koruma Ayarları

Protection” bölümünde zararlı yazılımlardan korunma, yapılacak taramalar ve güvenlik değerlendirmeleri ile ilgili ayarlar bulunur. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi virüs koruması ve casus yazılım koruması ayrı ayrı devreye alınıp iptal edilebilmektedir. Düzenli taramalarla ilgili ayarlar da buradan yapılabilir. Ayrıca güvenlik durumu değerlendirmesi (security state assesment) ayarları da bu sekmede bulunmaktadır. Güvenlik durum değerlendirmesi zararlı yazılımların dışında istemcideki güvenlik ayarlarını ve yama eksikliklerini de denetler. İstemcide bulduğu ayarları kendi tanımlarında bulunan ayarlarla karşılaştır ve bulduğu açıklıklara yüksek,orta, düşük, bilgi ve hata değerlerinden birini atar. Bu taramaların sonuçları daha sonra raporlar halinde görüntülenebilmektedir. Yapılan tüm testler aşağıda verilmiştir:

  • Windows sürüm denetimi
  • Otomatik güncelleme denetimi
  • Güvenlik güncellemeleri denetimi
  • Tamamlanmamış güncelleme denetimi
  • Anonim erişim denetimi
  • Dosya sistemi denetimi
  • Otomatik oturum açma denetimi
  • Mevcut paylaşımların denetimi
  • Gereksiz servilerin denetimi
  • Misafir hesabı denetimi
  • Yöneticilerin denetimi
  • Şifre sürelerinin denetimi

Güvenlik durum denetlemeleri ve diğer teknik detaylarla ilgili daha geniş bilgi Forefront Client Security TechCenter, Technical Reference sayfasından alınabilir.

3. Gelişmiş Ayarlar

“Advanced” sekmesinde FCS istemcilerinin nasıl davranacağını belirleyen önemli ayarlar bulunmaktadır. Zararlı yazılımlara karşı koruma sağlayan programların başarılı olması için gerekli en önemli etkenlerden biri tarama motorunun ve virüs tanımlama veritabanının güncel olmasıdır. Bu sekmede tanım güncellemeleri ile ilgili önemli ayarlar bulunmaktadır. FCS tanım güncellemelerini istemcilere dağıtmak için WSUS kullanılmaktadır. Tarama başlamadan önce tanımların güncellemelerinin kontrol edilmesi seçeneği (Check for updates before starting scan) işaretlendiğinde istemci WSUS sunucusuna bağlanıp yeni tanımları kontrol edecektir. Burada önemli diğer bir ayar da WSUS sunucusuna ulaşılamadığında internet üzerinden Microsoft Update kullanılmasına izin verilmesidir (Check for updates on Microsoft Update when WSUS is unavailable). Bu seçenek işaretlendiğinde istemci, kullandığı WSUS sunucuya erişemezse internet üzerinden Microft Update sitesine bağlanıp tanım güncellemelerini kontrol edecektir.

Bu sekmedeki diğer kritik ayarlar istemci seçenekleri (Client options) altındaki ayarlardır. Burada kullanıcının programın hangi ayarlarını değiştirebileceği belirlenmektedir. Zararlı yazılım korumasının sürekli olarak sağlanması için kullanıcıların ayarları değiştirmesine ve istisnalar eklemesini izin vermemek gerekir.

4. Varsayılan Ayarların Geçersiz Kılınması

“Overrides” sekmesi FCS istemcisinin tehditlere karşı verdiği varsayılan tepkileri değiştirmek için kullanılan bir bölümdür. Buradan bir tehdide karşı veya belirli bir sınıf tehdide karşı verilecek tepkiler değiştirilebilir. Mevcut tehdit sınıfları, tipleri ve verilebilecek tepkiler aşağıdaki tablodaki gibidir.

Sınıflandırma

Tip

Tepki

Severity (Önem derecesi)

Severe

High

Medium

Low

Default response

Remove

Quarantine

Ignore

Category (Kategori)

Adware

Browser modifer

Dialer

Email flooder

Joke program

Monitoring software

Password stealer

Potential unwanted software

Remote control software

Settings modifier

Software bundler

Spyware

Trojan downloader

Default response

Remove

Quarantine

Ignore

5. Raporlama Ayarları

“Reporting” sekmesi istemcilerde yapılan taramalar sonucu üretilen uyarıların hangi seviyedekilerin raporlanacağının belirlendiği sekmedir. Burada “Highest”, “High”, “Medium”, “Low” ve “Lowest” olmak üzere 5 uyarı seviyesi bulunmaktadır. Bu uyarı seviyelerine göre istemciden oluşan olaylar raporlama sunucusuna iletilmektedir.

FCS Politikalarının uygulanması

Bir önceki bölümde belirtilen ayarların hepsi birer Windows kütük ayarıdır. Bunun için hazırlanan politikaların istemcileri uygulanması grup ilkeleri ve kütük dosyaları ile yapılabilir. Bu yollardan merkezi yönetim açısından en kolay ve en sağlıklı olanı grup ilkesi yöntemidir. FCS gerekli grup ilkelerini otomatik olarak oluşturmakta ve istenilen yerlere otomatik olarak uygulamaktadır. Aşağıdaki şekilden de görüleceği gibi FCS politikalarını içeren grup ilkesi aktif dizindeki bir organizasyonel birime, bir gruba veya mevcut bir grup ilkesi nesnesine uygulanabilmektedir.

Politika uygulama penceresinde politikaların bir dosyaya aktarılması seçeneği de bulunmaktadır. Bu seçenek seçildiğinde FCS gerekli ayarları içeren bir kütük dosyası yaratmaktadır. Bu ayarlar “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Forefront\Client Security\1.0″ kütük anahtarı altındaki değerlerdir. FCS ile ilgili tüm kütük değerleri, bu değerlerin ne işe yaradıkları ve bu değerlere verilebilecek değerler Forefront Client Security TechCenter, Technical Reference sayfasında bulunabilir.

Sonuç

Microsoft Forefront Client Security tek bir noktadan koruma sağlamayı hedefleyen, yönetimi ve güncellemesi kolay, raporlama yetenekleri üstün bir üründür. Microsoft zararlı yazılımlarla mücadele pazarında kendi ürünleriyle entegrasyon avantajını kullanarak FCS ile yer edinemeye çalışacaktır.

Saygılar..


Düzenleyen megabros - 12-06-2009 Saat 10:19
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.195 Saniyede Yüklendi.