Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar > Yazılı ve Görsel Program Anlatımları
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Program Türkçeleştirmesi nasıl yapılır resimli anlatım
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Program Türkçeleştirmesi nasıl yapılır resimli anlatım

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
invertor Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge
İnventor

Kayıt Tarihi: 18-01-2008
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 3365
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı invertor Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Program Türkçeleştirmesi nasıl yapılır resimli anlatım
    Gönderim Zamanı: 26-05-2011 Saat 17:39

Program türkçeleştirme



Nedir Bu Türkçeleştirmek ?
Çoklu dil desteği olmayan evrensel dil ( ingilizce ) deki programları direk exe den kendi dilimize çevirme Türkçeleştirmek olarak adlandırılmaktadır..Ve net te bu konu üzerine onlarca yama siteleri vardır..
Burada çoklu dil desteğinden kasıt mesela Bir progdvb veya dvb dream deki gibi harici .lng türündeki text dosyalarıdır..Eğer programın bu türlü bir desteği varsa direk bu text lerden ilgili dile rahatça çeviri yapılır.. Böyle bir destek yoksa mecburen exe den çeviri yapılmalıdır..

Nerden Başlamalı ?

Bu yazıda örnek olarak AltDVB v2.1 programını kullanacağız.. Burada anlattığım mantık bütün bu gibi programlarda geçerlidir..
Şimdi AltDVB exe sini aldık elimize..Burada başlangıç olarak bilmemiz gereken nokta hemen hemen bütün programlar koruma amacıyla yardımcı programlarla sıkıştırılmıştır..Bu nedenle eğer bir program sıkıştırılmış ise onu açmamız lazım..Bu işlem şöyle tarif edilebilir..Program yapımcıları programını hem korumak hem de yerden tasarruf etmek için yardımcı programları kullanarak işlem yaparlar..Bu yardımcı programlar hem exe nin boyutunu winrar gibi sıkıştırarak küçültür hem de korumaya alır..Yani bir hacker program ı kırmak için önce bu duvarı aşmalıdır.Eğer program free yani ücretsiz ise bu koruma pek önemsenmez..Ya çok basit bir koruma yapılır yada hiç yapılmaz..Sıkıştırılan bir programa reshack veya pe explorer gibi editleme aracıyla menülerine ulaşmak mümkün değildir..O yüzden eğer çeviri yapılacaksa ve program sıkıştırılmış ise muhakkak programı o sıkıştırmadan kurtarıp açmak gerek..

İşte bu sıkıştırma ve koruma yapan yardımcı programların en popülerleri UPX ve aspack dir..UPX ücretsiz aspack ücretlidir..O yüzden Free program yazarları UPX i tercih ederler..

İşte bu açıklamalar ışığında ilk önce program sıkıştırılmış mı öyle ise hangi program kullanılmış onu bulmamız lazım ki işe başlayalım..

Burada aklınıza peki koruma amacıyla sıkıştırılmışsa biz nasıl açacağız sorusu takılabilir.. Bu açma işlemi de aslında bir crack dan farksızdır.. Yani yasal değildir.. O yüzden bu işlemi free programlarda yapmanız uygundur.. Açma işlemi yukarı örnek verdiğim UPX ve aspack gibi programların mantığı çözülerek yapılan crack programlarıyla yapılmaktadır…Bunlar net de unpacker isimleriyle bulunur..Yani biri bir program üretir bir hacker bu programı kırarak bunun unpacker ını yapar..Olay bundan ibaret..Yoksa packer i yapan unpacker i yapmaz..

Şimdi toparlarsak demek ki ilk başta programın neyle sıkıştırıldığını öğrenip ona göre nette unpacker aramak gerek..O halde örnek programımız AltDVB nin neyle sıkıştırıldığını öğrenelim..

Bu iş için en güzel program olan Peid i
i Şurdan  indirip açın..Ve en üstte sağdaki noktalı dosya aç sembolüne tıklayıp AltDVB.exe nin yerini gösterin.Gösterir göstermez o uygulamanın neyle sıkıştırıldığını ekrana gösterir..



Burada göründüğü gibi UPX le sıkıştırılmış..Şimdi bize lazım olan UPX in unpacker ı..Eğer burada Visual basic gibi programlama dilleri yazarsa bilin ki o program ham halde yani sıkıştırılmamıştır..Öyle olunca direk bu işlemlerle uğraşmaya gerek kalmaz..Şimdi google dan UPX Unpacker diye aratırsanız karşınıza onlarca site çıkar..Burada sıkıştırma programların versiyonuna çok önemlidir..Mesela aspack in son versiyonlarının unpacker ı net de zor bulunur..

Şimdi bize gerekli olan UPX in unpacker ını
BURDAN indirip bir klasöre açın..AltDVB.exe yide bu açtığınız klasöre kopyalamanız kolaylık sağlayacakdır..Şimdi AltDVB nin boyutuna bakarsak 780 kb olduğunu görürüz..Şimdi başlat > donatılar dan komut istemini açın..Ve bu klasörden Upx.exe yi bu komut ekranın üzerine sürükle bırak ile bırakıp bir boşluk ardından -d yazıp boşluk yapıp bu sefer altdvb.exe yi ekrana bırakın..Enter ladığınız anda unpacker yani sıkıştırılan işlemi açar..



Burada resim dede görüldüğü gibi işlem bitti..Şimdi altdvb nin boyutuna bakarsak 2.18 MB olduğunu görürüz..Şuan da artık AltDVB nin yardımcı araçlarla menülerine ulaşabiliriz..

Bu iş içinde yani menülerini Türkçeleştirmek için en iyi araç PE Explorer dir..
..Şurdan  PE Explorer in son sürümünü indirin..ve kurup açın..
Files > Open files dan bu açtığımız altdvb nin yerini gösterin..Burda resimdede görülen ortadaki renkli resource editor e tıklayın..



Şimdi burada sırayla menülerin üzerine çift tıklayıp değişikliği yapacağız..Bu örnekte TFORMDVBMAİN menüsüne çift tıklayın..
Menülerde Türkçeleştirme yapacağımız iki yer vardır..Biri Caption dur..Bu direk programda gördüğümüz menü veya seçeneklerin üzerinde yazan lardır..Bir de Hint vardır..Bu da mesela programda mause u bir menünün üzerine götürdüğünüzde altta ufak açıklaması pencere içinde gösterilir..İşte o da burada hint şeklinde yazan yerde değiştirilir..

Burada yine menülere tıklayarak ne kadar alt menü v.s varsa bu caption ve hint ler Türkçeye çevrilebilir..Yalnız çeviri yapılırken dikkat edeceğiniz nokta ingilizcesi neyse Türkçeye çevirirken o kadar kısa çevirin..Çünkü eğer Türkçesini uzun yazarsanız program içinde o kadar boş yer yoksa yazınızın sonları görünmez..O yüzden program içinde yerlerine bakıp uygun şekilde türkçeye çevirmek gerekir..Aşağıdaki örnekde Scan gözüküyor..Bu program da scan münüsüdür..

 



Göründüğü gibi scan a tıklayınca en altta pencerede isim belirdi..İşte buraya Türkçe sini yazıp Apply tıklarsanız değişiklik olur..



Bu şekilde bütün menülerdeki Caption ve Hin leri Türkçeleştirebilirsiniz..Diğer hiçbirşeyle oynamamanız yararınızadır..Çünkü en ufak bir hatada program açılmayabilir..Ve yaptığımız herşey boşuna gider..O yüzden ara ara yapıp yaptığınızı yedeklemeniz avantajınızadır..
Bu şekilde açtığınız bir menüdeki bütün pencereleri türkçeleştirdikden sonra kapatmadan ( ki kaydetmeden kapatırsanız sorar ) sağ alttaki ok. ye tıklayarak kaydedin..

Burda bazı menülerde resim menüleri görebilirsiniz..İşte bu resimler programlarda ilgili menülerin ve hareketlerin resimleridir..Bu resimleride bu programla değiştirebilirsiniz..Mesela aşağıdaki resimde ses kapamanın sembolü görülüyor..Ses kapatma sırasında o resim gözükecek..Siz bunu değiştirmek isterseniz resme tıklayıp üstte dosya açdan aynı ebatdaki bitmap resim yerleştirebilirsiniz..



Burda resimdede görülen AlLeft ( sol ) eğer AlRight ( sağ ) yapılırsa o bahsettiğim bar en sağa alınır..





Burda yine en üstteki left 250 yapılırsa o menü ortada görünür..





Bu şekilde menülerde oynama yapılabilir ama hiç bunlarla uğraşmayın..

Şimdi bu şekilde menüleri türkçeleştirdiniz..Açtınız programı baktınız bazı yerler türkçe karakter olmamış..Yani küçük ı gibi yerler karışık gözüküyor..Bunu düzeltmek içinde yine PE explorer den o yeri bulmanız gerekir..Buldukdan sonra O yerin ana menüsüne yani en başına Font Charset yazan yerde ANSI_CHARSET yazar..bunu DEFAULT_CHARSET yaparsak aşağıdaki gibi düzelir..







Evet bu şekilde RC Data menüsündeki herşey yukarıdaki anlatım ışığında türkçeleştirilebilir..Bu şekilde Programda kaba taslak görülen herşey türkçe olur..

Sıra geldi programın verdiği uyarıları, hataları türkçeleştirmeye..
Bunun bir kısmını yine PE Explorer ile yapabiliriz..Bunun için String menüsüne tıklayın..Burda rakamlarla görülen bütün pencereler programın verdiği bir kısım tepkilerdir..Burda menülerin üzerine çift tıklarsanız yine bir pencere açılır burda tüm menü tek şekilde türkçeleştirilebilir..



Burdada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta mesela resimdede görülüyor &No şeklinde bunu türkçeye çevirirken &Hayır şeklinde yazılmalıdır..Yani kesinlikle yanındaki işaretler silinmemelidir..Bu işaretler farklılık gösterebilir..Ne olursa olsun silmeyin..Sadece metini çevirin..

Bu şekilde PE Explorer ile Türkçeye çevirebilirsiniz..En son yaptığınızı kaydetmek için dosyadan farklı kaydet yapıp bir yere kaydedin..
Yazı içindede değindiğim gibi sadece hint ve caption ları çevirin ve program içindeki bölümden yazı uzun olursa görünmez ama zararıda olmaz..Bir çalışma yaparken devamlı belli bir noktada yedekleyip bu yedeklediğinizi açıp kontrol edin..Çünkü en ufak bir hata programın açılmamasına neden olabilir..

Şimdi sıra geldi programın verdiği ve bu programla ulaşamadığımız bazı uyarıları türkçeleştirmeye..
Bu uyarılar programı kullanırken karşınıza çıkan uyarılardır..Mesela ALTDVB de bir kanalı silmeye çalışın aşağıdaki uyarıyı verir..



Burdaki delete cahnnel i şimdi türkçeye çevirmeyi öğreneceğiz..Bunun için
BURADAN Hackman suite i indirip kurun..Ve hackman Hex editor ü açıp file open den altdvb nin yerini gösterin..Üstte configurasyon dan left panel ASCII seçili right panel de en alttaki hide ye tıklayın..Üstte Edit den find e tıklayın..Burada altlar resimdeki gibi ayarlı olması gerekir..üsttede ekrana gelen mesajın aynısını yazıp find e tıklayın..Program bu kelimenin text ini hemen bulacakdır..Yanlışlık olmamasından emin olmak için f3 e tıklarsanız eğer başka bir tane daha bulmaz sa o yer olduğundan emin olabilirsiniz..






Şimdi burda çok önemli nokta kesinlikle başlangıç ve bitiş yeri taşırılmaması gerekir..Boşluk kalabilir ama nerden başlamış ise ordan başlaması, nerden bitmiş ise ordan bitmesi gerekir..Bir boşluk taşırırsanız veya silerseniz program hata verip açılmaz..

Şimdi D nin üstüne tıklayarak türkçesini yazın.Bittiği yerde harf kalıyorsa boşluğa tıklayarak harfi silin ama boşluk kalmak zorunda..Bu örnek aynen aşağıdaki resimdeki gibi düzenlenmesi gerekir..




göründüğü gibi boşluklar aynı kaldı..Ben sadece boşluklardaki yazıları sildim..Burda kutular kesinlikle aynı kalmalıdır..En son file dan save e tıklayıp kaydedin..Kaydetmeden öncekinin yedeğini biryere alın veya farklı kaydedin ki bir hata olduğunda emekleriniz boşa gitmesin..En son programı açıp aynı işlemi yaptığınızda az önce ingilizce verilen o uyarı aşağıdaki resimdeki gibi türkçeye dönüşecekdir..



İşte bu şekilde program içinde verilipde PE explorer de ulaşamadığınız hatalar, uyarılar v.s. mesajlar bu şekilde kolayca türkçeye çevrilir..

Bütün işlemleri yaptıkdan ve programı test edip hata olmadığını gördükden sonra yazının en başında anlattığım açma işleminin tersini yani tekrar sıkıştırma yapıp aynı şekilde orjinal boyuta döndürebiliriz..Bu işlemi yapmak çok basittir..Yazının başında anlattığım upx.exe üzerine altdvb.exe yi sürükleyip bırakırsanız sıkıştırma otomatik yapılır ve işlem bittiğinde tekrar boyut 780 kb ye iner..Bu sıkıştırmayı isterseniz aspack veya başka programlarlada yapabilirsiniz..Örneğin aspack in son versiyonu ile yaparsanız unpacker ı zor bulunduğundan birisi sizin yaptığını açıp oynayamaz..
Bu türkçeleştirme sıft exe de değil dll, ax gibi uzantılardada yapılmaktadır..Mantık yine aynı..Mesela altdvb nin device dosyalarında çeşitli türkçeleştirme yapılabilir..Mesela s2emu direk türkçeleştirilebilir..

v.s bu şekilde koruma duvarları aşıldıkdan sonra ham haldeki her program türkçeleştirilebilir..Zaten free programların çoğu UPX le sıkıştırılmıştır ve yukarıda anlatılan işlem aynıdır.Eğer aspack veya başka sıkıştırma programı kullanılmış ise google dan program adı ve unpacker yazarak arayın..
Sakın programın info bilgilerini değiştirmeyin..Bu o yazanın emeğine karşılık büyük bir ayıpdır..Ve programı info dan kendinizin gibi göstermek sizi yüceltmez aksini küçülterek kişiliğinizi gösterir..

 

Konu  alıntıdır emeği geçenlere teşekkürler



Düzenleyen invertor - 26-05-2011 Saat 17:41
Yukarı Dön
bymen07 Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 31-05-2011
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı bymen07 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-06-2011 Saat 02:50
allah razı olsun arkadaşım senden daha ne deyim , bende acemice kendime göre resaurce tuner kullanarak türkçeleştirme yapıyordum ama bazı bölümler kalıyordu verdigin bilgi ve yardımcı programlar sayesinde tatamiyle çeviri yapabilecegim ,emegine saglık alıntı bile olsa senin sayende bilgilere ulaştım emegi geçenlerede ayrıca teşekkürler
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.143 Saniyede Yüklendi.