Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Off-Topic > Genel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Muciti Yanlış Bilinen icatlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Muciti Yanlış Bilinen icatlar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
halil.316 Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 09-10-2010
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 369
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı halil.316 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Muciti Yanlış Bilinen icatlar
    Gönderim Zamanı: 02-02-2011 Saat 14:48
Muciti Yanlış Bilinen İcatlar

1. Otomobil

Muciti: Karl Benz
Yanlış bilinen mucit: Henry Ford

Her ne kadar aynı zamanlarda Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, ve Siegfried Marcus gibi birçok Alman mühendis fikirlerini hayata geçirmeye çalışmış olsa da, modern otomobillerin ilk örneğinin Karl Benz tarafından ortaya konduğu bilinmektedir. 4 zamanlı silindiri ile benzinle çalışan motora sahip otomobilini Almanya’nın Mannheim şehrinde geliştiren Karl Benz, icadına ait olan patenti 1885 yılının Ocak ayında aldı.1883 yılında kurduğu Benz &Cie. firması adına alınan patent, entegre bir tasarımı gösteriyordu ve var olan diğer parçaları adapte etmek yerine, birçok yeni teknoloji kullanılarak yaratılan bir konsepte aitti. Bu özellik, patenti oldukça değerli kılıyordu.
Benz, kendi ürettiği otomobilleri 1888 yılından itibaren satmaya başladı, oysa otomobilin mucidi olarak sayılan Henry Ford, kendi ürettiği bir otomobili 1896 yılından önce – Benz’den 11 yıl sonra- üretemedi. Ford’a bu ünü kazandıran ise üretim bandını geliştirip, seri üretim teknolojisini başarıyla kullanmasıdır.


2.  Bilgisayarların Masaüstü ekranı ve Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GUI – Graphic User Interface)

Muciti: Xerox PARC
Yanlış bilinen mucit: Microsoft (Windows)

Bilgisayar kurtlarının birçoğu, grafiksel kullanıcı arayüzününün (GUI) Microsoft tarafından Windows ile ortaya çıkarılmış olduğunu düşünür. Ancak gerçek çok karmaşık da olsa böyle değildir. Fare ile kontrol edilen ve masaüstü ekranına sahip olan ilk GUI, Xerox tarafından Xerox Alto kişisel bilgisayarı için geliştirilmiştir. Doug Engelbart’ın daha önceki çalışmaları üzerine geliştirilen grafiksel arayüz ardından, o zamanki adı Apple Computers olan Apple’a gösterilmiştir. Fikre bayılan Apple, büyük oranda Xerox’un arayüzünden etkilenen ilk ticari bilgisayarı “Macintosh”u üreterek 24 Ocak 1984′te, George Orwel’in “1984″ isimli kitabına atfen “1984, asla 1984 gibi olmayacak” sloganıyla piyasaya sürer. Microsoft ise, 1985′in Kasım ayına kadar Windows’u piyasaya süremez. Windows piyasaya sürüldüğünde ise, ortaya çıkan üründe pencereler (diyalog kutuları hariç) birbirlerinin üstünde yer alamıyordu. Bunun sebebi, birbirleri üstünde duran pencerelerin patent hakkının halen Apple’ın elinde olmasıdır. Ayrıca Windows piyasaya ilk çıktığında Apple’ın Macintosh işletim sistemi gibi başlı başına bir işletim sistemi olmak yerine, Microsoft’un işletim sistemi DOS üzerinde çalışan bir arayüz halindeydi.

3. Hareketli görüntü (video)

Muciti: Lois Le Prince
Yanlış bilinen mucit: Thomas Edison (Edison’un kendi hareketli görüntü konsepti de aslında yanında çalışanlardan biri olan William Dickson’a aittir)

Yukarıda gördüğünüz dünyanın ilk hareketli görüntüsü olan 2 saniyelik klip, saniyede 12 kare olarak Fransız mucit Louis Le Prince tarafından kaydedildi. İngiltere’de, 14 Ekim 1888′de Joseph ve Sarah Whitley’in evinde yapılan kayıtta Adolphe Le Prince (Lois’in oğlu), Sarah Whitley, Joseph Whitley ve Harriet Hartley görünüyor.Film çekildikten on gün sonra Sarah Whitley’in öldüğü biliniyor, iki yıl sonra ise Le Prince, Dijon ve Paris arasında tren yolculuğu yaparken ortadan kayboldu. Bundan iki yıl sonra ise Prince’in büyük oğlu Alphonse, Edison’a karşı açtığı patent davasının ardından New York’ta vurularak öldürüldü. Edison’un ilk hareketli görüntüsü olan Monkeyshines, 1889-1890 yıllarından önce ortaya çıkmadı.


4.  Ses kaydı

Muciti: Édouard-Léon Scott de Martinville
Yanlış bilinen mucit: Thomas Edison

Thomas Edison, sesin kaydı ve tekrar üretilmesi ile ilgili buluşlarını, kaydedilmiş telgraf mesajlarını telefon üzerinden otomatik olarak okunabilmesi amacıyla yaptığı 1877′nin Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki çalışmalar sırasında geliştirdi. Edison, 21 Kasım 1877′de kayıt yapabilen ve tekrar çalabilen ürününü dünyanın ilk gramofonu olarak duyurdu. Ancak 17 yıl önce, 1860 yılında Fransız Édouard-Léon Scott de Martinville fonotografı keşfetti.
Martinville’in fonotografı sesi görülebilir bir ortama dönüştürebiliyordu ancak, kullanılan yöntem sadece ses dalgalarını göstermeye yarıyordu, kaydedilen ses tekrar dinlenemiyordu. Fonotogram olarak adlandırılan görüntüler bilgisayar teknolojisi kullanılarak ancak 2008 yılında seslendirilebildi. Yukarda görülen video da duyulan ses, “Au clair de la lune” isimli şarkıyı söyleyen bir kadının, 149 yıl önce kaydedilmiş olan sesi. O zamanlarda James Buchanan ABD başkanıyken, Fransa’nın başında da Napoléon Bonaparte bulunuyordu.

5. Ampul

Muciti: Sir Humphry Davy
Yanlış bilinen mucit: Thomas Edison

1802 yılında, Humphry Davy o güne kadar yapılmış en güçlü elektrik pilini yaptı. O yıl içinde ince bir platin tel içinden elektrik akımını geçirerek ilk ampulü elde eden Davy, bu şekilde modern ampulün atası olan bu cihazı geliştirdi. Davy platini seçmişti çünkü en yüksek sıcaklıkta eriyen metallerden biri olduğunu biliyordu.
İlk ampul uzun süre dayanmadığı gibi, çok parlak ışık da vermiyordu ancak, 75 yıl sonra Edison’un ilk ticari olarak başarılı olan ampulü 1879′da üretmesinin önündeki zorlu ve engebeli yolun önünü açmıştı.

6.  Motorlu uçuş

Muciti: Richard Pearse
Yanlış bilinen mucit: Wright Kardeşler

Uçak, motor ve ilk kelimeleri bir araya geldiğinde akla ilk olarak Wright Kardeşler geliyor, ancak 17 Aralık 1903′te Kitty Hawk’ta yaptıkları ünlü uçuştan 9 ay önce, Yeni Zelanda’lı Richard Pearse 31 Mart 1903 tarihinde Wright kardeşlerin tasarımından çok daha öte bir tasarımla, çift motor yerine tek motor kullanarak oldukça hafif bir uçağı havalandırmayı başarmıştı.

7. İnternet

Muciti: İnternet’in babası olarak tanınan 4 isim, ARPANet’in yöneticileri Vinton Cerf, Lawrence Roberts, Leonard Kleinrock ve Robert Kahn
Yanlış bilinen mucit: Al Gore (Aslında Al Gore hiç “İnternet’i ben keşfettim” dememiş olsa da sürekli olarak “ABD Kongresi’ne hizmetim sırasında, İnternet’in yaratılışı sürecinde önemli bir yere sahiptim” demiştir)
23 Haziran 1943 doğumlu Vinton Cerf (yukarda fotoğrafta görülen kişi), “İnternet’in babası” olarak tanınıyor. Ulusal Teknoloji Madalyası gibi birçok ödülle onurlandırılan bu isim, üniversite yıllarında Profesör Gerald Estrin gözetiminde Profesör Leonard Kleinrock’un veri paket ağı grubu içinde çalıştı. Bu grup ARPANet’in, yani İnternet’in ilk halinin iki düğümü arasında yer alıyordu. Bu düğüm içinde eşten eşe yönlenen protokolü geliştiren Cerf, UCLA’de iken, o zamanlar ARPANet’in donanım mimarisi üzerinde çalışan Robert E. Kahn ile tanışarak buluşunu geliştirdi.
Cerf, 2005 yılının Eylül ayından beri Google’da Başkan Yardımcısı ve Baş İnternet Evanjelisti olarak çalışıyor.


www.bence10.com sitesinden alıntıdır...



Düzenleyen halil.316 - 02-02-2011 Saat 14:49
Yukarı Dön
wblackw Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01-02-2011
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı wblackw Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02-02-2011 Saat 16:38
gerçekten ilginç. Helede kitaplarımızda üstüne basıla basıla öğretilen ampulun mucidinin gerçek olmadığını öğrenmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Neye güveniceğimizi bilemez haldeyiz=)
Her Canlı Ölümü Tadacaktır ;)
Yukarı Dön
halil.316 Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 09-10-2010
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 369
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı halil.316 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-02-2011 Saat 20:57
Evet.Gün geçtikçe doğrular ortaya çıkıyor...:) 
Yukarı Dön
chakkal Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 26-01-2011
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 57
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı chakkal Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06-02-2011 Saat 22:28
gercekten güzel bir çalışma diyorum emeğe saygı...
chakkal
Yukarı Dön
halil.316 Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 09-10-2010
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 369
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı halil.316 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07-02-2011 Saat 09:13
Teşekkür EderimSmile
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.164 Saniyede Yüklendi.