Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Büyük Birader Sizi İzliyor
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Büyük Birader Sizi İzliyor

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Büyük Birader Sizi İzliyor
    Gönderim Zamanı: 18-04-2010 Saat 11:27

Zaman ne kadar izafi – rölatif, göreceli bir şey? Hatta, aynı zaman dilimi bile, koşullara göre kısa veya uzun olarak algılanıyor. Eğlenceli bır ortamda fazla çabuk geçiyor, sıkıntılı dönemlerde, mesela hapishanede, geçmek bilmiyor.

Hayatın sonlarına yaklaşırken, gençken geçtiğini pek fark etmediğiniz zaman, hızla, hem de delerek geçiyor.


Gençken 1930’lu yıllarda, 1940 yılının çok uzak olduğunu sanırdık. Okulu bitireceğimiz zamanın hiç gelmeyeceğini bile düşünürdük.

Sonra 1940’larda George Orwell’in ünlü “1984” romanını okurken de, o romandaki müthiş kehanetlerin gerçekleşeceği “1984” yılının çok uzakta olduğunu düşünür ve rahatlardık. Ancak, 1984 geldi de geçti bile ve Orwell’in o kehanetlerinin çoğu da gerçekleşti, gerçekleşiyor..

“1984” romanının karabasanları, insanların yaşamlarının her anını izleyen “Büyük Birader” sendromu idi. Evet, “Büyük Birader” elektronik alanda insanları yakın takibe almıştı…Sloganı “ Büyük Birader Sizi İzliyor” idi.. Romanın bir başka öğesi de, çelişkilerdi. Mesela “Savaş barıştır” gibi.

Bugün, İnternette –siber alanda ve bilgisayarlar vasıtasıyla insanlar, yaptıkları yazdıkları her şey ile yakın takipte. Telefonların dinlenmesi ahvali adiyeden …Öğendim ki, İntranet bağlantıları, linkler ile, Türk Telekom tarafından kayda geçiriliyormuş…bir merkezde! (Proxy) Mazereti veya izahı da, makul görünüyor; özellikle dış linklere bağlanmanız daha ucuz olsun diye imiş! Ama Amerika’da,ve İngiltere’de, Batı ülkelerinde, bu izlemenin daniskasını istihbarat ajansları “Carnivore - (etobur)” kod adlı bır sistemle yıllardır yapıyorlarmış!

Eğer bu sistemler, yani modern BIG BROTHER (Büyük Birader), gizli kameralar teröristleri ve “kötü adamları”, izlemek ve yakalamak için kullanılacaksa ne ala.. Nitekim söylediklerine göre, şimdi Londra’daki terör olaylarının faillerini bulmak ve yakalamak için BİG BROTHER –Büyük Birader- iş başında!

İngiltere'de zaten daha bomba olaylarından önce BÜYÜK BİRADER ülkesi olmuşmuş; Londra’da ve İngiltere'nin önemli kentlerinde 4 milyon kamera halkın her hareketini izliyormuş…Tahminlere göre Londrada metro sisteminde 6.000, Tren istasyonlarında 1.800 kamera ve ayrıca büyük mağazalarda binlerce kamera ve portatif dijital kamaralar, halkın hemen her halini izliyor ve kaydediyormuş… ve tahminlere göre vasat bir İngiliz günde hiç olmazsa 300 defa bu kameralara yakalanıyormuş..

Ama her sistem gibi bu sistemin de kötüye kullanılması pek ala mümkün!

TÜRKİYE’DE DE! Büyük Şehirlerimizde de trafik ve asayiş kontrolü için kamera sistemleri kuruluyor. Fişleme gibi, bu da liberalleri rahatsız ediyor. Ama, bir yerde, uygarlığın gerekleri olduğu kadar, uygarlığın araçlarından yararlanan kötü adamları da izleyip yakalamak için zorunlu! …

“Zaman” mefhumu gibi, “özgürlükler” de zaman gereği,göreceli,izafi! Orwell’den alalım sözü; “Mutsuzluk Mutluluktur!”

Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.157 Saniyede Yüklendi.