Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Kobilerde Bilği Güvenliği İçin 10 Kural
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Kobilerde Bilği Güvenliği İçin 10 Kural

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kobilerde Bilği Güvenliği İçin 10 Kural
    Gönderim Zamanı: 07-04-2010 Saat 14:31

Kobilerde Bilği Güvenliği İçin 10 Altın Kural


Kimlik hırsızlığı günümüzde bireyler ve kurumlar (özellikle KOBİ’ler) için ciddi bir sıkıntıdır. Kimlik hırsızlığı, kişisel kimlik bilgilerinin taklit edilmesi ile gerçekleştirilebileceği gibi kurumunuzun isminin, etkinliklerinin ve ürünlerinin benzerleri veya aynılarının oluşturulması ile de gerçekleştirilebilir.

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmenizin bilgisayar korsanları (hacker’lar) ve kimlik hırsızlığından zarar görmemesi için aşağıdaki basit 10 kuralı uygulayabilirsiniz:


1. Savunmanızı Oluşturun

Korsanların kurum kimliğinizi ve müşterilerinizi çalmalarını engellemek için yeterli antivirüs ve güvenlik duvarı (firewall) uygulamaları kullanıyor musunuz?
Kurumunuzu dış ortamdan gelecek saldırılara karşı korumamanız, evinizin kapılarını açık bırakmaya benzer. Er ya da geç olumsuz bir olay gerçekleşecektir.

Kurumuzda güncel antivirüs ve güvenlik duvarı uygulamalarını kullanın. Bu uygulamaların doğru şekilde yönetildiğinden emin olun.

2. Tehditlerle Aynı Seviyede Önlemlere Sahip Olun

Brezilya’da son zamanlarda gerçekleşen bir oltalama (phishing)saldırısı ile kurbanlara HTML içerikleri ile gizlenmiş truva atları gönderildiği tespit edilmiştir. Bu şekilde hazırlanmış e-postaları alan kişilerin bilgisayarlarındaki güvenlik ayarlarının düşük seviyede olması halinde saldırıdan etkilenmeleri söz konusu olabilir.

Sistem yöneticinizin veya sorumlu kişilerin güncel tehditlerden haberdar olarak güvenlik ayarlarını tüm tehditlere karşı koruma sağlayacak şekilde ayarlamasını sağlayın.

3. Herşeyi Şifreleyin

Bir saldırganın eline geçmesi halinde olumsuz sonuçlar doğurabilecek tüm verilerinizi şifreleyin (kriptolayın).
Özellikle hassas kurum verileri içeren diz üstü bilgisayarların sabit disklerinin ve taşınabilir medyaların şifrelenmesi verilerinizin güvenliği için son derece önemlidir.
( Bir bilgisayarın veya sabit diskin şifrelemesi: Gizli bir parola belirlenmesi ile verilerinize yetkisiz kişilerin erişiminin engellenmesidir. )

4. Çalışanlarınızdan Destek Alın

İnsan hataları ve ayrıntılara dikkat eksikliği kurumların güvenliğini en çok riske atan etmenlerdir. Dönemsel olarak parola değiştirme, genel güvenlik ve yazılım araçlarının kullanımı gibi basit uygulamalar ile kurumsal ve bireysel bilgisayarlarının güvenliğini sağlayabilirler. Korsanlar, haberiniz olmadan değerli verileri ele geçirebilecek yazılımlar oluşturduğundan sistemlerinizin korsanlar tarafından değiştirilmemesini sağlamak en etkili önlemdir.

5. Kredi Kartı Bilgilerini Saklamayın

Kredi kartı bilgilerinin kurumlarca saklanması Kartlı Ödeme Endüstrisi Standardı (Payment Card Industry Standard) ve kanunlarca yasaklanmıştır. Aynı zamanda bu bilgilerin saklanması son derece riskli olduğundan kaçınmanız gereken bir uygulamadır.

Müşteri kredi kartı bilgileri, ödeme alınmasının ardından yok edilmeli, kurumunuz sistemlerinde saklanmamalıdır.

6. Bir Kâğıt Öğütücü Edinin ve Kullanın

Hassas verileri içeren kâğıtların yetkisiz kişilerin eline geçmesi kurumunuz için ciddi sıkıntılar yaratabilir. Hassas verilerinizi imha etmek için bir kâğıt öğütücü edinin ve çalışanlarınızın gerektiğinde bu cihazı kullanmasını sağlayın.
Kâğıt öğütücünün alınması kadar kurum bu cihazın kullanımının yaygınlaştırılması da son derece önemlidir. WebArgos tarafından 2008 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre A.B.D.’deki çalışanların yalnızca %50’si kurumlarının kâğıt imha politikaları ile uyumlu davranmaktadır.
Çalışanlarınıza kâğıt imha cihazının önemini ve kullanımı anlatarak bu cihazın kullanımının gerekliliğini vurgulayın.

7. Mobil Cihazlara Dikkat

2008 yılı verilerine göre dünyada her 53 saniyede bir diz üstü bilgisayar çalınmakta, çalınan diz üstü bilgisayarların yalnızca %3’üne yeniden ulaşılabilmektedir.
Çalışanlarınızın hareketli cihazların (diz üstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, taşınabilir sabit diskler gibi) güvenliği konusunda daha dikkatli olmalarını sağlayın.

Bu cihazların kaybolmaları veya çalınmaları halinde en kısa sürede ilgili mercilere bildirilmesini sağlayın.

8. Sistemlerinizi Güncel Tutun

Bilgisayar korsanları, her gün kullandığınız yazılımların açıklarını tespit ederek yeni saldırılar geliştirmektedir. Kullandığınız işletim sistemi ve yazılımların güncellemelerini gerçekleştirerek bu saldırıların büyük kısmını bertaraf edebilirsiniz.

Örneğin Microsoft Windows işletim sistemlerinde otomatik güncellemelerin açık olması önerilmektedir.

9. Bir Olay Olduğunda Ne Yapacağınızı Bilin

Kurumunuzda herhangi bir olay gerçekleşmeden hazırlayacağınız bir güvenlik müdahale planı ile bir olay anında neler yapılacağını tüm çalışanlarınızın bilmesini sağlayın. Kurumunuzun güvenlik müdahale planlarının oluşturulması ile çalışanlarınızın farkındalığının arttırılması ve olası bir olaydan en az şekilde etkilenmeniz sağlanabilir. Bu yüzden güvenlik müdahale planlarının oluşturulması son derece kolay ve etkili bir güvenlik çözümüdür.

10. Uzman Desteği Alın

Yukarıda belirtilen önlemleri gerçekleştirmek için gerekli olan iş gücü ve/veya teknik bilgiye sahip değilseniz bu konularda uzman olan kişi ve kurumlardan destek alın.
Bilgi güvenliğine yaptığınız yatırımın yaşanabilecek bir olumsuz olayın getirebileceği maliyetten çok daha az olacağını unutmayın.


Yukarıda verilen basit yöntemlerin uygulanması ile kurumunuzun kimliğini çalmaya çalışan bir saldırganın işi oldukça zorlaşacaktır. Ancak bütün bu önlemleri almanıza rağmen dikkatsiz bir çalışanın hataları ile tüm şirket verinizin kaybının her zaman mümkündür. Bu yüzden çalışanlarınızın eğitimi ve farkındalıklarının arttırılması kurumunuz açısından en önemli öğedir.

Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.