Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - PGP ile Kişisel Veri Güvenliği
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

PGP ile Kişisel Veri Güvenliği

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj Tersinden sırala
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: PGP ile Kişisel Veri Güvenliği
    Gönderim Zamanı: 07-04-2010 Saat 08:20

Özel Anahtarlarınız İle kişisel Güvenliğinize Güç Katın

Msn ve E-Posta yazışmalarınızın 3. şahıslar tarafından okunmadığından ne kadar eminsiniz ? Özel anahtarlarınız ile gizli bilgilerinize sadece siz ulaşın.

Yeni bir güne başlarken her zamanki gibi bilgisayarınızın başına oturmuşsunuz ve gönderdiğiniz maillere ya da diğer yazışmalarınıza gelen cevapları okumak için hevesle mail kutularınıza giriyorsunuz. Hiç o anda aklınıza "Acaba maillerim başkaları tarafından okunuyor mu ?" sorusunu getirdinizi mi? PGP burda devreye girip, maillerin gönderdiğiniz kişinin dışındaki yabancı şahıslar tarafından okunmasını engeller. İşte şimdi sizlere karşılıklı anahtar doğrulamasıyla, güvenli mail,msn ve veri güvenliği uygulamasından söz edeceğim. PGP denilen yöntem ile kişisel güvenliğinizi bir kat daha arttırabileceksiniz. Kötü niyetli kişiler maillerinize ulaşıp, onları okumak için uğraşsada binlerce anlamsız karakter ile karşılacaklar ve şok olacaklar.

Maillerinizde binlerce anlamsız karakterleri gören kötü niyetli kişiler acaba o anda neler düşünecekler. Bunun bir pgp public key olduğunda haberdar iseler bu maillerinde okunmasının ne kadar zor olacağını kendileride tahmin edebilecekler.



Pretty Good Privacy Nedir?

Kişisel güvenlik üzerine geliştirilmiş olan bir şifreleme protokolüdür. PGP harflerinin açılımından oluşmuştur. PGP sistemi farklı şifreleme yöntemleri kullanır.Bunlardan bazıları SHA-1,MD5,RSA gibi örneklerle çoğaltılabilir.En yaygın ve ünlü olanı Md5’tir.PGP ile güvenli email,dosya ve çeşitli verilerin güvenliğini sağlayabiliriz. PGP’nin en önemli yanı verilerin karşılıklı kontrollerden geçtikten sonra erişilebilir duruma gelmesi güvenliğin ne derece üst seviyede olduğunu gösteriyor.Bu özelliğiyle güvenli bir uygulama olarak kullanılmaktadır.PGP, diğer güvenlik uygulamaları gibi kapalı kod mantığıyla değil, açık kaynak kodlu olarak çalışmakta ve bu dageliştirilebilinir olmasında büyük rol oynuyor.

PGP ile Msn Güvenliği

Messenger uygulamalarında şüphesiz ki en çok korktuğumuz konu, yazışmalarımızın başkalarının eline geçmesidir.Özel bilgilerimizin ya da şifrelerimizin deşifre olmasından korkarız.Simplite msn programını kullanıp yazışmalarımızın güvenliğini arttıracağız hatta elegeçirilse bile okunamaz hale getireceğiz.

Kurulum aşaması için normal bir program kurar gibi Next ile adımları takip edip sonlandırma yapıyoruz.Kurulum aşamasından sonra şifreleme sistemini seçmek ve kendimize özel bir şifre oluşturmak için çeşitli adımlarla karşılacağız.

 
 

Adımızı ve şifreleme sistemimizi seçiyoruz. RSA-2048 bitlik şifreleme sistemi default olarak seçili konumda olarak bize sunuluyor.

PGP anahtarının oluşumunda kullanılacak temel şifremizi buraya yazıyor ve bu kısma göre bir temel alınıp şifreleme uygulanmış olacak.

Mouse imlecimizim hareketleri ile farklı dizilimler meydana gelir ve bize özel olan anahtar oluşur.

Seçili olan kısımdaki anahtar bizim pcmagazine123 ve mouse imlecimizin hareketleri sonucu oluşmuş, bize özel olan bir anahtar oluyor.

Tüm adımları tamamladıktan sonra bu pencerede de gördüğümüz gibi bizim
bilgilerimiz yer alıyor. Yazışmalarımız bizim oluşturduğumuz anahtarlar
yardımıyla okunacak ve karşıya iletilecek.

Güvenli iletişim için yazışma yapacağınızın kişininde bu işlemleri kendisine özel olarak uygulaması gerekir.Eğer arkadaşınız da bu işlemleri gerçekleştirdiyse, o zaman görmüş olduğunuz gibi karşılıklı güvenli iletişim sağlanacak.

Güvenli yazışmalar için her iki taraftada karşılıklı anahtar değişimleri ve kontrolleri meydana gelir ve onaylar verildikten sonra güvenli bir şekilde yazışmalar yapabilirsiniz.

PGP ile Güvenli E-Mail Uygulaması

E-postalarınızdaki yazışmalarınızın güvenliği için PGP’nin size sunmuş olduğu güvenli e-mail uygulamasından yararlanıp, güvenli bir şekilde mail alıp, mail gönderme işleme yapacağız.

Ücretsiz 30 günlük sürümünü indirip
kullanabilirsiniz. Memnun kaldığınız taktirde lisans satın alıp kullanabilirsiniz.

Programı kurduktan sonra bilgilerimizi gireceğimiz ekran ile karşılacağız.

’’’’//img230.imageshack.us/img230/6094/24431359us7.jpg’’’

Freeware sürümü için kayıt olduğumuzda bize pgp firması tarafından bir mail gönderilecek ve orada download linki ile birlikte bir serial numarası olacak.Kurulum sırasında serial isteyen yere o numarayı giriniz ve işlemleri tamamlayınız.

PGP anahtarını kullanabileceğimiz yerleri gösteren bir ekran ile karşılacağız buradan da anlaşılabileceği gibi desteklenen yerleri göreceğiz.

Yine simplite msn için uygulama yaptığımız yerde ki gibi buraya da şifremizi giriyoruz.

Şekilde de görüldüğü gibi sağ alt köşeye bir kilit simgesi yerleşiyor ve programı sorunsuz bir şekilde kurmuş olduğunuzu ifade ediyor.

İsmimizin üzerine sağ tıklayıp “Send to” seçiyoruz ve “Mail Recipient” seçiyoruz ardında outlook otomatik olarak açılıyor.

’’’’//img230.imageshack.us/img230/6409/10yg9.jpg’’’

Mailinize otomatik olarak public keyiniz eklenmiş olarak outlook açılacak ve güvenli şekilde mailinizi yazıp gönderebilirsiniz. Size gelen şifreli mailler mutlaka sizin anahtarınız ile şifrelenmiş olmalıdır aksi halde mailleri okuyamazsınız.

PGP’nin sınırları sadece bunlarla kalmıyor.Disk sürücülerinizi bile şifreleyebilirsiniz. Kurmuş olduğunuz PGP Desktop programını açınca
şöyle bir ekranla karşılacaksınız.

’’’’//img519.imageshack.us/img519/6753/12ri3.jpg’’’

PGP Disk’i seçtiğiniz taktirde size şifrelemek istediğiniz sürücüleriniz çıkacaktır ve sürücülerinizi belirterek şifreleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

PGP Key Export İşlemi

PGP anahtarlarınızı diğer kişilerle paylaşmak için (tabi ki public anahtarlarımızı) anahtarlarımızı dışarıya aktarmak gerekiyor. Önce
anahtarımızı export edeceğiz ve ardından sitenize ya da diğer arkadaşlarınıza göndererek size o public key aracılığıyla mail göndermelerini isteyebilirsiniz.Böylece sizde gelen mailleri daha güvenli bir biçimde okuyabilirsiniz.

PGP Desktop programını açtıktan sonra kullanıcı adınızın üstüne sağ tıklayın ve “Export” seçeneği seçip, dosyanın kayıt olacağı yeri belirtip, pgp anahtarınızı dışarı aktarmış olursunuz.Dosya uzantısı *.asc olur. Bu dosyayı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

PGP Key Import İşlemi

İndirdiğiniz pgp key dosyalarını çift tıkladıktan sonra pgp desktop programıyla birlikte anahtarda aktif duruma geçiyor.Bununla birlikte o kişilere kendi public key dosyasıyla birlikte güvenli mailler gönderebileceksiniz.

Şifreli Mesajlar Göndermek

Şifreli olarak yazılarınızı outlook aracılığıyla, güvenli iletişim kurmak istediğiniz kişilere gönderebilirsiniz. Yazınızı yazdığınız pencere aktif konumdayken sağ alttaki pgp desktop simgesi olan kilit işaretine sağ tıklayıp “Current Window” sekmesine gelip “Encrypt & Sign” seçeneğini seçiniz ve ardından açılan pencerede, anahtar listeleri görünecektir, yazınızı göndereceğiniz kişinin anahtarını seçip yazınızı şifrelenmiş şekilde karşıdakine gönderebilirsiniz.

Size gelen şifreli mesajları yine “Current Window” sekmesinden “Decrypt & Verify” seçeneğini seçip açılan pencerede onaylama işlemi yaptıktan sonra şifreli yazıları okuyabilirsiniz.

PGP anahtarları aracılığıyla güvenli dosya paylaşımları yapabilir msn ve icq gibi yazışma araçlarıyla güvenli şekilde yazışabilir ve disk sürücülerinizi şifreleyip kişisel güvenliğinizi bir kat daha arttırabilirsiniz. Güvenlik sadece bireylerin değil bu bireylerin içinde bulunduğu kurumların da güvenliği ile doğru orantılıdır. Bir zincirinher halkası gibi birbirine bağlı işlemler ile anahtar kilit uyumu sağlanıp güvenli veri transferleri yapılabilir eğer bu halkadan bir tanesi zayıf düşerse tüm sistemdeki güvenlik işleyişi değişir ve içinde bulunduğu duruma göre zarar boyutlarıda büyük olur.Sizler kişisel güvenliğinizi pgp anahtarları yardımıyla bir kat daha arttırabilirsiniz.

Saygılar.


Düzenleyen megabros - 07-04-2010 Saat 08:21
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.