Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar > Chat & Msn Programlarý > MIRC Genel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - IRC de Kanal ve USer Kipleri Nelerdir ?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

IRC de Kanal ve USer Kipleri Nelerdir ?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
invertor Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge
Ýnventor

Kayıt Tarihi: 18-01-2008
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 3365
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı invertor Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: IRC de Kanal ve USer Kipleri Nelerdir ?
    Gönderim Zamanı: 26-12-2008 Saat 14:38
1 · Kiplerin Listesi

DALnet'e ilk baglandiginizda, baglandiginiz server uzerinden bir cok bilgi akisi alirsiniz. Kullanici ve kanal kipleri bu bilgiler arasinda sakli olabilmektedir.

Welcome to the DALnet IRC Network PJKevin!kevin@219.95.43.120
Your host is mesra.kl.my.dal.net, running version bahamut-1.8(02)
This server was created Sun Sep 19 2004 at 13:07:39 MYT
mesra.kl.my.dal.net bahamut-1.8(02) aAbcdefFghiIjkKmnoOrRswxXy bceiIjklLmMnoOprRstv
NETWORK=DALnet SAFELIST MAXBANS=100 MAXCHANNELS=20 CHANNELLEN=32 KICKLEN=307 NICKLEN=30 TOPICLEN=307 MODES=6 CHANTYPES=# CHANLIMIT=#:20 PREFIX=(ov)@+ STATUSMSG=@+ are available on this server

Yukarida, servere ilk olarak baglandiginizda neler gorebileceginize dair bir ornek verilmistir.Bizim ilgilendigimiz yer ise dorduncu satirda ircd versiyonun hemen saginda gelen iki grup harften olusan yerdir. aAbcdefFghiIjkKmnoOrRswxXy and bceiIjklLmMnoOprRstv.

IRCD'in bu versiyonu icin aAbcdefFghiIjkKmnoOrRswxXy kullanici kipleri, bceiIjklLmMnoOprRstv harfleri de kanal kipleridir. Her harf, bir kanal veya nick icin bir opsiyonu temsil etmektedir. Bu dokumanin bu ornek cercevesinde olmadigini da hatirlatiriz.
2 · Kanal Kipleri

Kanal kipleri, yalnizca nicklerinin onunde @ sembolu olan kanal operatorleri tarafindan degistirilebilir. Belirli kanal kipleri esas degisimin yaninda ek parametrelere ihtiyac duyarken, digerleri duymaz.

Parametreleri dogru bir sekilde siraladiginiz takdirde bir komut icerisinde bir kac degisik kip degisimi yapmak mumkundur. Bahamut ile, bir kerede alti kip degisikligi yapilabilmektedir.

Soz dizimi:

/mode #kanaladi +/- kip(ler) parametreler

Ornekler:

/mode #peanutbutter +nt
/mode #peanutbutter -ps
/mode #peanutbutter +nt-R
/mode #peanutbutter +ntv-obb MissPeanut BadTastingPeanut *!*@loving.peanutbutter.ca *!*@singing.in.moonlight.net

2.1 +b
+b kanal banlarina karsilik gelmektedir ve kanal operatorune bir kisinin (veya bir grup insanin) kanala girisini engelleme imkani verir. Eger biri kanaldayken banlanirsa, o zaman soz konusu kisi kanalda konusamaz.Asil kip halen +b olmasina ragmen bu ek ozellik +bquiet kipi olarak bilinmektedir. Ayrica /part mesajinin gorulmesini de engelleyecektir.

Soz dizimi:

/mode #kanaladi +/-b [hostlar]

Ornek:

/mode #peanutbutter +b-bb *!*@annoying.pest.com *!*@*.ca *!~@*.moonlight.net

Her hangi bir host belirtmezseniz, kanalin disinda bile olsaniz, kanal banlarinin listesi goruntulenecektir.

Banlama (men etme) uzerine daha detayli bilgi [ Misafirler Linkleri Goremez Lutfen Uye Olunuz ] [ Yanlizca 1 dk'da Üye olmak için týklayýn ] . adresinden saglanabilir.

2.2 +c
+c colourless kelimesine karsilik gelip renksiz anlamindadir. Renk veya kontrol kodlari (kalin, alti cizili, vs.) tasiyan bir mesaj kanala gonderilirse (Bir cok IRC clienti buna imkan vermektedir), sanki o kisi icin kanal modere edilmis gibi mesajini bloke eder.

2.3 +e
+e except haric tutmak anlaminda, yani hostmask'i ban(men) listesinde olan bir kullaniciyi haric tutarak, kanala girmesine izin verir. Bir hostmask haric olanlar listesine eklendigi zaman, +e kipi, hostmask'i verilenle ayni olan user icin ban'dan baskin cikacaktir.

Soz dizimi:

/mode #kanaladi +/-e [hostlar]

Ornek:

/mode #peanutbutter +e PJKevin!*@*.my

Yukaridaki ornekte, diyelim ki *!*@*.my hostmask'ine yerlestirilmis bir ban bulunmakta. PJKevin'in hostmask'i PJKevin!kevin@brk32-kj.jaring.my. PJKevin, #peanutbutter adli kanala girebilecektir; cunku PJKevin!*@*.my mask'i ile bir istisnalik durumu bulunmaktadir.

2.4 +i
Kanali invite only kipine almak kanala sadece davet edilmis kisilerin (/invite komutuyla veya kanal invite listesindekilerin) girmesine imkan taniyacaktir.

2.5 +I
Bu kip, bir kanal operatorunun, kanal +i (sadece davetlilerin giris yapabilecegi durumda) iken kanala girmeye izinli olacak kullanicilarin listesini yapmasini saglar.

Soz dizimi:

/mode #kanaladi +I hostlar

Ornek:

/mode #peanutbutter +I PJKevin!*@*.my

Yukarida verilen ornekte, PJKevin, kanal +i olsa bile PJKevin!kevin@brk32-kj.jaring.my hostmask'ini kullanarak kanala giris yapabilecektir; cunku hostmask'i davet listesindeki girislerden birine uymaktadir.

Not: Len not edin ki; bu kip, kanalda var olan ban'lerden baskin degildir.

2.6 +j
+j, kanala giris cikislarinin hizli oldugu zamanlarda kullanilir. Kanala giris floodlarini kontrol eder ve belli sayida userin belli zaman araliginda kanala girisini saglar.

/mode #chanellname +/-j N:S

Ornek:

/mode #PeanutButterLover +j 4:5

Yukaridaki ornek, #peanutbutter kanalinin +j kipine ayarlanmis oldugunu ve throttle suresince 5 saniyede 4 userin girebelecegini gosterir.Bahamut'un 1.8.3 versiyonundan sonra, bu komut icerisinde yazacaginiz ilk degerde, 4'ten kucuk bir rakam kullanamayabilirsiniz.

2.7 +k
key kanala /join komutuyla girerken bir kelime belirtmeniz gerekecegi anlamina gelmektedir. Eger 'key' yanlis ise veyahutta her hangi bir key belirtilmemisse, kanala girisinize izin verilmeyecektir.

Soz dizimi:

/mode #kanaladi +/-k key

Ornek:

/mode #peanutbutter +k jam

Kanal girmek isteyen her hangi biri /join #kanaladi key komutunu kullanmak zorunda kalacaktir. Bizim ornegimizde, bu soyle olacaktir: /join #peanutbutter jam.

2.8 +l
Kanal limiti, ayni anda kanalda en fazla kac kisi bulunmasi gerektigini ayarlamaniza olanak tanir. Belirttiginiz rakama ulasildiginda, kanala girmek isteyen birisi kanalin dolu olduguna dair bir mesaj alir.
Ornek:

/mode #kanaladi +/-l sayi

Ornek:

/mode #peanutbutter +l 25

2.9 +L
+L kipi, Bahamut IRCD'in su anki surumlerinde yer almis olmasina ragmen, DALnet uzerinde her hangi bir sey icin su anda kullanilmamaktadir.+L modere edilmis /list 'tir.Eger acik konuma getirilirse, /list icerisinde yalnizca +L olan kanallar gorunecektir.+L kipi gelecek icin muhafaza edilmektedir.

2.10 +m
Modere edilmis kanal, kanala yalnizca oplarin (@) ve voicesi (+) olanlarin mesaj gondermesine olanak tanir. Diger tum mesajlar engellenecektir.

Ayrica, o anda kanalda bulunan opu veya voicesi olmayan her hangi bir kisinin nickini degistirmesini de engelleyecektir.

2.11 +M
+M only registered nicks may talk (yalnizca kayitli nickler konusabilir) kelimelerine karsilik gelmektedir. +R kipine benzer olarak, her hangi biri kanala girebilecek olmasina ragmen, yalnizca o anda nickini identify ederek kullanan kisiler (bir baska deyisle, kullanici kipini +r yapanlar) kanalda konusabilecektir. +M kipi kurulduktan sonra kanalda kayitsiz nicki bulunan kisiler, kullanici kiplerini +r yapana kadar kanala mesaj gonderemeyecektir. Bolum 3.2 kismina bakiniz.

2.12 +n
+n, no external messages kelimelerine karsilik gelmektedir. Eger kanal +n kipinde degilse, o zaman kanalda bulunmayan bir kisinin, kanala mesaj gondermesi mumkun olacaktir.

2.13 +o
Kanal operatoru, nicklerinin yaninda @ semboluyle belirtilmistir.Bu @, +o kipinin verilmesine veya alinmasina imkan verir.Bazi IRC clientlari kanal oplarini belirtmek icin @ sembolunden farkli semboller kullanabilir, ancak bunlar cok azdir.

Ornek:

/mode #kanaladi +/-o nickname(ler)

Ornek:

/mode #peanutbutter +oo-o MissPeanut PeanutButterLover CheekyBrat

Kanal operatoru insanlari kanaldan kick/ban edebilir, buna ek olarak operatorlerden bazilari kanal kiplerini degistirebilme hakkina da sahiptir.

2.14 +O
+O kipi oper only (yalnizca oper) kelimelerine karsilik gelmektedir. Kullanici kipi +o (IRC Operatorleri) olanlarin kanala girmesine olanak tanir. Bu kip, yalnizca bir IRC Operatoru tarafindan konulabilir.

2.15 +p
Private (ozel) olan bir kanal WHOIS ciktisinda gorunmez ancak WHOIS ceken birisi kanalda bulunuyorsa onu gorebilme imkani vardir.

2.16 +r
+r kipi, yalnizca bizzat servisler tarafindan ayarlanabilir ve soz konusu kanalin ChanServ ile kayitli olduguna isaret eder.Bu kip kaldirilmistir.

2.17 +R
+R registered nicknames only (sadece kayitli nickler) kelimelerine karsilik gelmektedir.Hali hazirda nicklerini identify etmis olarak kullanan (bir baska deyisle, kullanici kipi +r olan) kisilerin kanala girisine izin verir. Kullanici kipi +r icin, Bolum 3.2 kismina bakiniz.

2.18 +s
Secret (gizli) kanal, WHOIS ceken o kanalda olmadigi muddetce, WHOIS ciktisinda gorunmez. Buna ek olarak, secret (gizli) kanal LIST komutu sonucuda gelen kanallar arasinda da gorunmez.

+s kipi onceden ayarlanmissa, +p kipinin de konulmasina gerek yoktur. Bolum 2.15 kismina bakiniz.

2.19 +t
+t kipi konuldugunda, yalnizca kanal oplari topici degistirebilir.

2.20 +v
Yukarida da bahsedildigi uzere, kanal modere edilmis ise (+m, Bolum 2.10) kismina bakiniz) yalnizca kanal oplari ve kanal da voice olanlar kanala mesaj gonderebilir. Yalnizca kanal oplari voice verebilir veya alabilir.

Ornek:

/mode #kanaladi +/-v nickname(ler)

Ornek:

/mode #peanutbutter +vv-v MissPeanut PeanutButterLover CheekyBrat

Bir cok yerde, voice'si olan kullanicilar, oplarin arkadaslari olarak sayilmaktadir ve genelde egitimdeki oplar olarak gorulmektedir.Ancak, bu durum her kanal icin gecerli degildir.

3 · Kullanici Kipleri

Kullanici kipleri, IRC icerisindeyken bir cok sayida seyi anlamaniza olanak tanir.Bunlar, IRC icerisindeki bazi seyleri sizin icin daha kolay hale getirmektedir. Genelde umodeleri olarakta adlandirilmaktadir.

Kipler, genel olarak /mode komutu uzerinden konulur.


Yukarı Dön
invertor Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge
Ýnventor

Kayıt Tarihi: 18-01-2008
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 3365
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı invertor Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26-12-2008 Saat 14:39
/mode nickname +/- kip(ler)

Ornekler:

/mode PeanutButterLover +iws
/mode PeanutButterLover -k
/mode PeanutButterLover +i-s

Yalnizca kendi kullanici kiplerinizi degistirebilirsiniz: bu yuzden, her zaman icin o anda kullandiginiz nick uzerinde degisiklik yapabilirsiniz.

3.1 +i
+i kipi ayrica, invisible (gorunmez) kip olarakta bilinmektedir. Aslinda sizi IRC icerisinde gorunmez yapmazken, daha cok sizin bulunmanizi biraz zorlastirir.Kisa tutmak gerekirse, gorunmezlik kipi insanlar sizin nickinizi tam olarak bilmedikce veya sizinle ayni kanalda olmadikca, insanlarin sizi bulmasini onler. Ilk baglandiginizda, bir cok serverin sizi otomatik olarak +i kipine aldigini da hatirlatiriz.

+i konulmadiginda, soz konusu kisi sizi /who ile veya /names #kanaladi komutu uzerinden sizi bulabilecektir. Ayrica IRC Operatorleri, birinin +i de olup olmamasina bakmadan, kullaniciyi gorebilme yetkisine sahiptir.

3.2 +r
+r kipi yalnizca bizzat servisler tarafindan konulabilir ve kullanmis oldugunuz nickin identify edilmis durumda olduguna isaret eder.

Kullanici kipi +r olan biri uzerinde, /whois komutunu yaparken, nick icin identify ettiginizi isaret eden, WHOIS ciktisinda fazladan bir satir gorunecektir.

Ornekler:

MissPeanut is janice@peanutty.yummy.com * Peanut Butter is the best!
MissPeanut is on @#PeanutButter +#PeanutB
MissPeanut is on coast.fl.us.dal.net
MissPeanut has identified for this nick

3.3 +R
+R kipi, her hangi bir baglanti clienti ve clienta mesaj icin umodesi +r olmayan bir client tarafindan konulabilmektedir. Bolum 3.2 kismina bakiniz.Bu, ozel mesajlari ve CTCPleri icermektedir.+R clienti, +o clientlardan mesaj almaya imkan tanir. Bolum 4.1 kismina bakiniz.
 
3.4 +w
Walloplar, IRC Operatorleri tarafindan birbirlerine gonderilen ag capinda mesajlardir.Walloplar DALnet icerisinde nadiren gonderilmektedir.

4 · Kullanici kipleri (Yalnizca IRCoplar icin)
Kiplerin geri kalan kismi, yalnizca IRC Operatorleri icin gecerlidir.

4.1 +o
+o kipi, birinin IRC Operatoru olup olmadigini belirtir ve /mode komutu uzerinden kullanilmayan tek komuttur.

Gecerli bir IRC Operatoru icin ''oper up'' komutu soyledir:

/oper nickname oper sifre

+o kipi farkli bir komut uzerinden de yerine getirilebilir, ''deopering'' soz konusu oldugu zaman bir baska deyisle IRC Operator ayricaliklari kaldirilirken yine /mode komutu kullanilir.

Soz dizimi:

/mode nickname -o

Operlendiginde, bu IRCopun WHOIS ciktisina yansiyacaktir.Bazi serverler standart mesaji degistirmek icin sever konularini degistirmis olabilir ancak bu halen aciktir.

Ornek:

MissPeanut is janice@peanutty.yummy.com * Peanut Butter is the best!
MissPeanut is on @#PeanutButter +#PeanutB
MissPeanut is on coast.fl.us.dal.net
MissPeanut is an IRC Operator
MissPeanut has identified for this nick

Bu dokumanin amaci oper sifrelerinin nasil kuruldugu veya ''gecerli'' bir IRC Operator nasil olunur? sorusunun cevabini vermek icin hazirlanmamistir.Ancak her hangi birinin ''oper up'' komutunu kullanamayacagi da asikardir.

4.2 +a
/samode komutunun kullanima imkan tanimak icin, IRC Operator'un WHOIS ciktisinda Services Administrator olarak gorunmesine olanak tanir.

Ornek:

MissPeanut is janice@peanutty.yummy.com * Peanut Butter is the best!
MissPeanut is on @#PeanutButter +#PeanutB
MissPeanut is on coast.fl.us.dal.net
MissPeanut is an IRC Operator - Services Administator
MissPeanut has identified for this nick

4.3 +A
IRC Operator'un WHOIS ciktisina, Server Administrator olarak bir ibare koyar. Server Administatorlarin, +s (secret) ve +p (private) kanallari gorme yetkisi vardir.Server Yoneticileri ayrica otomatik olarak +a kipini alirlar.

Ornek:

MissPeanut is janice@peanutty.yummy.com * Peanut Butter is the best!
MissPeanut is on @#PeanutButter +#PeanutB
MissPeanut is on coast.fl.us.dal.net
MissPeanut is an IRC Operator - Server Administator
MissPeanut has identified for this nick

4.4 +b
Bir IRC Operatorune oper chatop mesajlarini gorme imkani verir.

4.5 +c
+c kipi IRC Operatorlerine, bulunduklari server uzerinde serverde olan baglantilari ve baglanti kopma mesajlarini alabilme olanagi tanir.

4.6 +d
Debug mesajlarinin goruntulenmesine imkan tanir.

4.7 +e
+e DCCALLOW ozelligi ile yakindan ilintilidir ve server seviyesinde durdurulmus olan dosya transferlerini gostermektedir.

4.8 +f
+f, IRC Operatolerini bulunduklari server uzerindeki birisinin floodtan dolayi veya excess floodtan dolayi koptugu uyarisini verir.Built-in flood korumasi tarafindan korunan kanallar, her flood koruma triggeri oldugunda kendini gosterecektir.

4.9 +F
Serverden gonderilen kill uyarilarinin gecisini saglar.

4.10 +g
Bir IRC Operatorune, oper globop mesajlarini gorme imkani verir.Bu kip normal bir kullanici tarafindan da konulabilir ancak onlar icin bir ise yaramayacaktir. Temelde, +g global mesajlar icin kullanilmaktadir.Ancak, Bahamut'un gelisiyle, flag degistirip yerini globoplara birakmistir.

4.11 +h
+h, ''helpful' kip olarakta tanimlanmaktadir.Konuldugu zaman, bir IRC Operator /stats p istegi dogrultusunda serverlerinde idle sureleriyle birlikte gorunecektir.

Ornek:

MissPeanut (janice@peanutty.yummy.com) Idle: 30555
PeanutButterLover (butter@loving.peanutbutter.ca) Idle: 46
2 OPERs
End of /STATS report.

4.12 +I
+I, server bilgilerini gizler.Yani, /whois'inde server kisimi gozukmeyecektir.

4.13 +j
Kendinizi +j kipine aldiginizda serverden, reddedilmis drone baglanti noticelerini (uyarilarini) gondermesini talep edersiniz.

4.14 +k
+k, KILL mesajlari manasindadir ve tum server kill mesajlarinin size gonderilmesi icin servere talimat vermektedir.Bu da bir tur flooda donusebilir ve onerilmemektedir.

4.15 +K
Kendinizi +K kipine aldiginizda serverden, U:lined serverlerinden size kill noticelerinin gelmesini talep edersiniz.

4.16 +m
Olasi rastgele mesaj atan botlari ve basarisiz hedefleri bildirir.

4.17 +n
+n konuldugunda, soz konusu olan IRC Operator, server routing mesajlarini gorebilecektir.

4.18 +s
Kullanici kipinizi +s'e almak, tum server mesajlarini ve oper killeri hakkindaki bilgileri serverden talep ettiginiz anlamina gelmektedir. Bu bir tur flood haline donusebilir ve genelde onerilmemektedir.

4.19 +x/X
+x/X, kullaniciyi tesirsiz hale getirmek icin kullanilir.Kullanicinin iletesimini keser, ornegin PRIVMSG'ini (ozel mesajlarini) durdurur. Yalnizca U:lined serverler tarafindan konulabilir.

4.20 +y
+y kipi IRC Operatorune, bir kullanicidan diger bir IRC Operatorune giden belli komutlari gorme imkani tanir.Genelde, stats/linkler/admin istekleri goruntulenir.

5 · Sonsoz
Son olarak, gunumuzde bir cok farkli IRCDlar oldugu not edilmelidir.IRCDlarin buyuk bir bolumuyle ortak olarak kullanilan bir cok kip varken, cesitli kullanici ve kanal kipleri agdan aga buyuk farkliliklarda gosterebilir.

Bu referans, DALnet IRCD, Bahamut ve Version 1.8.* icin yazilmistir ve diger IRCDlar icin direk olarak kullanilmamalidir.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.