Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Hızlı ve Sessiz: Arctic Cooling Accelero X1
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Hızlı ve Sessiz: Arctic Cooling Accelero X1

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Hızlı ve Sessiz: Arctic Cooling Accelero X1
    Gönderim Zamanı: 20-03-2006 Saat 03:35

Arctic Cooling'in ürettiği Silencer serisi soğutucularını nerdeyse ilk ürünlerinden beri inceliyoruz. Hem kullanıcılar arasında popüler oldular hem de kart üreticileri, özel ürünler çıkartmak için bu firmanın ürünlerini kullandılar. Silencer serisi aslında sadece evrim geçiriyordu. Temel tasarım ve DHES sistemi hep aynıydı. Yani, uzun bir soğutucu bloğu ve bunu kapsayan bir hava kanalı. Bu tasarım ile karttan çıkan sıcak hava kasaya değil kasa dışına atılıyordu. Oldukça etkili ve sessiz soğutuculardı bunlar ve her yeni ekran kartı çıkışında, Arctic Cooling bu tasarımı yeni karta adapte ediyordu. Ancak Arctic Cooling artık Slinecer serisinin yanında, tamamen farklı bir soğutucu tipine geçiyor. Yeni seri "Accelero" olarak isimlendirilmiş. Silencer isminde sessizlik sağlayan bir ürün olduğunu hemen anlıyorduk. Yeni isim İtalyanca yazılmış ve hızı çağrıştırıyor. Yanılmıyorsam "hızlanıyorum" demek. Bu durumda overclock'çuların hedeflendiğini söyleyebiliriz bu ürünle.

Ürünü tanımaya başlayalım

Accelero X1 - Yapı ve Özellikler

Ben tasarımı piyanoya benzettim :)

  • Boyutlar: 152.5 mm x 130 mm x 30 mm
  • Fan: 60mm
  • Devir: 500-2000 RPM
  • Rulman:Fluid Dynamic Bearing
  • Yapı: Bakır ve Aluminyum
  • Bellek Soğutma: Var
  • Ağırlık:262gr
  • Uyumluluk: 6800 ve 7800(PCIe) serisi

Arctic Cooling'in ATI Radeon X1800 ve X1900 serisi için uyumlu olan modeli ise Accelero X2.

Ayrıntılara ürün üstünde değinelim.

Arctic Cooling VGA Silencer serisi ile duyurduğu DHES sistemi ile hayli olumlu eleştiri almıştı. Bu sistem ile sıcak hava kasanın dışına atılıyordu. Hem ekran kartı soğutma performansında hem de kasa içi sıcaklığın düşürülmesinde rol oynuyordu. Ancak Accelero serisinde bundan vazgeçilmiş. Sizin de gördüğünüz üzere artık dışarı çıkış yok. Sıcak hava kasaya dönüyor. Peki bu değişiklik neden yapıldı? Firma aslında tek bir tasarım yapıp onu çıkan kartlara uyarlıyor. Accelero da aynı Silencer serisi gibi uzun soluklu olacak. Bu nedenle firma BTX tasarımına uyumlu yapmış Accelero'yu. BTX kasalarda, fandan çıkan sıcak hava kasanın kendi sirkülasyonu içinde dışarı atılıyor zaten. Öte yandan bir nokta daha var, o da yine resimde görüleceği üzere, soğutucunun üst kısmının dümdüz oluşu. Silencer'da fan kısmı yukarı doğru kalkıktı. Bu da bazı durumlarda iki PCI slotu işgaline neden oluyordu. Bu tasarım sayesinde Accelero'yu SLI sistemlerde de kulllanabiliyorsunuz. Fanın kartın dışına taşması, altındaki kartın fanın hava alışına engel olmamasını sağlıyor.

Soğutucunun boyutu bu şekilde daha iyi ortaya çıkıyor. Hayli iri. Ağırlığı 262gr.

Soğutucunun fanı 60mm. En fazla 2000 RPM dönüyor. Silencer serisinde kullanılan fandan farklı. Daha da sessiz olması sağlanmış ve ömrü uzatılmış. Bunun sebebi de artık hard disklerde standart olma yoluna giden Fluid Dynamic Bearing sistemi. Ball bearing yani bilyeli rulman kullanmak yerine akışkan, bizim örneğimizde yağ kullanılıyor. Bilyelerin yerini yağ alınca bunun birkaç sonucu oluyor.

1-Bilyelerin ömrü kısadır. Her türlü deformasyon size ses ya da devir kaybı olarak geri döner. FDB'de ise yağ sayesinde aşınan bir parça söz konusu değildir.
2-FDB'de yağ kullanıldığı için sürtünme azdır. Bu da yüksek devir ve/veya daha sessiz çalışma sağlar.
3-Motorun çalışan parçaları şoklara karşı daha dayanıkldır. Özellikle hard disklerde bu nokta önemli.
4-FDB sistemde titreşim de emilir. Yüksek devirli motorlarda titreşim kaçınılmaz olduğundan, FDB kullanmak avantajlıdır.

Kabaca FDB'nin faydaları bunlar. İçinde FDB motor olan her ürün için geçerli bunlar. Bizim fanımızda ise FDB'nin yararı sesin azalması ve çalışma ömrünün uzaması, 40 derecede 400bin saat. İlk VGA Silencer'ım iki yıl dayanmamıştı. Şimdi altı yıl garanti veriyorlar :)

Fanın altına baktığımızda kauçuk bir kaplama görüyoruz. Fanın titreşimini emiyormuş. Gerçekten de fana dokunduğunuzda bu kısma temas ediyor. Titreşim kasaya geçmiyor. Yine daha az ses demek bu da.

Şimdi de soğutucuya geçelim.

Kartı ters çevirince soğutucunun bölümleri daha net gözküyor. Soğutucu aluminyum ama GPU'ya temas eden yeri bakır. Silencer'lardan farklı olarak bu defa kutudan termal pasta çıkmıyor. Onun yerine yine firmanın kendi termal pastası, MX1, sürülmüş olarak geliyor.

Soğutucu yüzeyi gayet temiz. Termal pasta ise biraz kalıncana sürülmüş ama montajdan sonra pestili çıkacağından işimizi fazlasıyla görecektir. Buradaki tek sorun soğutucuyu sökerseniz termal pastayı yenilemek gerekliliği. Kendiniz ayrıca bir termal pasta süreceksiniz. Soğutucuyu ilerde satarsanız bu detayı unutmayın/hatırlatın.

Soğutucuda heat pipe (ısı borusu) tekniği de kullanılmış.

İşte plastik kısmından arınmış soğutucu. Hayli büyük. Is boruları, bakır ile aluminyum tabaka arasına yerleştirilmiş. Altı adet ısı borusu var ama uc uca ekli olduklarından uzun üç şerit gibi gözüküyorlar. Mantık basit ve etkili. Isı boruları, bakırın ısısını alıp hemen sağa ve sola doğru uzaklaştırıyorlar. Bu esnada ise aluminyum soğutucuya sürekli temas edyorlar. Yani aldıkları ısıyı transfer ediyorlar bu bölüme. Fan da aluminyuma hava gönderip işlemi tamamlıyor. Ama dediğim gibi, buradan çıkan sıcak hava kasaya gidiyor. BTX kasanız yoksa, ki muhtemelen yoktur, kasa içi sirkülasyonunun iyi olduğuna emin olun ki alabileceğiniz en iyi sonucu almaya bakın. Soğutucu Silencer serisinin yine aksine bellek de soğutuyor. Hem ön yüzdeki hem de arka yüzdeki bellekleri soğutabiliyorsunuz.

Soğutucunun yapısında söyleyecek başka bir şey yok. Uyum listesine bakarsak 6800 ve 7800 serisini görüyoruz. Ancak 7800 GS yani AGP desteği yok

Kutu ve içerik

Soğutucu Özkan'a gitmişti. Bana göndermeden önce birkaç resim çekmişti. Elime geçtiğinde kutunun tek parça olduğunu görünce şaşırdım. Silencer'ların aksine Accelero'nun kutusunu parçalamadan açıp tekrar kapayabiliyorsunuz. Her zaman olduğu gibi ürün dışardan rahatlıkla görünüyor.

Kutudan bellekler için termal pad'ler, vidalar, kurulum şeması ve arka bellekler için soğutucu aluminyum parça çıkıyor.

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.