Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar > Windows İşletim Sistemleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - PARDUS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

PARDUS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: PARDUS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
    Gönderim Zamanı: 08-03-2006 Saat 04:32
Pardus benim tüm ihtiyaçlarımı karşılayabilir mi?

Pardus ilk aşamada Bilişim Okur-Yazarı olarak tanımlanan kullanıcının Temel Masaüstü İhtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmektedir. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandığında ve istenilen hedeflere ulaşıldığında daha farklı kullanıcı profillerinin farklı ihtiyaçlarını da karşılamak üzere geliştirilecektir.

Pardus'ta geliştirme araçları da bulunuyor mu?

Evet bulunuyor. Fakat geliştirme araçları tek bir CD görüntüsü olarak Internet'ten indirilen Pardus sürümü içerinde bulunmuyor. Bununla birlikte, geliştirme araçlarına ihtiyacı olanlar resmi Pardus paket deposundan rahatlıkla kurabilirler.

Pardus üzerinde hangi programlama dillerini kullanabilirim?

Pardus üzerinde pek çok programlama dili ve geliştirme ortamı desteklenmektedir. Diğer işletim sistemlerinde kullanmakta olduğunuz, alışık olduğunuz programlama dilleri ve programlama ortamlarının pek çoğunun muadillerini Pardus üzerinde de bulabilirsiniz. Şu anda Pardus üzerinde kullanabileceğiniz programlama dillerinin küçük bir listesi aşağıda listelenmektedir.

* C
* C++
* Objective-C
* Java
* Python
* Perl
* Ruby
* Pascal
* C#/Mono

Pardus'ta Java, Flash gibi eklentiler var mı?

Evet.

Pardus'a RPM ya da DEB paketlerini kurabilir miyim?

Pardus'ta RPM ya da DEB paketleri kullanılmamaktadır. Bunlar yerine uygulamaların sisteme kurulması için, Pardus'un özgün paket yönetim sistemi olan PiSi'nin ".pisi" uzantılı paketleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla RPM (ya da DEB paketlerini) Pardus'a kuramazsınız.


Pardus sadece Türkçe mi? İngilizce de kullanabilir miyim?
Pardus'u her iki dilde de kullanabilirsiniz. Pardus kurulumdan itibaren Türkçe ve İngilizce dillerini destekler.

Pardus'un bir diğer avantajı da kurulum sonrasında dileyen kullanıcılar ön tanımlı dil seçiminden farklı bir dil ile sistemlerini kullanabilirler. Böylelikle aynı bilgisayarı bir kullanıcı Türkçe arayüz ile kullanırken, başka bir kullanıcı İngilizce arayüz ile kullanabilir.

Örneğin, Türkçe kurulmuş bir sistemi İngilizce kullanmak istiyorsanız, Pardus Yapılandırma Merkezi'nin "Bölgesel ve Erişilebilirlik" bölümünden "Ülke/Bölge ve Dil" ayarlarından ülke ve dili değiştirebilir, Pardus'u ingilizce olarak da kullanabilirsiniz.


Pardus'u bilgisayarımda çalıştırmak için nasıl bir donanıma sahip olmam gerekli?
Pardus 1.0 için;


* Intel Pentium III ve üstü (ya da eşdeğeri) işlemci
* 256 MB bellek (512 MB tavsiye edilir)
* CD-ROM Okuyucu (4x ve üstü)
* Ekran kartı
donanımı yeterlidir.


Pardus benim bilgisayarımda ne kadar hızlı/verimli çalışır?

Minimum donanım ihtiyaçlarını karşılayan herhangi bir bilgisayarda Pardus sağlıklı olarak çalışmaktadır. Ancak aynı anda çalıştırdığınız program adedi, kullandığınız programların hafıza ihtiyaçları gibi sebeplerden ötürü donanımınız ne kadar güçlü ise Pardus'da o kadar hızlı ve akıcı çalışacaktır. Örneğin aynı anda hem ofis araçları hem de çokluortam araçlarını kullanmak istiyorsanız 512MB bellek (RAM) içeren donanım kullanmanızı tavsiye ederiz.

Pardus ile diğer işletim sistemimdeki belgelerime ulaşabilir miyim?

Evet. Pardus 1.0 sürümünde masaüstünde bulunan Sistem simgesine ve açılan penceredeki Depolama Ortamı simgesine tıkladığınızda sabit diskinizin bölümlerini görürsünüz ve istediğiniz bölümü tıklayarak disk üzerindeki belgelerinize erişebilirsiniz.


Pardus ile diğer işletim sistemimdeki ofis belgelerimi düzenleyebilir miyim?

Pardus ofis uygulamaları yazılımı paketi olan OpenOffice paketini içerir. OpenOffice yazılımlarını kullanarak diğer işletim sisteminizdeki ofis belgelerinizi düzenleyebilirsiniz.


Pardus ile e-postalarımı okuyabilir, Internet'te gezebilir miyim?


Pardus Bilişim Okur-Yazarı olarak tanımlanan kullanıcının internet ihtiyaçlarını karşılayacak yazılımlar içermektedir. Pardus içerisindeki çeşitli yazılımlarla Internet sayfalarını gezebilir (Firefox, Konqueror), e-postalarınızı okuyabilir (Kmail, Thunderbird), FTP servisi veren adreslere bağlanıp ihtiyaç duyduğunuz işlemleri yapabilir (Konqueror), ICQ, Jabber, MSN, Yahoo, IRC gibi anında mesajlaşma sistemlerine bağlanabilir, böylelikle temel Internet servislerinin hepsini kullanabilirsiniz.

Pardus ile DVD/VCD/MP3 çalabilir miyim?

Dağıtım içerisinde çokluortam dosyalarını kullanmanız için Kaffeine, MPlayer, Juk, XMMS gibi pek çok uygulama gelmektedir. Bu uygulamaları kullanarak WAV, MP2/MP3, OGG/VORBIS, AC3, WMA gibi ses formatlarına sahip dosyaları dinleyebilirsiniz. AVI, MPEG/MPG, MOV, WMV, QT, DAT gibi video formatında dosyaları, MMS, RTSP, HTTP protokollerini kullanan canlı yayınları da izleyebilirsiniz. Ayrıca yine bu uygulamalarla DVD, DLDVD, VCD, SVCD gibi çeşitli formatlarda disklerin de içerdiği video, ses, resim gibi verilere ulaşabilir, izleyebilir, dinleyebilirsiniz. Gerekli codec dosyaları ve kütüphaneleri Pardus içerisinde kullanıma hazır olarak gelmektedir.

Çalışan CD'deki yönetici parolası nedir?

Pardus Çalışan CD'de yönetici parolası "uludag" dır.
Yukarı Dön
kural Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 08-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 102
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı kural Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08-03-2006 Saat 19:34
henüz kullanmak nasip olmadı
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.