Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - ABD gemileri Boğaz'dan geçti
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

ABD gemileri Boğaz'dan geçti

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
S3Z3R Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 31-03-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 820
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı S3Z3R Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ABD gemileri Boğaz'dan geçti
    Gönderim Zamanı: 23-08-2008 Saat 09:00
ABD gemileri Boğaz'dan geçti

ABD ve Polonya'ya ait 2 askeri gemi, İstanbul Boğazı'ndan geçişlerini tamamladı.
Alınan bilgiye göre, Türk Sahil Güvenlik botu eşliğinde saat 18.00'de İstanbul Boğazı'na giriş yapan Polonya gemisi 'General Plasky' ile ABD'ye ait 'Mc Faul-74' adlı gemi, saat 20.00 sıralarında geçişlerini tamamladı.

Gemilerin geçişini takip eden sahildeki bazı vatandaşlar fotoğraf çekti.

Gemilerin, Karadeniz’deki NATO tatbikatına katılıp katılmayacağı ise netleşmedi.

Türkiye ve ABD arasındaki, Amerikan gemilerinin Boğazlar’dan geçiş müzakerelerine, dolaylı olarak Rusya da dahil oldu.



ABD’nin, Gürcistan’a insani yardım amacıyla, Boğazlar’dan geçirdiği iki donanma gemisi ile onlara eşlik edecek sahil güvenlik gemisi konusunda önceki gece Türkiye ile ABD arasında mutabakat sağlanmıştı.

ABD bildirim yaptı
Bu iki dev hastane gemisinin Boğazlar’dan geçirilmesine yönelik Ankara’ya hiçbir resmi talepte bulunulmamasına karşın, Türk Dışişleri Bakanlığı, söz konusu gemilerin geçişinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne uygun olmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, ABD makamlarına, “Denizden geçiş Montrö’ye uygun olmalı. Comfort ve Mercy için istisna yapmayız” mesajını verdi.

Ardından ABD yeni bir formül üzerinde çalışarak, Türkiye’ye göndereceği iki donanma ve bir sahil güvenlik gemisi hakkında bildirim yaptı.

Türkiye’nin ABD’nin iki donanma ve bir sahil güvenlik gemisine Karadeniz’de geçiş iznini verdiğinin açıklanmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi bağlamında İspanya, Almanya, Polonya ve ABD’ye ait askeri gemiler için Türk Boğazları’ndan önümüzdeki günlerde Karadeniz’e geçiş konusunda bildirimlerde bulunulmuştur” denildi.

Edinilen bilgiye göre, ABD de dahil olmak üzere, bu ülkelere ait gemilerin, NATO Görev Gücü çerçevesinde Karadeniz’de rutin tatbikat yaptıktan sonra Romanya’ya gideceği öğrenildi. Konuya ilişkin bildirimin ise ağustos başında Dışişleri Bakanlığı’na yapıldığı belirtildi.

Soru işaretleri
ABD deniz kuvvetleri yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, Rusya ve Gürcistan arasında çatışmalar başlamadan önce, Türkiye ABD’ye, 9 bin tonajlık USS McFaul adlı destroyer ile 3 bin 250 tonajlık US Costguard Cutter Dallas adlı sahil güvenlik gemisinin Karadeniz’den geçişi için izin verdi.

Yetkililer, bu gemilerin Gürcistan’a insani yardım ulaştıracağını da kaydetti. Bu çerçevede, ABD’nin NATO Görev Gücü kapsamında gönderdiği gemiler ile Gürcistan’a yollayacağı gemilerin aynı olup olmadığı konusunda soru işaretleri bulunuyor.

İki askeri gemi Boğaz’dan geçti
Gürcistan’a insani yardım amacıyla gönderilen İspanya ve Almanya’ya ait olduğu belirtilen iki askeri gemi de dün 15.00 sıralarında İstanbul Boğazı’ndan geçmişti. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grup da, 2 askeri geminin İstanbul Boğazı’ndan geçişini Dolmabahçe Saat Kulesi önünde protesto etmişti.



Kaynak


Düzenleyen OSCAR - 23-08-2008 Saat 09:01
Yukarı Dön
talhacan06 Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 01-11-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı talhacan06 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-08-2008 Saat 13:13
Dün bende bir savaş uçak gemisinin geçişine şahit oldum...
Yukarı Dön
CASPER Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 21-03-2006
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 527
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı CASPER Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-08-2008 Saat 13:27
aslında geçirmiceklerdi kafkaslarda savaş ışıkları beliririken türkiyenin bunu alevlendirmemesi lazımdı
Yukarı Dön
S3Z3R Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 31-03-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 820
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı S3Z3R Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-08-2008 Saat 22:53
Geçmelerinin nedeni Gürcistandaki sivillere yardım amaçlı gidiyorlar Ama birde Rusyaya Gözdağı vericekler


Düzenleyen OSCAR - 23-08-2008 Saat 22:53
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.145 Saniyede Yüklendi.