Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Dizüstünüzün Pil Ömrünü Uzatacak 21 Püf Noktası
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Dizüstünüzün Pil Ömrünü Uzatacak 21 Püf Noktası

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Dizüstünüzün Pil Ömrünü Uzatacak 21 Püf Noktası
    Gönderim Zamanı: 23-03-2011 Saat 09:14
Dizüstüler son yıllarda bilgisayar türleri arasında en hızlı büyüyen kategoriyi oluşturuyor.Plajda, parkta, vapurda arkanıza yaslanıp dizüstü bilgisayarınızla işlerinizi halletmek, eğlenceli zaman geçirmek gibisi yok.Tabi bu durum piliniz 2-3 saat içinde bitene kadar geçerli oluyor

Pek çok bilgisayar üreticisi dizüstü bilgisayarlarının pil ömürleri konusunda kullanıcılara ne yazık ki samimi davranmıyor. Bu durumu en iyi, yeni aldığı dizüstü bilgisayarda 2 saatlik bir DVD filmi bitiremeyenlerimiz anlar. Broşürdeki pil ömrüne dair sürelerin yanında mutlaka bir dipnot yıldızı bulunur ve bu dipnotta pil ömrünün laboratuvar ortamındaki test sonuçlarına dair olduğu ibaresi bulunur. Peki, "Götürdüğüm her yerde dizüstü bilgisayarım için fiş arayacaksam bunun taşınabilirliği nerde" gibi sorular zihninizi kurcalamaya başlayacaktır. Bu makalemizde dizüstü bilgisayarınızda en uzun pil ömrüne sahip olmak için neler yapılabileceğini anlatıyoruz. Siz de, bu 20 başlık altında topladığımız püf noktalarını okuyarak ve anlatılanları uygulayarak dizüstü bilgisayarınızı pille kullanırken mümkün olan en uzun çalışma süresine kavuşabilirsiniz.

1. Düzenli Olarak Sabit Diskinizi Birleştirin: Sabit diskiniz işini ne kadar hızlı yaparsa ona o kadar az yüklenirsiniz ve pil ömrünüzde aynı oranda uzar. Sabit diskinizi mümkün olan en verimli haline getirmek için düzenli olarak disk birleştirme işlemi yapın ki verilere ulaşmak için daha az dönsün ve daha az enerji harcasın (Tabii ki bu işlemi pille kullanırken yapmayın). BaşlatDonatılarSistem AraçlarıDisk Birleştiricisi yolunu izleyin ve sabit diskinizi birleştirin.

2. Ekran Parlaklığını Kısın: Neredeyse tüm dizüstü bilgisayarlar kullanıcıların ekran parlaklığını ayarlamasına izin veriyor. Ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirdiğiniz zaman %50 oranında daha uzun pil ömrüne kavuşabilirsiniz (diğer püf noktalarını da uygulayarak). Ekran parlaklığını ayarlamak için klavyede genellikle sol tarafta ki CTRL tuşunun yanında bulunan FN tuşu ve F tuşlarından biriya da üzerinde güneş simgesi bulunan 2 tuşu kullanarakyapabilirsiniz.FN tuşuna basılı tutun ve üzerinde güneş simgesi bulunan tuşlardan biriyle ekran parlaklığınızı düşürün.

3. Görünüm Ayarlarını Kısın: Ekran kartınızın renk kalitesini ve yazı kenarlarını yumuşatma ayarlarını kısarak da pil ömrünüzden kâr edebilirsiniz. Renklerin görüntülenme kalitelerini kısmak için masaüstünde herhangi bir yere sağ tıklayın ve "Özellikler"i seçin. Açılan pencerede "Ayarlar" sekmesine tıklayın ve "Renk Kalitesi"ni 32Bit'den 16Bit'e düşürün. Şimdi de metinlerin görüntülenmesinde kullanılan bazı efektleri kısalım. Masaüstünde herhangi bir yere sağ tıklayın ve "Özellikler"i seçin. Açılan pencereden "Görünüm" sekmesine tıklayın. Yine açılan pencereden "Efektler" düğmesine basın ve gelen ekranda, "Ekran yazı tipi kenarlarını düzeltmek için aşağıdaki yöntemi kullan" gibi seçeneklerinin tümünün işaretini kaldırın ve "Tamam"a tıklayın.

4. Arka Planda Çalışan Programları Kapatın: iTunes, Google Desktop Search, Msn gibi programlar siz hiç açmasanız bile daha hızlı başlamalarını sağlamak için işletim sistemi açılışında belirli dosyalarını arka planda çalıştırmaya başlarlar. Bu programlar işlemcinize ek yük bindireceği için pilinizden yavaş yavaş güç emerler. Bu programları kapatmak için aynı anda Ctrl+Sağ Alt+Delete tuşlarına basın. Açılan Windows Görev Yöneticisi penceresinde İşlemler sekmesine tıklayın. İşlemler listesinden programın üstüne tıklayın ve İşlemi sonlandır düğmesine tıklayın. İşletim sisteminiz için gerekli olan pek çok programın arka planda çalıştırıldığını unutmayın bu nedenle adını bilmediğiniz ya da emin olmadığınız işlemleri sonlandırmayın. Her seferinde bu işlemle uğraşmamak için Windows Başlangıç Öğelerini Yönetmek adlı dersimizde anlatılanları da uygulayabilirsiniz.

 5. Harici Cihazları Çıkarın: USB Flash Bellek ve harici bilgisayar faresi gibi cihazlar dizüstü bilgisayarınızdan çektikleri enerjiyle çalışırlar. Bellek ve farenize ihtiyacınız yoksa dizüstü bilgisayarınızdan çıkarın.

 
6. Sanal Bellek Miktarını Sabitleyin: Bir program çalıştırdığınızda sisteminizdeki fiziksel bellek dolmuşsa Windows onun yerine sabit sürücünüzün bir kısmını sanal bellek olarak kullanır. Sanal bellek miktarını sabit tutarsanız Windows sanal bellek kullanırken disk plakalarını daha az çevirecek ve bununla doğru orantılı olarak bilgisayarınız daha az enerji harcayacaktır. Sanal belleğinizi ayarlamak için Bilgisayarım simgesine sağ tıklayın ve Özellikler deyin. Açılan pencereden Gelişmiş sekmesine basın ve Performans başlığı altındaki Ayarlar düğmesine tıklayın. Açılan pencereden Gelişmiş sekmesine basın ve Sanal Bellek başlığı altındaki Değiştir düğmesine tıklayın. Özel boyut seçeneğini işaretleyin. Açılan metin kutularında en az ve en çok değer olarak fiziksel belleğinizin 1,5 katı kadar bir rakam girin. Örneğin sisteminizde 1024MB (1GB) fiziksel bellek varsa, 1500MB girmenizi tavsiye ediyoruz.

7. Kullanmadığınız Kablosuz Bağlantıları Kapatmak: Dizüstü bilgisayarınız Wireless, Bluetooth ve Infrared gibi çeşitli kablosuz iletişim donanımlarına sahip olabilir. Dizüstü bilgisayarınızı pille çalıştırırken İnternet'e girmeyeceksiniz pil ömrünüzü uzatmak için kablosuz ağ bağlantınızı kapatmalısınız. Dizüstü bilgisayarınızın kablosuz ağ özelliğini bilgisayarınızın üzerinde bulunan kablosuz ağ düğmesini kapalı konumagetirerek devre dışı bırakabilirsiniz. Öte yandan Denetim MasasıAğ Bağlantılarım dizini altında bulunan Kablosuz Ağ Bağlantısı simgesine sağ tıklayıpDevre dışı bırak seçeneğine de basabilirsiniz. Infrared ve Bluetooth kablosuz bağlantı donanımlarınızı kullanmayacaksınız aynı yolu izleyerek onları da kapatabilirsiniz.

8. Bilgisayarınıza Ram Takviyesi Yapın: Dizüstü bilgisayarınıza daha çok fiziksel bellek (Ram) ekleyerek işletim sisteminizin sabit diskinizdeki sanal belleğe daha az ihtiyaç duymasını ve daha az bellek harcamasını sağlayabilirsiniz. Öte yandan bellek takviyesi yaptığınızda sisteme ek enerji yükü bindirdiğinizi de unutmayın. Bu nedenle büyük bellek miktarına ihtiyaç duyan tasarıma ve video düzenlemeye yönelik programlar çalıştırmayacaksanız bellek takviyesini abartmamaya özen gösterin.

9. CD & DVD sürücüler Yerine Sanal Sürücüler Kullanın: CD & DVD sürücüler sabit disklere göre çok daha fazla güç tüketirler. Siz içlerindeki diski açamamış olsanız bile durdukları yerde dönerek enerji tüketirler. Dizüstü bilgisayarınız pil modundayken CD/DVD disk üzerinden çalıştırmanız gereken şeyler varsa; Alcohol 120% gibi bir programı kullanarak önceden diskin ISO imajını alın ve ISO imajını programın sanal sürücüsüne takarak sabit diskiniz üzerinden çalıştırın.

10. Pilin Bağlantı Uçlarını Temiz Tutun: Birkaç ayda bir pilin dizüstü bilgisayarınıza bağlandığı metal uçları özel temizlik alkolüyle nemlendirilmiş bir bezle hafifçe temizleyin. Bu işlemden sonra pildeki gücün bilgisayarınıza aktarılması daha verimli hale gelecektir.

11. Pilinizle İlgilenin: Piller de insanlar gibidir, gerekli ilgiyi göstermezseniz onları yavaş yavaş kaybedersiniz. Örneğin pilinizi şarj ettiniz ve bilgisayarınızı fişe taktınız. Haftalarca onu hatırlamadan orada bırakırsanız içindeki hücreler yavaş yavaş ölecektir. Bu nedenle en az iki haftada bir dizüstü bilgisayarınızı pille çalıştırın ve pilini bitirin. Pili sonuna kadar bitirmek zorunda değilsiniz Li-ION teknolojisinde (son 5 yılda üretilen neredeyse tüm dizüstüler Li-ION kullanır.) böyle bir zorunluluk yoktur.

12. Hazırda Beklet, Bekleme Konumundan Daha İyidir: Bekleme konumuna geçtikten sonra kaldığınız yerden devam edebilmeniz ve bilgisayarın daha az güç tüketmesi dışında; bekleme konumu "Hazırdabeklet" kadar enerji tasarrufu sağlamaz. Bekleme konumuna geçerken bilgiler belleğe yazılır; sabit sürücü ve ekran kapansa da bellek enerji tüketmeye devam eder.Hazırda beklet yaptığınızda ise Windows bilgisayarınızda açık olan tüm uygulamaları ve verileri hafızaya almak için sabit sürücüye kaydeder ve bilgisayarınızı tam olarak kapatır. Bilgisayarın Hazırda Beklet'ten uyanması daha uzun sürse de enerji tasarrufu için değer diyoruz. Bilgisayarınızı Hazırda Beklet modunda uyutmak için (bir nevi şekerlemedir yani) "Windows'un Hazırda Beklet Özelliğini Açmak" adlı dersimizde anlatılanları okuyun ve uygulayın.

13. Dizüstü Bilgisayarınızı Serin Tutun: Bilgisayarınızın işlemci, anakart yongası gibi donanımları serin tutulduklarında daha verimli çalışırlar. Hava çıkışlarını ve fanların girişlerini uygun bir bezle ya da klavye temizleyicisi ile tozlardan kurtarın. Ayrıca "Dizüstü Bilgisayarınızı Serin Tutmak İçin Ücretsiz Araçlar" adlı dersimizde anlatılanları okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

14. Güç Seçeneklerini Tasarrufa Uygun Hale Getirin: BilgisayarımDenetim Masası yolunu izleyin ve Güç Seçenekleri'ne girin. Açılan pencerede Güç Düzenleri açılır menüsünden En Çok Pil'i seçin.

15. Aynı Anda Birden Fazla İşlem Yapmayın: Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü önemsiyorsanız; bir yandan Msn Messenger bir yandan Photoshop bir yandan Winamp keyfini dizüstü bilgisayarınız elektriğe bağlıyken çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Pille çalışırken odaklanın ve işinizi bitirin. Aksi takdirde işiniz bitmeden piliniz bitebilir.

16. Pilli Çalışırken Makul Beklentiler Taşıyın: Dizüstü bilgisayarınızda e-posta yazmak ya da ofis programı kullanmak, oyun oynamak ya da DVD film izlemekten çok daha az enerji tüketir. Bundan dolayı pille çalışırken daha az güç harcayan uygulamalar kullanırsanız bilgisayarınızdan daha uzun süre istifade edebilirsiniz.

17. Daha Az Enerji Harcayan BirDizüstü Bilgisayar Alın: Gelişen işlemci mimarileri ve görüntüleme teknolojileri sayesinde yeni dizüstü bilgisayarlar eskilerine oranla çok daha az güçtüketirler. Özellikle belleğe ve işlemciye yük bindiren programlar kullanıyorsanız yeni bir dizüstü bilgisayar alarak hem işlemlerinizi hızlandırabilir hem de bilgisayar kullanım sürenizi uzatabilirsiniz.

18. Eski Pillerin Hafıza Etkisine Dikkat Edin: Eğer 5-6 yıllık ya da daha eski bir bilgisayarınız varsa pille çalışmaya başladıktan sonra pili tam olarak bitirmeden yeniden şarj etmeyin. Aksi takdirde pildeki yakıt hücreleri hafıza etkisi sebebi ile işlevlerini yavaş yavaş yitirirler. 2002 ve sonrasında satılan dizüstü bilgisayarlar ise Li-ION pil kullandıkların bu etkiden ve yarattığı sorunlardan muaftırlar.

19. Otomatik Kaydetmeyi Devre Dışı Bırakın: Microsoft Word ve Excel'in otomatik kaydetme özelliği veri güvenliği açısından harika olsalar da kısa aralıklarla sabit diskinize erişip veri yazdıklarından pilinizden ekstra güç tüketirler. Belirli aralıklarla Ctrl+S kısa yoluyla hafızaya alma alışkanlığınız varsa bu özelliği kapatıp güç tüketiminde tasarrufa gidebilirsiniz. Otomatik kaydetmeyi devre dışı bırakmak için Word ya da Excel'de AraçlarSeçeneklerKaydet yolunu izleyin ve açılan pencerede Arka planda kaydedilsin ve Otomatik kurtarma bilgilerini kaydetme sıklığı seçeneklerinin yanında ki işaretleri kaldırın ve Tamam'a tıklayın.

20. Dizüstünüzü Oda Sıcaklığında Kullanın: Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatma yollarından biri de onu oda sıcaklığına sahip ortamlarda kullanmaktır. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda piliniz çok daha hızlı bir sürede bitecek ya da güç hücrelerinde mevcut olan enerjiyi kullanamayacaktır.

21. Yalnızca Bilgisayarınızla Birlikte Gelen Orijinal Şarj Adaptörünü Kullanın: Üçüncü parti şarj adaptörlerinin pek çoğu ciddi zararlara ve yangın tehlikesine davetiye çıkarmaktadır. Dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek için yalnızca bilgisayarınızla birlikte gelen orijinal şarj adaptörünü kullanmanızı özellikle tavsiye ediyorum.

Saygılar.


Düzenleyen megabros - 23-03-2011 Saat 09:14
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.