Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Çocuklar İçin Güvenli İnternet
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Çocuklar İçin Güvenli İnternet

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çocuklar İçin Güvenli İnternet
    Gönderim Zamanı: 23-03-2011 Saat 09:06
Ebeveyler olarak çocuklarınızın online güvenliğini sağlamak için yapabileceğiniz 10 şey

Çocukların internette gezme yaşı giderek küçülüyor. 10 - 15 yaşındaki çocukların büyük çoğunluğu online dünyaya adım atmış durumda ve bunların büyük bir kısmı sosyal ağlar ya da anlık mesajlaşma programları (MSN, Googl Talk, Yahoo Messenger vb.) aracılığı ile kişisel bilgilerini paylaşıyorlar. Online dünya, çocukların kendilerini geliştirebilecekleri; sosyalleşebilecekleri; bilim, kültür vb. hakkında yeni şeyler öğrenebilecekleri harika bir ortam ama internette çocuk gelişimine uygun olmayan içerikler de mevcut: pornografigrafi, ırkçılık, şiddet vb.

Çocuklarınız, bilgisayar kullanırken hem kendileri hem de bilgisayarlardaki verileriniz için güvenlik riskleri oluşabilir. Çocuklar kötü niyetli kişiler için kolay avlardır, kolaylıkla kandırılabilirler bu yüzden ebeveynler internetteki potansiyel tehlikeler konusunda bilgilenmeli ve çocuklarını bu konularda eğitmeliler. Çocuğunuz internette gezerken farkında olmadan sisteme zarar verebilecek, kredi kartı numaranız, şifreleriniz gibi hayati bilgileri çalabilecek casus yazılım ve virüslerin bilgisayara bulaşmasına neden olabilir.
Çocuğunuz ve kendiniz için online tehlikeleri aşağıdaki 10 noktaya dikkat ederek azaltabilirsiniz.

  1. Bilgisayarın, çocuğunuzun hayatındaki rolünü belirleyin. Çocuklarınızla konuşmalı ve bilgisayar kullanımının sınırlarını belirlemelisiniz. Kuralları hatırlatmak için arada online mesajlar gönderin.
  2. Bilgisayarı görebileceğiniz bir yerde tutun. Bilgisayarı çocuğunuzun odası yerine salon, çalışma odası gibi evin sık kullanılan yerlerine yerleştirerek çocuğunuzun bilgisayar kullanım alışkanlıklarından haberdar olabilirsiniz. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için bu önlemi almakta fayda var.
  3. Web taraycınızı çocuğunuz online koruyucusu haline getirebilirsiniz. Web tarayıcılarda belli sayfalara girişleri engellemek için ayarlar bulunuyor. Bu ayarları şifre ile de koruyabilirsiniz. Örneğin Internet Explorer'da Araçlar > İnternet Seçenekleri > İçerik sekmesindeki "İçerik Danışmanı" bölümünden bu ayarları yapabilirsiniz.
  4. Çocuğunuzun nerede online olduğunu bilin. İnterneti çocuğunuzla beraber kullanın. Çocuğunuzun online aktivitelerine aşina olun ve çocuğunuzla aranızda interneti nasıl, hangi amaçlarla kullandığı üzerine iletişim kurun.
  5. Çocuğunuzun internet kullanımını güvenli kılarak bilgisayarınızın güvenliğini sağlayın. Çocuğunuz internetteyken bilgisayarda gerekli güvenlik önlemlerinin olduğundan emin olun. Zararlı web sitelerini tespit eden, açıkları kaptan antivirüs programları ve internet güvenliği programları kullanın.
  6. Çocuğunuz için doğru siteleri seçin. Microsoft'un ebeveyn kontrolleri (Windows Home Premium ve üzeri) ile hangi uygulamalara erişim izni vereceğinizi ayarlayabilirsiniz. Bu özellik ile siteleri içeriklerine göre filtreleyebilir, çocuğunuzun yetişkinlere yönelik içeriklere erişmelerine engel olabilirsiniz. Windows veya diğer işletim sistemlerinde de bu yönde kullanabileceğiniz programlar bulunmaktadır.
  7. Oyunlar eğlencelidir ama hangi oyunları oynayabileceğine siz karar verin! Günümüzde çocuklar şiddet ve cinsellik içeren oyunlara küçük yaşlarda erişebiliyorlar. Windows'da bulunan ebeveyn kontrolü her oyuna konan yaş sınırlarını kontrol ederek oyunların yüklenmesini sizin belirlediğiniz aralıklara göre yapabilir. Ayrıca çocuğunuzla oynadığı oyunlarla ilgili diyalog kurun.
  8. Yabancılarla konuşmaması gerektiği gibi temel bilgileri verin. Online ortamda (forum, chat odasıvb.) tanıştıkları kişilere kişisel bilgilerini vermemeleri gerektiğini anlatın. Seçtikleri kullanıcı adının cinsiyetlerini, yaşlarını, gerçek adlarını ve oturdukları yeri belli etmeyecek şekilde olması gerektiğini söyleyin.
  9. "Spam"a hayır demeyi öğretin. Tanımadıkları kişilerden gelen postalardaki ekleri açmamalarını ve bağlantılara tıklamamaları gerektiğini anlatın.
  10. Bilgisayarda geçirilen süreyi makul düzeylerde tutun. Bunun için Windows Ebeveyn denetimlerini ya da başka programları kullanabilirsiniz. Böylece bilgisayarınız sizin için çocuğunuzun bilgisayar başında geçirdiği süreleri izleyebilir ve aşırı kullanımda belli bir zamana kadar kullanımı engelleyebilir. Ancak tabii ki Hiçbir program bilgisayar kullanımı konusunda çocuğunuzla kuracağınız iletişimin önüne geçemez. Aldığınız önlemleri çocuğunuzla paylaşın ve nedenlerini açıklayın.

Son olarak aşağıdaki ilgili içeriklerden ve sitemizin Aile > Ebeveyn bölümünden ebeyn kontrolü ile ilgili faydalı programlara erişebilirsiniz.

Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.191 Saniyede Yüklendi.