Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bilgisayarınız kime çalışıyor?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bilgisayarınız kime çalışıyor?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilgisayarınız kime çalışıyor?
    Gönderim Zamanı: 08-04-2010 Saat 00:19

En iyi arkadaşınız bildiğiniz PC, bilgilerinizi başkalarına aktarıp DOS saldırısı düzenliyor olabilir. Üzelmeyin, bu durumda 2 milyar dolarlık bir işin içinde demektir.

Rafal Lukawiecki, İngiltere'de Ipswich’teki The Old School House’da çalışıyor. Gerçekten adından anlaşılacağı gibi, eski bir okul binası olan işyerinde fazla güvenliğe ihtiyaç duymadıklarını söylüyor. O bölgede hırsızlık olmuyormuş ve olsa da şirketlerinde hırsızın alıp götürebileceği çok değerli şeyler yokmuş.

Rafal, bilgisayarının ve bilgilerinin güvenliğine dikkat ediyor. İnternette çok daha fazla tehdit olduğunu söyleyen Rafal'ın seçtiği işin bilgisayar ve internet güvenliği üzerine olması bundan kaynaklanıyor. 25-27 Nisan tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Microsoft Zirvesi için Türkiye'ye gelen Boticelli Project Stratejik Danışmanı ve Direktörü Rafal, internette güvenlik konusunda en ciddi tehdidin spyware olarak adlandırılan casus yazılımların özel bilgileri çalması olduğunu söylüyor.

- Bilgisayar güvenliğine en önemli tehdit olarak casus yazılımları

gösteriyorsunuz. Virüslere ne oldu?

Virüsler eski teknoloji ve bu kadar büyük bir tehdit oluşturmuyor. Onlara yakalanmak genellikle kaza yapmak gibi. Virüs bulaşmasının bazı kullanıcıların çok akılsız olmasından da kaynaklandığı oluyor, ama genellikle bunun nedeni dikkatsizlik. Casus yazılımların farkı, insanların bilgilerini alacağını söyleyen bir yazılımı kabul etmesinde yatıyor.

- Casus yazılımlar ne yapıyor?


Sizin bilgilerinizi çalan zararlı kodlar bunlar. Bir kısmı bunları kendisi kullanırken, bazısı sizin bilgilerinizi çalacak başka yazılımların bilgisayarınıza sızması için kapı açıyor. Bunların arasında klavyede basılan tuşların kayıtlarını tutanlar (keylogger), özel olarak bankacılık işlemlerini ve kimlik tanıtma işaretlerini takip edenler bulunuyor. Burada vermek istediğim tatsız bir mesaj var: Bir kiosk, otel ya da kamuya açık bir yerde internet bağlantısı kullanıyorsanız, casus yazılım bulunmadığından kendiniz emin olmadıkça güvenlik gerektiren bir işlem yapmayın.

- Nerelerde üsleniyorlar?

İşim gereği çok seyahat ediyorum ve hemen bütün otellerin bilgisayar kullanabileceğiniz bir servis merkezi olduğunu görüyorum. Son 7 ayda yaptığım yolculuklar sırasında casus yazılım bulunmayan tek bir bilgisayara rastlamadım. Ortadoğu'da, Avrupa'da ve gittiğim diğer yerlerde çok tehlikeli casus yazılımlarla karşılaştım.

- En büyük riski nerede yaratıyorlar?

Özellikle online bankacılık işlemlerinden uzak durun, çünkü bugün sadece casus yazılımların çaldığı bankacılık işlemi erişim bilgilerinin yılda 2 milyar dolarlık kayba yol açtığı tahmin ediliyor. Ve bu, sadece tahmini bir rakam. Kimse gerçek değeri bilmiyor; sadece hızla büyüdüğü biliniyor.

- Bu tehdit nasıl yayılıyor?

Ücretsiz olan yazılımlar konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. İngiltere'de söylendiği gibi, ucuz olanın maliyeti genellikle yüksek olur. Ücretsiz yazılımların birçoğu genellikle içinde bir casus yazılımla gelir. Bunlar lisans anlaşması okunduğunda anlaşılabildiği gibi, gizlenebilir de. Kazaa gibi yazılımlar, bilgisayarınızı hızlandırmak gibi işler yapan ücretsiz uygulamalar, DivX codec'lerin ücretsiz versiyonlarının birçoğu casus yazılım ile geliyor. Bunların lisans anlaşmalarında kişisel bilgi toplanacağına atıfta bulunulur ve Kazaa gibi uygulamalarda bunu yapan modül silindiğinde program çalışmaz.

- Matrix filmindeki gibi bir denge düşünürsek, kim kazanıyor?


Günümüzde casus yazılımlar yani kötüler kazanıyor. Bu yılın başında açıklanan bir araştırma, internete bağlı bilgisayarların yüzde 90'ında ortalama 26 parça casus yazılım bulunduğunu ortaya koydu.

- Kötü sondan kaçış yok mu?


Microsoft'un yeni geliştirdiği casus yazılımdan korunma yazılımının bu konuda büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Bu, çok ileri teknoloji kullanılmasından kaynaklanan bir durum değil. Casus yazılımdan koruma paketleri, anti-virüs yazılımlarından farklı olarak hukuki bir temele oturtulmamıştı. Bu, özellikle ABD'de böyleydi. Tüketici alışkanlıklarını izleyerek para kazanan şirketler, casus yazılıma karşı geliştirilen paketlerden rahatsız oluyorlardı, çünkü bu yolla para kazanıyorlardı. Bu şirketlerin casus yazılımı engelleyen paketleri üretenlere karşı dava açtığı bile oluyordu. İlk olarak Microsoft gibi büyük bir şirketin bu işe girmesiyle, bu tepkinin azalacağını ve casus yazılımların engellenmesinde şansın arttığını düşünüyorum.

- Evdeki kullanıcı nasıl korunabilir?


Güvende olmak için iyi bir antivirüs yazılımına ve iyi bir casus yazılım engelleyici programa sahip olmanız gerekli. Bunun yanı sıra yazılım güncellemeleri ve yamalarını zamanında bilgisayarınıza yüklemeyi unutmayın.

Microsoft'un bahsettiğim casus yazılım engelleyici yazılımı şu anda beta test aşamasında ve tam sürümü piyasaya çıkmadı. Ben buna eşdeğer olarak Adaware ve Spybot search and destroy yazılımlarını da tavsiye ediyorum.

Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.168 Saniyede Yüklendi.