Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi
    Gönderim Zamanı: 07-04-2010 Saat 23:48

İkinci Dünya Savaşından sonra Sovyetler Birliği ile "Soğuk Savaş" döneminin başlamasıyla ABD dünya çapında istihbarat faaliyetlere ağırlık verdi.ABD'nin gözetim sistemiyle ilgili aşağıdaki bilgiler, farklı ülkelerden çeşitli yazarlar tarafından ortaya konmuştur, ve İnternet'te de kolayca bulunabilir.

Bunlarla ilgili olarak oldukça ayrıntılı bilgiler içeren Faruk Bildirici'nin
İletişim yayınlarında çıkan "Gizli Kulaklar Ülkesi" isimli kitabından
aşağıdaki bölümleri aktarıyoruz:

Amerika nasıl dinliyor ?

Amerika'da dinleme faaliyetlerini yürüten üç ayrı kuruluş bulunuyor; NSA


(Ulusal Güvenlik Ajansı), FBI (Federal Araştırma Bürosu) ve CIA.ABD'nin en büyük kulağı' olan NSA, Başkan Harry S. Truman'ın 24 Ekim 1952'de imzaladığı 'çok gizli' genelgeyle kuruldu. Kuruluştan, ne ABD Kongresi'nin haberi oldu, ne de kamuoyunun.

Truman bu yeni kurluluşa, dünya çapında iletişim istihbaratı görevi verdi. Önceleri diplomatların ve askerlerin şifreli telsiz görüşmelerini dinleyen NSA,daha sonraları uluslarası sivil telefon görüşmelerini dinleyen NSA, daha sonraları uluslarası sivil telefon görüşmelerini dehedefleri arasına aldı.

1960'lı ve 70'li yıllarda ortaya çıkan yönlü telsiz haberleşme ve uydu
teknolojisi NSA\'nın işini daha da kolaylaştırdı. Artık havaya çıkan hiçbirradyo sinyali, hiçbir telefon görüşmesi NSA\'nın dünya yüzeyine dağılmış binlerce uzmanının eline düşmekten kurtulamıyordu.

NSA, 1952'de kurulduktan hemen sonra, gizli bir iç yönetmelik çıkararak CIA ile işbölümü yaptı. CIA de bir yıl sonra, kendi sınırlarının belirlemek amacıyla FBI ile pazarlığa oturdu. CIA'nin ülke içindeki faaliyet alanı çizildi. CIA, Aynı kitapta "Gözetim Teknolojisi" bölümü altında, ABD'nin meşhur "ECHELON" sistemi açıklanıyor:

Elektronik postadadki yeni avcı Bilgi güvenliği tartışmaları gürültüsü sürerken, istihbarat örgütleri bilgisayar ağlarına sızma teknolojisinde epeyce yol katetmişlerdi bile. Neredeyse sızamıyacakları bilgisayar ağı kalmadı. Telefon görüşmelerinde hedef sözcükleri tarayabilen sistemleri 1970'lerden itibaren kullanmaya başlayan NSA, 1980'lerin sonuna doğru, bilgisayarları da kapsayan yeni bir sistem geliştirdi.

'Global bir network sistemi' olarak tanımlanan 'ECHELON', telefonların
yanısıra teleks, faks ve internette 'hedef sözcükleri' tayabiliyor.
Milyonlarca mesaj arasından aranan sözcüklerin kullanıldığı elektronik mesajları tespit edebiliyor. 'ECHELON sözlüğü'nde bulunan hedef sözcükleri tarayan bilgisayarlar, aynı anda gelen mesajları sıraya koyarak taramayı sürdürebiliyor.


'ECHELON' haberleşme ağı, Kuzey Amerika'da üç, İngiltere'de iki, Almanya, Japonya ve Yeni Zelanda'da birer, Avustralya'da iki üsden oluşuyor. Eskiden tüm dünyaya yayılan yüzlerce üsden yapılan dünyayı dinleme faaliyeti, artık sadece 10 üs ile dünyanın etrafında dönen yüzlerce uyduların ortak faaliyetiyle sürdürülüyor. Çeşitli ülkelerin haberleşme uyduları da ECHELON\'un hedefleri arasında yer alıyor.
 
Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.164 Saniyede Yüklendi.