Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Türk Yapımı kurtarma ve mayın robotu !!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Türk Yapımı kurtarma ve mayın robotu !!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
manolya Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12-11-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 106
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı manolya Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türk Yapımı kurtarma ve mayın robotu !!!
    Gönderim Zamanı: 02-11-2009 Saat 13:14
 
 
 
 
 
 
Türk araştırmacılar, zorlu arazi şartlarında böcekler gibi hareket edebilen altı bacaklı robot 'SensoRHex'in üretimini tamamladı


Merdiven çıkma, seri şekilde zıplama, koşma, yüzme ve takla atma gibi hareketleri yapabilen robot, mayın arama ve afette arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek.
TÜBİTAK desteğiyle ODTÜ ve Bilkent'li araştırmacılar tarafından üretilen  robot
projesini Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu gerçekleştirdi. Projenin 2 yıl önce 250 bin TL'lik destek ile başladığını belirten Uluç Saranlı, 'SensoRHex'in kamera  ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak görüntü işleme ve algılama konularında oldukça ileri özelliklere sahip olduğunu anlattı. Çalışmalarının sonraki aşamalarında robotun kendi kendine çevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Robotun geliştirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Saranlı, asıl kullanım alanının afetlerde arama kurtarma, ileri istihbarat ya da mayın temizleme gibi uygulamalar olduğunu ifade etti. Robotun kullanım alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "En önemli özelliği kendi kendine gidebilmesi. Mayın tarlalarının yüzeyi çok karmaşık olduğu için robotların buralardan geçebilmeleri mümkün olmuyor. Üzerine mayın arama donanımları konulduğunda robot başarıya ulaşır"

Kaynak


Düzenleyen manolya - 02-11-2009 Saat 13:15

Boş zaman yoktur boşa geçen zaman vardır
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.160 Saniyede Yüklendi.