Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Sağlıklı ayak için ayakkabı seçimi
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Sağlıklı ayak için ayakkabı seçimi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Sağlıklı ayak için ayakkabı seçimi
    Gönderim Zamanı: 08-03-2006 Saat 22:08
Bilinçli ayakkabı seçimi, yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebildiği gibi, bazı ayak probleminin tedavisini de sağlıyor. Buna göre, ayak sağlığı için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekiyor. Ayrıca, doğru ayakkabı seçimi erkeğin imajı açısından da son derece önemli.
 
Merter'de faaliyet gösteren atölyesinde "Majestiy" markasıyla el yapımı ayakkabılar imal eden 35 yıllık ayakkabı ustası Celal Akkaya, ayak problemlerinin önemli bir bölümün yanlış ayakkabı seçiminden ortaya çıktığını söyledi. Sonradan genişler düşüncesiyle ayakkabı alınmaması gerektiğini ifade eden Akkaya, "Rasgele alınan ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz etkileyerek basma bozukluğuna, tırnak batmalarına, ayak mantarlarına, acılı nasırlara, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına, çabuk yorulmaya, bilek burkulmalarına, ayak, bacak ve bel ağrılarıyla ayakta kalıcı deformasyonlara sebep olabilir" uyarısında bulundu.

Ayakkabı seçerken ilk kriterin, model ve renkten önce rahatlık olması gerektiğine dikkat çeken Akkaya, bunun için ayakkabının doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen göstermek gerektiğini söyledi. Ayakkabı alırken her ikisinin de giyilip yürürken test edilmesi gerektiğini ifade eden Akkaya, en uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat edilmesini istedi.

Ayağı daha iyi kavradığı ve kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ayarlanabildiği için bağcıklı ayakkabıları öneren Akkaya, ortopedik ayakkabıların ise ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlatıcı yönü bulunduğunu kaydetti. Akkaya, "Ortopedik ayakkabılar vücudun rahat taşınmasını sağlıyor, omuriliğin duruşunu destekliyor, kişinin yorulmasını geciktiriyor" dedi.

Doğal malzemeden üretilen ayakkabıların cilt sağlığını koruduğunu belirten Akkaya, bu özelliği taşıyan ayakkabıların nasır, batık tırnak ve mantar gibi rahatsızlıkların oluşmasını engellediğini belirtti. Akkaya, doğru ayakkabı ve sandaletlerin de ayağa egzersiz yaptırdığını dile getirdi.
 
AYAK SAĞLIĞI İÇİN TEMEL KURALLAR

Yılların ayakkabı ustası Celal Akkaya, ayak sağlığında dikkat edilmesi gereken temel kuralları şöyle sıraladı:

"- Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar nasır ve benzeri birçok problemin davetiyesidir. Ayak ağrılarını kulak arkası etmeyin. Kalıcı ağrı varsa bir uzmana görünün.

- Ayaklarınızdaki ısı ve renk değişmelerini, yaraları inceleyin. Kalınlaşan veya düzensiz büyüyen tırnaklar mantar belirtisi olabilir. Ayağın herhangi bir yerindeki büyüme normal addedilmez.

- Ayağınızı, özellikle parmak aralarını düzenli olarak yıkayın ve çok iyi kurulayın.

- Ayak tırnaklarını düz kesin ve çok kısaltmayın. Tırnakların kenarını kesmeyin. Batık tırnaklara neden olabilir.

- Şeker hastaları, kan dolaşımı problemi olanlar ve kalp hastalarının tırnaklarının başkaları tarafından kesilmesi daha doğrudur. Çünkü bu grup enfeksiyona eğilimlidir.

- Ayakkabının ayağa göre olması önemlidir. Ayakkabı alışverişinizi ayaklarınızın şiş durumuna denk getirin. Aşırı yıpranmış ayakkabıları mümkünse kullanmayın.

- Yaptığınız etkinliğe uygun ayakkabı seçin. Örneğin koşarken gündelik ayakkabınızı değil, koşu ayakkabısı giyin.

- Her gün aynı ayakkabıyı kullanmayın. Yara ve enfeksiyona açık ortamlarda yalınayak yürümeyin. Sandalet giyiyorsanız güneşli havalarda vücudunuz gibi ayaklarınıza da krem sürün.

- Ayak hastalıklarında kulaktan dolma ilaçlara rağbet etmeyin; küçük bir sorunu büyük bir soruna dönüştürebilirsiniz.

- Şeker hastasıysanız yılda bir ayak uzmanına görünmelisiniz."
 
AYAKKABI ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

El yapımı "Majestiy" ayakkabılarının sahibi Celal Akkaya, ayakkabı alırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Celal Akkaya'nın bu konudaki önerileri ise şu şekilde:

"- Ayakkabı seçerken kriterimiz model ve renkten önce rahatlık olmalıdır.

- Ortopedik ayakkabı ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlatır. Vücudun daha rahat taşınmasını sağlar. Sadece ayak için değil vücut içinde faydalıdır. Doğru bir ortopedik ayakkabı omuriliğin duruşunu destekler. Böylece kişinin yorulmasını geciktirir.

- Satın aldığınız ayakkabıyı sağ ve sol olarak, iki tekini de deneyin. Bir çift arasında herhangi bir görünüm, şekil, renk, boyut farkının bulunmamasına dikkat edin.

- Ayağınıza tam uyum gösteren numarayı alın. Ayağınızın anatomik yapısına uymayan ve büyük ya da sıkan ayakkabıyı giymek hem sakıncalıdır, hem de ayakkabıyı deforme eder. En uzun parmağınızla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.

- Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanıp kullanılmadığını kontrol edin. Çünkü sentetik malzemeler hava geçirmez ve hava geçirmeyen malzemeler ayak sağlığı için zararlıdır.

- İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabılarınızı öğleden sonra satın almaya dikkat edin.

- Üzerinde su geçirmez (waterprof) ibaresi bulunmayan her türlü deri ayakkabının yağmurda su geçirebileceğini dikkate alın.

- Aldığınız ayakkabının üzerinde ne tür deriden üretildiğini anlatan kullanma talimatı olup olmadığına bakın, eddnda dikkat edilmesi gereken temel kurallarb "- Dar kalıplı, üstü baı şöyle sıraladı:ğer yoksa bir yetkiliden mutlaka öğrenin ve gerekli bakım malzemelerini bulundurun. Özellikle ayakkabıların saya denilen üst bölümü doğal deriden imal edilmiş olmalı."

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.