Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Hastalar için doktor robotlar üretiliyor !!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Hastalar için doktor robotlar üretiliyor !!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
manolya Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12-11-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 106
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı manolya Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Hastalar için doktor robotlar üretiliyor !!!
    Gönderim Zamanı: 11-04-2009 Saat 11:35
 
 
 
 
uBOT-5 isimli robot steteskop kullanıyor, doktorla bağlantı kuruyor, hatta telefon bile açıyor.

Amerikan sağlık sistemi, yeni nesil emekli olanlara yetişemiyor ve sağlık sistemi olası bir krizle karşı karşıya. Ancak bu iş için tasarlanmış özel robotlar, sistemin üzerindeki yükü hafifletebilir.

Araştırmacılar, uBOT-5 ismini verdikleri 2 tekerlekli bir robot geliştirdiler. Robot küçük bir LCD ekrana sahip ve 2 güçlü kol ile donatılmış. Ufak objeleri iki kolu yardımıyla kaldırabilen uBOT-5, steteskop kullanmasının yanında acil sağlık durumları için çevirilen 9-1-1'i (ülkemizde 112) bile arayabiliyor. Hatta küçük ekrana yerleştiren bir kamera, robotun düşen bir insanı anında anlamasını ve yardıma koşmasını sağlıyor.

TEMİZLİK BİLE YAPIYOR

uBOT-5, insanlara ilaç tedavileri konusunda da yardımcı olabiliyor. Bir hastanın ilaç alma vakti geldiğinde, bunu hastaya hatırlatan robot, küçük temizlik işlerinde bile evsahibine yardımcı olabiliyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN DOKTORLA İLETİŞİM KURUYOR
Robotun en ilginç yeteneklerinden biri de, hiç kuşkusuz hasta ve doktor arasında internet üzerinden iletişim kurabilmesi. Örneğin bir hasta, internet bağlantısı yardımıyla doktoruyla anında iletişime geçebiliyor. Üstelik bu sırada küçük ekranda doktorunu görebiliyor, doktor da kamera sayesinde hastası ile yüz yüze gelebiliyor

MALİYETİ 65 BİN DOLAR
Massachusetts Amherst Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yapan bilim adamı Rod Grupen, bu konuda şunları ifade ediyor: "Bu robotlar, işlerini iyi yapan, güvenli ve ucuz yardımcılar olacak."

Grupen, önümüzdeki 30 yıl içerisinde 65 ve üzeri yaş grubundaki insanların azımsanamayacak kadar fazla olacağını, bu durumun Amerikan sağlık sistemi üzerindeki yükün gün geçtikçe daha da artması anlamına geldiğini belirtiyor. uBOT-5'in geliştirilmesinde büyük katkılar sağlayan Grupen'ın ifadesine göre, labarotuvarda böylesi bir robotun üretim maliyeti yaklaşık 65,000 Dolar. Ancak ilerleyen zamanda robotun seri üretime geçmesi ile, maliyet birkaç bin Dolara kadar düşebilir.

ROBOTA NE KADAR NE KADAR GÜVENEBİLİRSİNİZ
İlk bakışta birkaç bin Dolar bile gözünüze fazla gelmiş olabilir. Ama şöyle bir düşünün: Yaşlı ve hasta bir akrabanız için bir hastabakıcı tutmaya kalkışırsanız, en iyi ihtimalle aylık 1.000 YTL'yi gözden çıkartmak zorundasınız. uBOT-5 ise, her zaman yanınızda olacak ve bu hizmet için sadece bir kere ödeme yapacaksınız. Ama bir robota güvenilip güvenilemeyeceği tamamen sizin vereceğiniz karara kalmış...

Rod Grupen, uBOT-5'i geliştirirken Allen Hanson ve Edward Riseman isimli iki bilgisayar uzmanından büyük yardım almış. Patrick Deegan, Emily Horrell, Shichao Ou, Sharaj Sen, Brian Thibodeau, Adam Williams ve Dan Xie isimli öğrenciler de robotun geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamış
 

Boş zaman yoktur boşa geçen zaman vardır
Yukarı Dön
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-04-2009 Saat 11:36
Paylaşım için teşekkürler:)

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.159 Saniyede Yüklendi.