Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!!
    Gönderim Zamanı: 21-02-2009 Saat 19:27
 
 
 
 
 
Türkiye'nin en büyük teleskobunun Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi'ne kurulacak.

ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Osman Demircan, dünyada çapı 10 metre olan teleskopların bulunduğunu, 25 metre çapındaki teleskopların yapılmasının da planlandığını söyledi.

Bu teleskopların, fiyatı yüksek olduğu için birkaç ülke tarafından ortaklaşa kullanıldığını belirten Demircan, genellikle Havai ve Kanarya adalarına konulduğunu, çünkü buraların, teleskopların kullanımı için atmosferik açıdan ideal yerler olduğunu kaydetti.

Demircan, bazı ülkelerin teleskoplarının yalnızca kendileri tarafından kullanıldığını, örneğin Almanya'nın 3,5 metre, Fransa'nın 2 metre çapında teleskoplarının bulunduğunu ifade ederek, teleskobu bulunmayan ülkelerin bu çalışmalardan mahrum kaldıklarını dile getirdi.

Prof.Dr. Osman Demircan, ÇOMÜ'nün, 1 milyon TL'ye Almanya'daki bir firmaya yaptırdığı 122 santimetre çapındaki teleskobun, Türkiye'nin en büyük teleskobu olduğunu bildirdi.

Şu an yapılmakta olan teleskobun, Türkiye'nin hiç bir ülkeye bağımlı kalmadan kullanabileceği ilk ve tek teleskop olacağını ifade eden Demircan, "bu teleskop, Marmara Bölgesi'ndeki tüm üniversitelere açık olacak. Özellikle İstanbul'dan bu teleskobu kullanmak için çok sayıda bilim insanı Çanakkale'ye gelecek. Buradaki gözlem zamanının yüzde 90'ından fazlasını ise üniversitemiz kullanacak" dedi.

Kaynak

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.