Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Sağlık
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - BİLİNÇSİZ SPOR KALBİ VURUYOR!!!!!!!!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

BİLİNÇSİZ SPOR KALBİ VURUYOR!!!!!!!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
hemşirerose Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 13-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 93
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hemşirerose Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: BİLİNÇSİZ SPOR KALBİ VURUYOR!!!!!!!!!
    Gönderim Zamanı: 15-11-2008 Saat 14:11

Bilinçsiz spor kalbi vuruyor

Uzmanlar, ısınmadan yapılan spor ve ani efor sarf edilmesinin kalp krizi ve ani ölümlere davetiye çıkardığına dikkat çekiyor

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, normalde insan sağlığı için son derece faydalı olan sporun, bilinçsiz yapılması durumunda insan sağlığını tehdit ettiğine dikkati çekti.

Bilinçsiz yapılan sporun, kalp sağlığı ile ilgili birçok soruna yol açtığını ifade eden Oğuzhan, ısınmadan yapılan spor veya ani efor sarf edilmesinin kalp krizi riskini artırdığını belirtti.

Bilinçsiz yapılan sporun yol açtığı zararların en fazla halı saha maçlarında görülen ani kalp krizleri ile anlaşılabileceğini anlatan Prof. Dr. Oğuzhan, şu bilgileri verdi:

"Isınmadan yapılan spor ve ani efor sarf edilmesi, kalbe ani yük getirerek kalp krizi ve ani ölümlere davetiye çıkarır. Gerekli ısınma hareketleri yapılmadan spor yapılması ve böylece kalbe ani yük getirilmesi, kalp duvarlarının kalınlaşmasına, kalbi besleyen damarların sıkışmasına, ritim bozukluğuna ve hatta kalbin durmasına neden olabilir. Doğuştan kalp rahatsızlığı olanlar, ritim bozukluğu sorunu yaşayanlar ve ailesinde kalp rahatsızlığı bulunanlar, bu konuda daha fazla risk altındadır."

RİSK GRUPLARI

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunanlarda (hipertrofik kardiyomiyopati) kalbin iki karıncığını ayıran septum adı verilen duvarın zamanla kalınlaştığını bildiren Oğuzhan, bilinçsiz spor yapılmasının bu duvarların ani olarak kalınlaşmasına neden olabileceğini, kalbe gelen damarların sıkışabileceğini ve böylece ani kalp krizlerinin yaşanabileceğini söyledi.

Bazı insanlarda kalbi besleyen damarların anormal seyrettiğini ifade eden Prof. Dr. Oğuzhan, şöyle devam etti:

"Isınmadan yapılan spor ve ani efor sarf edilmesi, kalp ve çevresindeki kasların ani olarak genişlemesine ve böylece kalbi besleyen damarların sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda da kalp krizi riski ortaya çıkar. Ayrıca, Brugada sendromu adı verilen ritim bozukluğu sorunu yaşayanlar da bu risk altındadır. Ani efor, kalbin kasılmasını sağlayan elektriksel sistemde soruna yol açabilir. Bu durumda da yine kalp krizi ve ani ölümler ortaya çıkabilir."

Bilinçli yapılan sporun kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Oğuzhan, insan kalbinde doğuştan bulunan ve yaş ilerledikçe gelişen kolesterol adı verilen damarların, kalbi besleyen damarların sıkışması durumunda devreye girdiğini ve kalp krizini engellediğini, bilinçli olarak yapılan sporun ise bu damarların gelişmesine katkı sağladığını sözlerine ekledi.
konu

Yukarı Dön
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-11-2008 Saat 14:34

Paylaşım için teşekkürler...


Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
CASPER Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 21-03-2006
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 527
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı CASPER Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-11-2008 Saat 15:31
edit:lütfen konu yazan kısmı kaynak yazarak değiştirirmisiniz.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.155 Saniyede Yüklendi.