Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Dünyanın en büyük kamyonu robotlaşıyor
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Dünyanın en büyük kamyonu robotlaşıyor

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
CASPER Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 21-03-2006
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 527
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı CASPER Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Dünyanın en büyük kamyonu robotlaşıyor
    Gönderim Zamanı: 10-11-2008 Saat 16:23
Dünyanın en büyük kamyonu robotlaşıyor

Caterpillar tarafından üretilen 700 tonluk kamyonlar 240 ton ağırlığı kaldırabilecek kadar güçlü robotlara dönüştürülecek.

Dünyanın en büyük kamyonu, dünyanın en büyük robotsu aracına dönmek üzere. Amerikan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcilerle Caterpillar firmasının mühendislerinden oluşturulan ekip, 700 tonluk devasa kamyonları 240 ton ağırlık taşıyabilen maden işçilerine dönüştürülecek.

Dolu halde 940 tona yaklaşan metal, yakıt ve taş yığınını haraket ettiren 3 550 beygir güç üreten 24-valfli motoruyla saatte 67 kilometre hız yapabilen Caterpillar 797 her ne kadar en büyük olsa da, otomasyonla çalışan ilk kamyon olmayacak. Caterpillar’ın Japon rakibi Komatsu tarafından geliştirilen otomatik pilotlu kamyonlar bulunuyor ancak, bu kamyonların büyüklüğü ve taşıdığı yükler 797 kadar devasa değil.

Yüksek teknoloji sahibi cihazlar ve doğru yolda gitmesi için geliştirilmiş yazılımlarla donatılacak Caterpillar 797, yönünü bulmak için GPS verisinden yararlanacak. Lazer alan tarayıcıları sayesinde kamyonun yolu üzerinde bulunan engelleri hissederek karar verecek otomatik pilotu sayesinde, kamyonlar daha güvenli bir maden işçiliği hizmeti verecekler.

Tamemen otomatikleştirilmiş maden kamyonları, hem bakım giderlerini azaltacak hem de verimliliği arttıracak. Her ne kadar bir çok işlemi kendi başına yapıyor olsalar da, tamamen otomatik hareket eden kamyonlar bir operatör tarafından sürekli olarak kontrol edilecek. 10 yıl içerisinde madencilik sektörünün büyük bir kısmının otomasyon sayesinde daha güvenli bir çalışma ortamı sunacağını açıklayan araştırmacılar, denetim ve operasyonun yürütülmesi için insan emeğinin her zaman var olacağını düşünüyorlar.

 
 

 
 
 
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.160 Saniyede Yüklendi.